Alaçatı Rehberi

mekan.com
8 Temmuz 2015
32 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş

Alaçatı'da ne yenir, ne içilir, nerede kalınır, neler yapılır, nerede eğlenilir diyorsanız; bu yazımız sizin için!

RESTORANLAR

Agrilia: Söylentiye göre Türkiye'nin önde gelen işadamlarıyla arkadaş olmak için Rus bir işadamının keyif için açtığı otelin country tarzı döşenmiş restoranı. Arkası geniş bahçeli, uzun bir havuza bakıyor. Mekanın içinde, palmiyelerin altında konumlanan Mitu restoran Alaçatı'nın gizli bahçesi, şık restoranlarından.
 



Alancha: Alaçatı'yı kuş bakışı gören mekana girerken sizi tüm mutfak ekibi kapıda karşılıyor. Yemek öncesi manzaraya karşı alınabilecek ferah bir kokteyl sonrası restoran bölümünde keyifli bir yemek yemek mümkün. Mekana yabancılar da rağbet gösteriyor.

Kapari Bahçe: Hacı Memiş'in Alegria'dan sonra ikinci çok katlı restoranı. Yeşillikler içinde, Hacı Memiş'e girenlere pasaport sorabilecek kadar nokta atışı bir yerde. Gece geç saatlere kadar şarap eşliğinde yemeğinizi yiyebiliyorsunuz.

Köyün Delisi (Resto- Bar): İçeriye girer girmez duvardaki fotoğraflarıyla sizi çarpan (tabii boş bulursanız) mekan. Hacı Memiş'in en yenisi, en tazesi. Pek çok mekanın mutfağında imzası bulunan konsept danışmanı Ömer Bozyap'ın malzemeleri ve tekniğiyle parlayan mekana girmek için de yemek yemek için de çaba sarf etmek gerek. İçeriye girdiğinizde İstanbul ve İzmir'den arkadaşlarınıza denk gelmeniz kuvvetle muhtemel. Keçi tereyağında karidesi, balzamik sirke, merlot ve kiraz marmelatıyla marine edilen ördek göğsü ve insanı çılgına çeviren Chocolate Delice denenmeli.


Şerefe: Alaçatı'nın bu yıl en trend balıkçısı. Hemen ilerisinde aynı isimle et servisi de veren restoran klasik Greek restoranları andıran dekorasyonu ve müzikleriyle ön plana çıkıyor.

Dutlu Kahve: Yıllar önce Alaçatı'nın asıl sakinlerinin oturup birşeyler içip birkaç atıştırmalıkla sohbet ettiği mekanın sandalyeleri şimdilerde hep dolu. Dut ağaçları altında edilen sohbetin tadına doyum olmadığı gibi geniş Ege lezzetleri menüsü de akıllarda ve damaklarda kalacak cinsten.


Kırmızı Ev: Pembe panjurlu ev hayalini kırmızı panjurla da gerçekleştirebiliriz deyip Hacı Memiş'te taş binada kırmızı ahşap sandalye ve masalarıyla dikkat çeken mekanın menüsü et ve sebze ağırlıklı. Enginarlı salata, kuzu tandır, şeftali kebabı ve mezeler denenesi.

Roka Bahçe: Pera'daki yerlerini yaz aylarında kapatıp sezon açılınca Alaçatı'ya taşınan mekan doğal, sağlıklı ve lezzetli mezeleri ve ama yemekleriyle ünlü.

Asma Yaprağı: Babaannenizin emaye tabakları, anneannenizin sürahisi, annenizin işlediği masa örtüsü… Mekan tam bir Egeli anne mutfağı gibi. Kendi tarlalarından mevsiminde topladıkları sebze ve meyvelerle yaptıkları mezelere bayılmayan yok. Egeliler tarafından yüksek rakamları dolayısıyla eleştirilen mekan için İzmirliler "Biz evde daha iyisini, daha ucuza yaparız" diyor.

Garsonları biraz suratsız olsa da mekandaki incir ağacının altında Ege lezzetlerinden boşnak böreği, girit köftesinin ve diğer soğuk mezelerin tadına bakmak gerek.



Eflatun: Hacı Memiş'in en en en eskilerinden. Ev yapımı harika Ege lezzetlerinin tadına varmak için gidilecek bir adres. Nalan Hanım'ın ve ekibinin mutfağından çıkan mantısı, iç baklalı favası, yaprak sarmaları, biberli domatesli patlıcanı, kabak çiçeği dolması denenmeli.

Tuval: Alaçatı'nın eskilerinden. Önünde oturan bir ünlüye denk gelmeniz mümkün. Yeri oldukça merkezi ve gelen geçeni izleyip yemek yemeye müsait.

Kuytu: Harika lezzetleri olan bu mekanda seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Mekanın bunun için güzel bir çözümü var aslında; fix menü. Yöresel lezzetleri ve meşhur damla sakızlı muhallebisi ile tatilinizin güzel bir akşamına eşlik edecek mekana mutlaka uğramanızı öneririz. 

Alaçatı Langaza: Slow food akımını destekleyen mekanın konseptini şef Dilek Yetkiner oluşturmuş. Alaçatı Enginar Festivali ile ismi anılan Yetkiner, enginarın renginden esinlenerek logosuna taşıdığı eflatun rengi dekorasyona da yansıtmış. Menüde Etli nohutlu biber dolması, enginarlı humus ve mübadil tatlısı olan "bagusta" yer alıyor.



BARLAR

​Traktör: Alaçatı’nın en yeni gözdesi olan mekanda keyifli bir kahvaltı yapılabilir, akşamüstleri Hacı Memiş turuna başlamadan önce aperatifler veya ‘gastro pub’ atmosferinde akşam yemeği, isterseniz de arkadaşlar ile yemek sonrası güzel müzik, güzel içki ve güzel sohbet için yeni adresiniz olabilir. Tarihi bir Alaçatı taş evinde konumlanmış Traktör'ün dekorasyonu da oldukça zevkli.

Arka bahçesi retro döşenmiş barda otururken Saba Tümer, Kemal Demirasal'ı arkadaşlarıyla sohbet ederken görebilirsiniz.

Halt: Hacı Memiş Palace'ın şahane binasının girişine konumlanan mekan Dutlu Kahve ve Küfe ile aynı meydanı paylaşıyor, geceleri önü İzmir ve İstanbul'dan gelenlerin karşılaşma noktası.



Papas Bistro: Sakin ve cool görünümlü mekanın müdavimleri genellikle 20'li yaşlardaki gençler. Karaköy'deki mekanlardan kısmen rol çalmışlar diyebiliriz.

Curcuna: "Hayatı Pİ'ye alın" sloganıyla ve eğlence sırasında havuza atılan Vosvosla çok konuşulan mekanın geniş bir alanı ve dinamik bir eğlence anlayışı var.

KAHVECİLER

Köşe Kahve: Hacı Memiş ile Alaçatı Meydan'ın birleştiği mekan her daim dolu ve kahve arası veren Alaçatı müdavimlerini ağırlıyor. Ailecek veya arkadaşlarla gidip oturabilecek, Alaçatı'ya tatile gelenleri, trend kıyafetleri takip edebilecek bir konumu var.

15 Eylül Kıraathanesi: Köşe Kahve ile karşılıklı hizmet veren mekan kasabayı dolaşıp, plajda günü sonlandırdıktan sonra uğrayıp kahve içilecek kalabalık kahve dükkanlarından.

Petra: İstanbul'un ünlü coffee roasterı olan mekan da Hacı Memiş'te konumlanan yerlerden, hatta tek üçüncü dalga kahveci diyebiliriz. Flat White, Cold Brew, espresso gibi kahve çeşitlerinin yanı sıra Kenya ve El Salvador kahve çekirdekleriyle demledikleri filtre kahveleri servis ediyorlar.

PLAJLAR

Aya Yorgi Koyu'nda Babylon, Sole Mare ve Paparazzi yine sezonun en parlak beachleri.


 

Pırlanta Koyu: Sörfçülerin, sörfe ilk başlayanların gözbebeği. Alaçatı'nın en yalını, en dokunulmamış koyu. Genellikle koyu bilen halk ve sörfçüler kullanıyor.

Fly - Inn Beach: Bu yıl Lal Dedeoğlu'nun Karaköy'deki nezih mekanı Bej'in Fly - Inn'e açılması 3.000 kişi kapasiteli beachi diğerlerinden farklı bir yere koyuyor. Happy Hour partileri ve Temmuz-Ağustos aylarında Özge Fışkın, DJ Fem K ve DJ Maestro'yu ağırlayacak olan mekanın lor peynirli salamura kabak ve salatalık, parmesanlı patlıcan, acılı İtalyan pizza, yoğurtlu kebabı denenebilecek lezzetlerden. Daha konforlu bir alan isterseniz locasını da değerlendirebilirsiniz.

Fun Beach: Devasa kumsalı olan beach su sporlarıyla ilgilenenlerin gözdesi, çim alanı yok. Fly-inn Beach'in hemen yanıbaşında.

Çark Plajı: Sörfçülerin favori yerlerinden. Port Alaçı'ya komşu. Garden Cafe'de soğuk bir bira, patates ve midye iyi gidiyor.




Zio Beach: Yeni açılan beachlerden. Mutfağındaki İtalyan şefleri dolayısıyla beğenilen, plajın darlığı ve hizmet kalitesi dolayısıyla eleştirilen mekan Port Alaçatı'da.

Kum Beach: Çim ağırlıklı olan plajın ambiyansı görülmeye değer. Bu yıl KumBeach'in içine açılan mekan Madeo konuşuluyor.

ANTİKACI VE İKİNCİ EL EŞYALAR SATANLAR: Be-Dest, Eski, Evvel Zaman, Eskiden, Kuş Kafesi





TASARIM DÜKKANLARI: Sapa da Tilla, Bazen, Sign, Rue 1387

BUTİK OTELLER

Roka Taş Otel: Alaçatı merkez ile Hacı Memiş'in tam ortasında, Alancha'nın hemen altında yer alan mekanın sevimli bir bahçesi ve havuzu var. Adını otelin işletmecisi Burak Kaplan'ın papağanı Roka'dan alan otel 19 odalı ve kahvaltısıyla ön plana çıkıyor. Pastel renklerle dekore edilmiş otelin salıncağında kitap okumak ve Roka ile oynamak çok keyifli.


Viento Alaçatı: Toz mavisi ile beyazı en güzel haliyle otelin her noktasına yansıtan butik otelin insanı kendiliğinden dinlendiren bir atmosferi var. İşletmecisi Figen Hanım Slow Food akımının Alaçatı'daki kuvvetli temsilcilerinden. Yaşa, Tat, Keşfet sloganıyla tatile gelenlere unutulmayacak bir ortam sunuyorlar. Beş çayında mor çiçeklerle donatılmış masalarında çay kahve keyfi yapmak büyük zevk.

Sedirli Ev: Eski İstanbul Yeşilköy’lü, yeni Çeşme Alaçatı’lı Zeynep Erdem'in işlettiği otel adeta sakız kokuyor. Şehirden sıkılıp kaçmak isteyenlere yeşilliği, sadeliği, müziği, sohbeti paylaşmak, ev ortamında güzel günler geçirmek, mutfaklarında hazırlanan leziz yemeklerden tatmak ayrıcalığını sunmak için bu konforlu ve şirin butik oteli hayata geçirmişler.

Alaçatı Zeytin Otel: Sadece sezonda değil dört mevsim açık olan otel 4 ayrı konaktan oluşuyor. Alaçatı merkezine 2 dakika yürüme mesafesinde olan otel masaj, yoga, balık turları, windsurf paketleri misafirler için keyifli aktiviteler sunmakla birlikte kış bahçesi, şömineli salonu ve film arşivi ile kışları da güzel vakit geçirebilmek için tasarlanmış.

Sailor's Otel: 15 yıldan uzun bir süredir Alaçatı'da hizmet veren otel aynı zamanda Alaçatı'nın kalbinde, köy meydanında yer alan Sailors Meydan Otel ve Sailors Cafe artık bir Alaçatı geleneği haline geldi. Meşhur Alaçatı pazarına yürüme mesafesinde, iğde ağaçlarının arasında yer alan Sailors Otel Bahçe ise merkezde ama bir o kadar da sessizlik içerisinde yer alıyor.

YAPMADAN DÖNMEYİN

- Evvelzaman'dan porselen bi fincan alın.
- Asma Yaprağı'nın tarlasından toplanmış doğal sebze ve meyvelerden satın alın.
- Ilıca Otel’in yanındaki Reyhan Pastanesi’nde sükse gibi İzmir’e özgü pastaları tadın.
- Ilıca'daki Söğüşçü Ersin'den 1 porsiyon söğüş ve dürüm salata deneyin.
- Kumrucu Hikmet'te bir kumru yiyin.



- Kalenin içindeki Tokmak Hasan tencere yemeğindeki lezzetlere kaşık sallayın.
- Alaçatı midyecilerinden kallavi bir tabak midye yiyin.
- Port Alaçatı'da sörf ve kite sörf yapmanın keyfine varın.



- Ve son olarak Cumartesi kurulan Köy pazarına mutlaka gidin ve alışveriş yapın.

İLGİLİ MEKANLAR