Asırlık Lezzet Aşurenin Hikayesi ve Tarifi

mekan.com
19 Ekim 2015
41 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Aşure ismi Arapça ‘aşir’ kelimesinden gelir. Aşir ‘onuncu’ demektir. Halkımız geçmişte bu kelimeyi aşure olarak telaffuz etmiş ve dilimize bu şekilde yerleşmiştir. Aşure'nin çıkış noktasına dair birçok rivayet olsa da en bilineni Nuh Peygamber'in gemisi ile ilgili olandır. Nuh Peygamber kendine inanmayanlar ve ona eziyet edenleri Allah'a şikayet eder. Allah da Nuh Peygamber'e çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Geminin yapımı bittikten sonra Nuh Peygamber kendisine itaat edenleri ve her cinsten 2 eş hayvanı bu gemiye bindirir. Yola çıkmalarından bir süre sonra fırtına kopar ve her şey yerle bir olur. Sağ kalanlar sadece Nuh’un gemisine binenlerdir. Gemi aylarca suda kalır ve yiyecekler tükenmeye başlamıştır. En sonunda insanlar ellerinde kalan son yiyecekleri bir araya getirerek pişirir ve ortaya aşure çıkar. 

nuh nuh'un gemisiFotoğraf Kaynak: beforeitsnews.com

Yüzyıllardır farklı malzemelerle sofralarımızda olan aşurenin pişirileceği ve mutfaklarımızdan konu komşuya uzanacağı ayın içindeyiz. Umarız bu yıl aşurenin içindeki tüm farklı lezzetlerin ahenkli uyumu gibi bir araya gelir ve en az aşure kadar tatlı bir Muharrem ayı geçiririz. Sizler için hazırladığımız aşure tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. :)

aşure aşure malzemeleriFotoğraf Kaynak:eksitarif.com

Aşure Tarifi İçin Malzemeler:

2 su bardağı buğday ,
1 su bardağı kuru fasulye,
1 su bardağı nohut,
2 su bardağı kuru kayısı,
Yarım su bardağı sarı üzüm,
15 adet kuru incir,
Yarım çay bardağı kuş üzümü,
2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş),
3.5 su bardağı toz şeker,
Yarım su bardağı süt.

Süslemek İçin:

Fındık,
Ceviz,
Nar,
Antep Fıstığı,
Tarçın.


Aşure Yapılışı:

1 gece önce nohut, buğday ve kuru fasulyeyi sıcak suya koyup sabaha kadar bekletiyoruz. Ertesi sabah bakliyatlarımızın suyunu değiştirip hepsini farklı tencerelerde 15'er dakika haşlıyoruz. İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşladıktan sonra suyunu süzüyoruz. Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatıp, onların da suyunu süzüyoruz. Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar bekletiyoruz. Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar bekletiyoruz (suyunu dökmüyoruz). 

Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzüyoruz. Buğdayı, haşlanmış nohutu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyuyoruz İçine 7 su bardağı suyu ilave ediyoruz ve 30 dakika haşlıyoruz. Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltıyoruz. Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatıyoruz. Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz. Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri (kaynattığımız suyuyla birlikte) ve kayısıları ilave ediyoruz. Aşurenin kaynama süresi 50 dakikayı bulduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştırmaya başlıyoruz. Kaynama süresi 1 saat olduğunda kuş üzümlerini ilave edip ocaktan alıyoruz. Aşuremizi kaselere paylaştırıyoruz ve istediğimiz gibi süslüyoruz,

Son olarak tanıdığımız tanımadığımız herkese aşurelerimizden dağıtıyoruz. Paylaşım ve sevgi bilincini bu leziz tatlı eşliğinde en yüksek frekansta yayıyoruz. Şimdiden herkesin ellerine ve de yüreğine sağlık.