Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Chia, Maya dilinde ''güç'' anlamına geliyor. Aztekler ve Mayalar için oldukça kıymetli bir besin kaynağı; minicik çıtır çıtır bir tohum olan Chia, son zamanların en popüler gıdalarından biri. Adını özellikle diyet listelerinde ve sağlıklı yaşam reçetelerinde sık sık gördüğümüz bu mucize tohumların faydaları saymakla bitmiyor. 

Chia-Tohumu

1 yemek kaşığı chia tohumunda 11 gr. lif, 4 gr. protein, 9 gr. Omega 3 ağırlıklı yağ, günlük ihtiyacın büyük kısmını karşılayacak kadar kalsiyum, mangan, magnezyum ve fosfor bulunuyor. Tabi faydaları bunlarla sınırlı değil; gluten içermemesi, yüksek lif, protein ve aminoasit kaynağı olması pek çok beslenme biçimi için büyük önem arz ediyor.

Ayrıca chia tohumu, uzun süre tokluk hissi verdiği için sağlıklı kilo vermede önemli bir rol oynuyor. Kan şekerini düzenliyor ve içerdiği Omega 3 sayesinde beyin ve kalp sağlığını koruyor. Çok güçlü bir antioksidan olduğu için bağırsakları temizliyor ve neredeyse detoks etkisi yapıyor. Vücudun günlük lif ihtiyacını karşılıyor. Tam bir enerji kaynağı olduğu için yorgunluk hissini ve eklem ağrılarını geçiriyor. İçeriğindeki protein, magnezyum ve fosfor sayesinde güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmanızı sağlıyor. 
 

Chia Tohumunu Nasıl Tüketebilirim?


Chia-Tohumu

Chia tohumu küçük yapısı sayesinde öğütmeye gerek kalmadan tüketilebiliyor. En çok ara öğünlerde yoğurda karıştırılarak yense de, çorbaya, yulaflı süte ve salatalara rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Chia tohumunu omlet veya puding gibi tatlılarda kullanabileceğiniz gibi bir şişe suya yarım limon ve bir kaşık chia tohumu atarak gününüzü bu sağlıklı içecekle geçirebilirsiniz.