Dünya'nın En Yaşanabilir Şehirleri

The Economist her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en yaşanabilir şehirlerini seçmiş. Tabi bu şehirler arasında İstanbul yok. Nasıl olsun; kalabalığı ayrı, trafiği ayrı, suç oranı, insanların kabalığı ayrı. Şehirlikten çıkmış, doğasını kaybetmiş, beton suratlı, buz gibi bir şehir artık İstanbul. Ne Galata Kulesi gizleyebiliyor, ne Kız Kulesi telafi ediyor. Boğaz’a, derin sulara bakıyoruz da, özümüzü anımsıyoruz. Neresini seviyoruz artık o da meçhul ya, yaşıyoruz işte karmaşasında. Neyse bu kadar veryansın yeter. İstanbul değil de bakalım dünyanın hangi şehirleri en yaşanılabilirmiş!
 

1. Melbourne / Avustralya 


Melbourne-Avustralya

Avustralya’nın başkenti olan Melbourne, Sydney’den sonra ülkenin en popüler ikinci şehri. Asya Pasifik bölgesinin en önemli yerleşim yerlerinden biri ve önemli bir finans merkezi oluşu da dikkatleri üzerinde toplamasını sağlıyor. 2002 yılından bu yana dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında ilk üçteki yerini korumayı başarıyor. İşlek bir limana sahip olan Melbourne’de turistik olarak gezilecek pek çok yer bulunmakta.
 

2. Viyana / Avusturya


Viyana

Avrupa’nın en kültürel ve siyasi merkezlerinden biri olan Viyana, sanatın ve müziğin de adeta başkenti. Şehir, kültürel ve sanatsal etkinlikler, eğitim seviyesi, gelir düzeyi, şehrin temiz havası gibi etkenler sayesinde uzun yıllardır dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında ilk beşte mutlaka oluyor. Tarihin korunmuşluğu, caddelerin temizliği ve insanların huzurlu yaşantıları Viyana’yı ikinci sırada görmemizde bizleri şaşırtmıyor.
 

3. Vancouver / Kanada


Vancouver

Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyâletinde bulunan şehir, ülkenin üçüncü büyük metropolü olma özelliğini taşıyor. Hollywood ve New York'tan sonra Kuzey Amerika'daki üçüncü film üretim merkezi olan Vancouver, aynı zamanda önemli bir liman şehri. Dünyanın en yaşanabilir şehirlerinin üçüncüsü olan Vancouver’ı Twilight serisinin çekimlerinden de tanıyoruz ;)
 

4. Toronto / Kanada


Toronto

Toronto, dünyada en çok kültürü bir arada barındıran, pek çok etnik grubun renklendirdiği bir bütüne sahip. Kanada’nın en büyük şehri Toronto, kültür - sanatın gelişmişliği ve doğal güzellikleri ile keşfetmeye doyamayacağınız bir şehir. Oldukça güvenli ve suç oranı düşük. Yurt dışında eğitim almak isteyenler için biçilmiş kaftan.


5. Calgary / Kanada


Calgary

Dünyanın en yaşanabilir şehri olması dışında dünyanın en zengin bölgelerinden biri olma özelliğiyle de dikkat çeken Calgary, ünlü Kanada Kayalık Dağları'na 80 km uzaklıktaki konumuyla dağların eşsiz manzarasına sahip. Kayalık Dağlar bölgesindeki turistik kasabalar ve Calgary Stampede adı verilen büyük festival sayesinde şehri yılda binlerce turist ziyaret ediyor.


6. Adelaide / Avustralya


Adelaide

Kültürel nitelik, iklim, yaşama ücreti, ve sağlık, suç oranı gibi sosyal koşullar bakımından pek çok kez dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında birinci seçilen Adelaide, oldukça geniş ve temiz caddelere, sokaklara sahip. Adeta bir açıkhava müzesi olan şehir göçmenler konusunda en ılımlı merkezlerin de başını çekiyor. Adelaide’da işsizlik oldukça düşük seviyede ve ev kiraları çok ucuz.
 

7. Perth / Avustralya


Perth

Avustralya’nın en kalabalık 4. şehri olan Perth, modern bir mimariye sahip. Ülkenin en çok turist çeken şehirlerinden olsa da asıl eğitim alanında çok iyi üniversitelere sahip olmasıyla tercih ediliyor. Pek çok milletin bir arada yaşadığı ve huzur ortamının en kaliteli şekilde sağlandığı nadir büyük şehirlerden biri.
 

8. Auckland / Yeni Zelanda


Auckland

Cennet gibi bir şehir, doğanın tüm renkleri ve huzur… Yelkenler şehri olarak da bilinen Auckland, Yeni Zelanda’nın en büyük şehri. Kültür, ticaret ve sanatın merkezi olan Auckland’ın farklı kültürlerden harmanladığı mutfağı ve eşsiz doğası insanı büyülüyor. Muhteşem plajlarına ise diyecek yok.
 

9. Helsinki / Finlandiya


Helsinki

Medeniyet ve uygarlık denilince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Helsinki, göllerle dolu doğası ve dinginliğiyle yaşanılası en iyi şehirler arasında yer almayı kesinlikle hakediyor. Trafiğin neredeyse hiç olmadığı Helsinki, tarihi binaları ve ferah caddeleriyle gezip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
 

10. Hamburg / Almanya


Hamburg

Avrupa’nın en önemli limanlarından birine sahip olan Hamburg, eğitimde ismini başarıyla duyurmuş olan Hamburg Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Mimarisiyle büyüleyen şehirde Michelin Yıldızlı Türk Şef Ali Güngörmüş’ün restoranını da ziyaret edebilirsiniz.