En Lezzetlisini Antep'de Yiyebileceğiniz Yöresel Yemekler

İpek yolu güzergahında yer alan Gaziantep, farklı kültürlerin buluşması ile oldukça geniş bir mutfağa sahip. Gaziantep mutfağı toplamda 252 çeşit yemek türünden oluşuyor, 32 farklı çeiştteki kebaplarıyla ise ön plana çıkıyor. Biz bu yazımızda 252 çeşitin hepsini ele alamasak da sizler için Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerine değinmek istedik.

Soğan Yahnisi

Kebap menüsü oldukça geniş olan yörenin soğanı da bu kadar sevmesi gayet normal. Soğan Yahnisi, arpacık soğan ve biraz da kuşbaşı et ile yapılıyor. Son derece besleyici olan bu yemeğin içine yeşil biber, domates ve soğanlar piştikten sonra nohut da atılıyor.

Soğan Yahnisi GaziantepFotoğraf Kaynak: www.eksitarif.com

Firik Pilavı

Başakların yakılmasıyla elde edilen firiğin yanık ve isli bir kokusu var. Gazianteplilerin epey tercih ettikleri, severek tükettikleri bir yiyecek Firik Pilavı. Tıpkı normal bulgur pilavı gibi yapılır fakat farklı olarak içine et, nohut, firik ve biraz da bulgur ilave edilir. İlaveler sonrasında biraz daha pişirilip afiyetle yenir.

Firik Pilavı GaziantepFotoğraf Kaynak: www.nefisyemektarifleri.com

Beyran

Kimine göre et yemeği kimine göre de bir çorba olarak bilinen Beyran, Antepliler için kahvaltı niteliğinde. Yani Antep’de öğlenden sonra beyran bulmak biraz zor. Beyran’ın hazırlık aşaması ise biraz zahmetli; önce kemikli etler 12 saat haşlanır, ardından pirinçler haşlanır ve iç yağ tereyağ kıvamına getirilip bir bakır kaseye önce pirinç, sonra kemiğinden ayrılmış et ve birazda iç yağı ile birlikte konulur. İsteğe göre bir veya iki tatlı kaşığı pul biber ekilerek servise hazır hale getirilir.

Beyran Çorbası GaziantepFotoğraf Kaynak: www.eksitarif.com

Yoğurlu Yuvalama

Antep yöresinin en özel yemeklerinden olan Yuvalama, küçük küçük toplar halinde yapıldığı için epey uğraştırıcıdır. Bu nedenle özellikle Ramazan Bayramı'nda yapmayı tercih eder Antepliler. Bayrama birkaç gün kala konu komşu toplanır ve her gün birinin yuvalaması yapılır. İçine kuşbaşı et, nohut katılır. Yuvarlaması un haline getirilmiş pirinç ve yağsız kıyma ile yapıldıktan sonra çeşitli baharatlarla tatlandırılarak afiyetle yenir.

Yoğurtlu Yuvalama yemeği GaziantepFotoğraf Kaynak: www.yemekmutfak.com

Şiveydiz

Tam bir vitamin deposu olan Şiveydiz, taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılır. Terbiyeli suyundan dolayı hafif ekşimsi bir tadı vardır. Et ve sebzelerin yanına bir de içinde nohut eklenince ortaya lezzetli mi lezzetli Şiveydiz çıkıyor.

Şİveydiz yemeği GaziantepFotoğraf Kaynak: gulsereninmutfagi.com​

Zeytin Piyazı

Yeşil zeytin, taze soğan, sarımsak, maydanoz,ceviz içi ve nar ekşisiyle yapılan nefis bir salata olan Zeytin Piyazı, Anteplilerin vazgeçilmezleri arasında.

Zeytin Piyazı GaziantepFotoğraf Kaynak: www.gorseltarif.com

Cağırtlak Kebabı

Kimileri Cartlak kebabı olarak bilse de Antep’de çoğunlukla Cağırtlak kebabı olarak söz edilir. Kuzu ciğeri ve kuyruk yağının bir şişe dizilip ızgarada kömür ateşinde pişirilmesiyle oluşan bu lezzetin ciğer sevmeyenler bile müptelası olabilir.

Cağırtlak (cırtlak) Kebabı GaziantepFotoğraf Kaynak: www.tahirtekinoztan.com

Zerdeli Sütlaç

Aynı kase içerisinde iki pirinçli lezzet, Gaziantep’e özgü bir lezzet olan Zerdeli Sütlaç’ın zerdesi tercihen bir gün önce hazırlanır, sütlacının şekeri de normalden daha az konulur. Bu tatlıyı Antep’in bazı yerlerinde Astarlı Sütlaç olarak da bulabilirsiniz.

Zerdeli (Astarlı) Sütlaç GaziantepFotoğraf Kaynak: www.oktayustam.com

Kabak Oturtması

Kıyma, soğan, tuz ve karabiberle karıştırılarak bir harç elde edilir ve bu harç çok az kavrulur. Kabaklar ikiye bölünüp içi oyulur ve kızartılır, daha önce hazırlanan harç bu kabakların içine doldurulur. En son aşama olarak kabakların arasına ince ve uzun bir şekilde dilimlenmiş patatesler koyulur ve salçalı su ekleyip pişirince işin en keyifli kısmı olan yeme faslına geçilir.

Kabak Oturtması GaziantepFotoğraf Kaynak: nurlumutfakta.blogspot.com

Öz Çorba

Gaziantep’in en kıymetli çorbası olan Öz Çorba adını buğdayın özünün ezilip süzgeçten geçirilerek yapılmasından alıyor. Genellikle davetlerde ikram edilen bu çorba Atatürk ve Fevzi Çakmak’ın Gaziantep ziyareti sırasında da ikram edilmiş. Öz Çorbayı bu kadar sevdiren en büyük etken ise haşlanmış et suyu kullanılmasından kaynaklanıyor. 

Meşhur Öz Çorbası GaziantepFotoğraf Kaynak: www.modakadin.com