Eskişehir’in Tarih Kokan Müzeleri

Zamanda yolculuk yaparak tarihe ve sanata kucak açmak isteyenlerimiz için Eskişehir’de bulunan müzelerle karşınızdayız.

Lületaşı Müzesi 

1998 yılında Eskişehir valiliği tarafından yapılan uluslararası Lületaşı Festivalleri, Lületaşı El Sanatları yarışma ve sergilerinde yer alan eserler Eskişehir özel idaresi tarafından satın alınarak Lületaşı Müzesi’nin temelleri atılmış. Müzede 60 sanatçıya ait 400 civarında eser bulunmakta. 



Eğitim Karikatürleri Müzesi

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bulunan Eğitim Karikatürleri Müzesi, 2004’te Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı olarak kurulmuş. Müze’de bir ana salon, portreler odası, Eskişehir Karikatür Ustaları Odası, Afiş Odası ve Türk Karikatür Ustaları Odası yer alıyor. Önemli mizah dergileri, heykeller, kitaplar ve tabakların sürekli olarak sergilendiği bu müze her yaşa hitap etmektedir.


 
Zaimağa Konağı

Ankara dışında yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ve 1922 yılında Mustafa Kemal ile İsmet Paşa’nın katıldığı toplantının gerçekleştiği, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal’in bir süre ikamet ettiği Zaimağa Konağı, adeta tarih kokan bir yer. Zemin katı; restoran ve el sanatları bölümüyken üst katı müze olarak kullanılıyor.



Yunus Emre Müzesi

1974 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Mühaliçcık ilçesinde yapılan Yunus Emre Müzesi’nde ilahi aşkı en iyi şekilde anlatan şairlerimizden Yunus Emre’nin Yunan işgali sırasında yıkılan ilk mezarının geriye kalan parçaları, dörtlüklerinin bulunduğu levhalar ve şairi tanıtan kitaplar yer almakta.



Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi olma özelliği gösteren Çağdaş Cam Sanatları Müzesi'nde, 42 cam sanatçısının eserlerinin yanı sıra Letonyalı, Alman, Polonyalı sanatçıların müzeye hediye ettikleri eserleri sergileniyor. 



Eskişehir Havacılık Müzesi

1985 yılında kapılarını ziyaretçilere açan Eskişehir Havacılık Müzesi’nin kapalı alanında pilot giysileri, maket uçaklar ve uçak motorları sergilenmekte olup sergilenen uçakların tamamı açık alanda yer alıyor.



Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Müzede, Atatürk’ün masa saati, tabak, bıçak, kahve fincanları, ağızlığı, bastonu, tesbihi, tabancası ve kılıcının yanı sıra; İnönü, Çanakkale, Sakarya Savaşlarına ve Büyük Taarruz’a ait 131 fotoğraf sergilenmekte. Ayrıca Muavebet-i Milliye ve Bandırma Vapuru gibi önemli gemilerin maketleri de müzeye ayrı bir tarihi hava katıyor.