Evlilik Kurtaran Şerbet: Demirhindi Şerbeti

Osmanlı’da büyük önem taşıyan, padişahların özellikle sıcak yaz günlerinde ve neredeyse tüm yemeklerle birlikte içtikleri, envaiçeşit meyveler ve baharatlardan hazırlanan şerbetlerin başında Temr-i Hindi, yani Demirhindi Şerbeti geliyor. 


Fotoğraf Kaynak: pinimg.com

Osmanlı Dönemi’nden bu yana Saray’dan halk’a, her yerde içilen ve yüzyıllardır geleneksel olarak özel günlerde ve Ramazan Ayı’nda ikram edilen Demirhindi Şerbeti’nin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kadınlarda görülen D vitamini eksikliği ve kansızlığa birebir olan bu şerbet, sindirim sisteminin de düzenli çalışmasını sağlıyor. 



Ünlü restoran Ramazan Bingöl Et Lokantası'nın sahibi Ramazan Bingöl, Demirhindi Şerbeti’ni ''Evlilik Kurtaran Şerbet'' olarak adlandırıyor. D vitamini eksikliğinin ve kansızlığın, sinirlerde yarattığı gerginlik nedeniyle, aile içinde tartışmaların çok olduğunu belirten Ramazan Bey, bu şerbetle gerilen sinirlerin rahatlayacağını ve kavgalar nedeniyle dağılma noktasına gelen yuvaların huzura kavuşacağını esprili bir dille anlatıyor. 

Bu efsane lezzeti, Ramazan Bingöl Et Lokantası'nda içebileceğinizi, hatta özel şişelerde hazırlanmış olarak satın alıp, evinize götürebileceğinizi belirtmek isteriz.

Fotoğraf Kaynak: mnmedya.com

Demirhindi Şerbeti’nden bu kadar bahsetmişken, bir Demirhindi Şerbeti tarifi vermemek olmaz diyoruz ve evinde yapmak isteyenler için, bu özel tarifi sizlerle paylaşıyoruz.

Demirhindi Şerbeti Tarifi


Malzemeler:
250 gr. Demirhindi, 2,5 litre su, 200 gr. şeker, 2,5 gr. zencefil, 2,5 gram tarçın, 1,5 gr. havlıcan, 2 adet karanfil.

Hazırlanışı: Demirhindi ve tüm baharatları kaynatmadan, 2,5 litre soğuk su içinde bir gece önceden bir tencereye koyup bekletin. Bekleyen karışımı rengi değişip, şerbet kıvamı alana kadar kaynatın. Hazırlanan şerbeti buzdolabında soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet şifa olsun.