Gaziantep’te Ne Yenir?

Bugünkü rotamız Gaziantep. Bildiğiniz üzere Gaziantep dediğimizde aklımıza gelen ilk şeylerden birisi fevkalade lezzetleri oluyor: baklavaları, kebapları, pideleri, katmerleri… Söylemesi bile ağzınızın suyunu akıtacak bu lezzetleri ve daha bilmediğimiz nice yöresel lezzetlerini gelin bu yazımızda öğrenelim. Yazının sonunda gözlerinizi ekrandan alamayıp karnınız guruldamaya başlarsa şaşmayın, önceden uyaralım! :)

Katmer

İncecik hamurun içerisine bolca kaymak, Antep fıstığı ve toz şekerin konulup fırına atılmasıyla yapılan enfes katmerleri, bildiğimiz katmerlerden oldukça farklı. Genellikle yemeklerden sonra yenilen bu lezzetin üzerine ilave olarak kaymak ve Antep fıstığı koyabilirsiniz. 



Yeni Dünya Kebabı

Çekirdekleri çıkartılmış yeni dünyaların içerisine köfte konulmasıyla yapılan bu kebap bildiğimiz kebaplara göre bir hayli farklı. Mangalda pişirilip lavaşla servis edilen bu enfes tat kesinlikle farklı lezzet arayışlarında olanlarımız için denenmeye değer.



Cartlak Kebabı

Küçük küçük kesilip şişe takılan ciğerlerin mangalda pişirilmesiyle yapılan Cartlak kebabı, bir klasik haline gelmiş ancak Gaziantep’te yapılanlarından kesinlikle tadılması gereken bir lezzet. Lavaşın içine koyup yenilen bu kebap, ciğer kebabı olarak da bilinir. 



Çağla Aşı

Çağlanın her mevsim yetişmemesi sebebiyle oldukça değerli olan Çağla Aşı, çağlanın etle birleşiminden oluşan sulu bir yemek. Yoğurt eklenerek tadını daha da enfes hale getireceğiniz bu lezzeti yemeden dönmeyin deriz.



Muhammara

Kahvaltılarda sos olarak tüketilen ancak farklılık yapıp makarna sosu olarak bile kullanabileceğiniz muhammara, domates ve biber salçalarının ceviz, zeytinyağı ve kişnişle süslenmesinden oluşur. Diğer yörelerde acuka veya acıka adıyla duyabileceğiniz bu sos ile başka lezzetlere de ekleyerek yeni tatlar yaratabilirsiniz. 



Baklava

Gaziantep’in en meşhur tatlısı nedir diye sorsanız çoğu kişinin vereceği cevap ile karşınızdayız: baklava!  İçine bolca Antep fıstığı konulan Gaziantep’in baklavaları başka hiçbir yerde bulamayacağınız tadıyla mutlaka yenilmesi gereken Gaziantep’in medar-ı iftiharlarından.



Hedik

Nohut ve buğdaya kuş üzümü eklenerek elde edilen Hedik, görünüşüyle keşkik yemeğine benzetilebilir. İsterseniz üzerine tavuk veya et de ilave edebileceğiniz bu yemek, Gaziantep’in denenmeye değer yöresel lezzeti.



Pirpirim Aşı

Kuru semizotundan hazırlanan bu yemeği Gaziantep dışında pek çok yerde görmek mümkün ancak en lezzetli olanı tatmak istiyorsanız Gaziantep’in ellerinden çıkanı bi’ yiyin deriz.



Alinazik (Alanazik)

Alinazik olarak bildiğimiz patlıcan, kıyma, yoğurt ve çarliston biberi gibi pek çok malzemenin kullanılmasıyla yapılan bu yemeğin asıl adının Alanazik olduğu hatırlatmak isteriz. Alanın iyi, hoş; naziğin ise yemek anlamına geldiği Alanazik ise Arapça kökenli bir kelime.



Sarımsak Kebabı

Sarımsak kebabı, adından da belli olduğu gibi sarımsakların içine şişe takılmış etlerin yerleştirilerek pişirilmesiyle yapılıyor. Güzel ve farklı taraflarından birinin üzerine nar ekşisinin ilave edilmesi olduğunu söyleyebileceğimiz bu enfes lezzet, kebap severlerin denemesi gereken bir diğer kebap çeşidi.



Haytalya

Küp küp kesilen muhallebilerin gül suyuna konulması ile elde edilen bu hafif tatlı, görünümüyle de kalbinizi çalacak. Üzerine badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişin serpiştirilerek süslenebileceği haytalyaya yazları serin serin yemek için buz atabilirsiniz.



Malhıtalı Köfte

Çiğ köftelerde kullanılan ince bulgurun mercimekten daha yoğun olarak kullanıldığı bir çeşit mercimek köftesi olan Malhıtalı köfte, her zaman yediğimiz mercimek köftelerinden farklı olması sebebiyle yemeyi ihmal etmemeniz gereken lezzetlerden.



Şekerli Pide

Pide hamurunun üzerine şeker ile tuzsuz peynirin ilave edilmesiyle oluşan bu senfoniyi ister tatlı niyetine isterseniz de yemek olarak tüketebilirsiniz. 



Lebeniye Çorbası

Kıyma, buğday, süzme yoğurt ve nohutun ana malzemesi olduğu Lebeniye çorbası, tadına doyum olmayan lezzetiyle denenmeye değer bir Gaziantep yöreseli.  



Simit Kebabı

Gaziantep’in kebap dünyasının bir diğer değerli üyesi Simit kebabıyla karşınızdayız şimdi. Fevkalade lezzeti ile Simit kebabı, güzelce yoğurulan bulgur ve kıymanın içine soğan, Antep ve çam fıstığının katılmasıyla yapılıyor.



Firik Pilavı 

Buğday başakları henüz olgunlaşmadan toplanıp kabuklarının yakılmasının ardından ayıklanarak yemeğin yapımında kullanılıyor. Etli de servis edilebilen Firik pilavında et için but etinin kullanılması gerekiyor.