Hindistan Cevizi Yağı ve Faydaları

mekan.com
18 Temmuz 2016
4 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş

Sofralarımıza giren Hindistan Cevizi’nin hikayesi yıllar öncesine dayanıyor. Egzotik bir meyve olan bu cevizi en çok tatlılarımızın üzerine serperek kullanırdık. Bir zamanların havalı ürünlerinden Hindistan Cevizi artık o kadarda bulunmaz hint kumaşı değil. Hatta sadece yemek sektöründe kullanılması yetmeyen bu ceviz kozmetik sektörüne de hızlı bir giriş yaptı ve banyo ritüellerimize, vücut ve saç bakımlarımıza katıldı. Kokusu ve yararları dilden dile yayılan Hindistan Cevizi sütüyle, rendesiyle ve ham hali ile hayatımızın birçok alanına bu kadar dahilken bir de güzellik için yaşamımıza katılınca vazgeçilmez bir ürün haline geldi. Bizde sizler için Hindistan Cevizini ve Hindistan Cevizi Yağının detaylarını yazdık.



Hindistan Cevizi

Yetiştirildiği bölgelerde hayat ağacı olarak anılan bu cevizin suyundan, özünden, etli kısmındaki meyvesinden ve kokusundan fayda aktığı için bu ismi almış. İsminin Hindistan Cevizi olmasına bakmayın sadece Hindistan’da değil güneşin ve suyun oldukça çok olduğu, tropikal iklimin hüküm sürdüğü her yerde boy gösteren bu meyve ağacı beş altı yıllık bir emekten sonra meyvelerini vermeye başlıyor. 12 yaşına geldiğinde ise gerçekten faydalı olan meyvelerini veriyor. Bu meyveler yaklaşık 2 ya da 3 kilograma ulaşıyor ve toplaması oldukça zor bir hal alıyor. Kullanım şekline göre daha olgunlaşmaya yeni başlamışken ya da tam olgunlaşmasını tamamladığında toplanan cevizler hasat zamanlarına göre kahverengi ve yeşil olabiliyorlar.



Hindistan Cevizi Yağı ve Faydaları

Özü, rendesi ve meyvesi ne kadar faydalı ise yağıda o kadar sağlıklı olan bu cevizin son yıllarda en gözde olan faydası yağından sağlanıyor. Laurik asit açısından oldukça kuvvetli olan bu yağ bulunmaz bir nimet. Laurik asidin ne olacağını merak ediyorsanız da söyleyelim: vücuda girdiği an sindirim sisteminin kendi parçası gibi hareket eden bu yağ ürettiği enzimler ile HIV virüsü ve mantar gibi vücuda zararlı durumların ortaya çıkışını engelliyor. Bu meyve 3 bölümden oluşuyor ve yağ asidi içerisindeki etli bölümden elde ediliyor. Bu kısım iyice eziliyor ve sütü çıkartılıyor. Daha sonra bu süt saatlerce bekletiliyor ve yağ sütten ayrılıyor ve böylece Hindistan Cevizi Yağı ortaya çıkıyor. Bu yağ oda sıcaklığında katı halde bulunan bu yağ oda sıcaklığı üstüne çıktığı anda sıvılaşıyor. Yemeklerde, kızartmalarda, saç ve cilt bakımında kullanılıyor. 



Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Elde Edilir?

Hindistan Cevizi Yağı elde etmenin 3 farklı yolu vardır. Islak öğütme, soğutma ve kaynatma. Bildiğimiz en klasik yöntem öğütme yöntemi: olgunlaşmış yani rengi tam kahverengiye dönmüş bir cevizi bıçak yardımı ile ortadan ikiye ayırıp kabuğunu çekirdeğinden ayırıyoruz. Geriye kalan beyaz kısımları mutfak robotuna aktarılır. İyice çekilen parçalar yağ ve parçacıklardan ayrılmak için tülbentten geçirilir. Sıvı kısım bir kavanozun içerisine aktarılıyor ve 24 saat boyunca bekletiliyor. Daha sonra yağ ve sıvı birbirinden ayrılıyor. Katı kısım Hindistan Cevizi yağı olarak kullanıma hazır olmuş oluyor. Dilerseniz sizde evinizde bu yöntemi kullanarak Hindistan Cevizi Yağı elde edebilirsiniz. 


Hindistan Cevizi Yağının Yararları

  • Laurik asit içerdiği için tansiyon ve kolestrol yüksekliği yaşayan kişilerin tüketmesi önerilir. Böylece tansiyon ve kolestrol dengelenmiş, normal seviyelerine dönmüş olur.
  • Kan akış hızını düzenler.
  • Hormonları düzenlemesi sebebi ile menopoz etkilerini daha az hasarla atlatmanıza yardımcı olacaktır. 
  • Kronik yorgunluk belirtilerini azaltarak vücudun daha dinç ve sağlıklı hissedilmesine yardımcı olur.
  • Troid bezlerinin çalışmasını düzenler.
  • Kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar.
  • Bağırsak sistemini düzenler ve bağırsaklarda parazit oluşumunu en aza indirir.
  • Karaciğerin güçlenmesini sağlar.
  • Alkol kullanımı sonrası baş ağrısını hafifletmekte yardımcı olur.
  • Cilt yaralarının çabuk kapanmasına yardımcı olur.
  • Makyaj kalıntılarını en güzel ve doğal şekilde temizlemenizi sağlar.
  • Saç bakımında kullanıldığı zaman saçları besler ve kuruluğun giderilmesine yardımcı olur.
  • Et ve tırnak bakımında kütikül giderici olarak kullanılır.