Hindistan Mutfağı'ndan Muhteşem Aromalı Bir Baharat: Kakule

Hindistan’dan ithal edilen ve son dönemde bakkallarda, marketlerde, aktarlarda en çok aranan ürünlerden biri olan Kakule, zencefilgiller ailesinden bir baharat. 2000 yıldır Hindistan’da hem yemeklerde, hem tatlılarda hem de içeceklerde kullanılan bu hoş aromalı baharat, artık Türk Mutfakları’nda da olmazsa olmazlardan. Peki Kakule nedir ve nerelerde, nasıl kullanılır? 

Kakule

Çekirdeğe benzeyen bir baharat olan Kakule tüm aromasını içerisindeki tohumlarında saklar. Yapacağınız yemeğe ya da tatlıya göre, tohumları ezerek veya toz haline getirerek kullanabilirsiniz. Aromasını çabuk kaybetmemesi için hava almayan kaplarda ya da kilitli poşetlerde saklamalısınız. 

Köklü tarihiyle özellikle doğu kültüründe önemli bir yere sahip olan Kakule, son zamanlarda kanser hücreleriyle savaşmasıyla ünlü. Karaciğere ve kansızlığa iyi gelmesinin yanı sıra, sindirim sistemini de düzenliyor. Bağırsak parazitlerini azaltarak, idrar ve gaz sökülmesine yardımcı oluyor. Mide bulantısından reflüye kadar pek çok rahatsızlığı geçirmekte de birebir. Hafızayı ve zihni geliştiren Kakule, ağız kokusunu gidermesiyle de meşhur. Ayrıca çaylarda ve kahvelerde kullanılan Kakule, afrodizyak etkisi yapıyor. Tabi her bitki herkese faydalı olacak diye bir kaide yok. Örneğin Kakule’yi ülseri ve safra kesesinde taşı olanların tüketmesi sakıncalı görülüyor. Ayrıca hamile ya da emziren kadınların da doktorlarına danışmaları gerekmekte.

Kakule

Kakule en çok baharatlı keklere ve kurabiyelere yakışıyor. Zencefil ve tarçın kullandığınız tüm tatlılarınızda tohumlarını ezerek kullanabilirsiniz. Sütlü tatlılara ve kompostolara da ekleyebileceğiniz Kakule, Hindistan’da hemen hemen her yemekte kullanılıyor. Kakule’yi özellikle tavuk yemeklerinde ve pilavda deneyebilirsiniz.