Kahvaltı Sofralarının Yıldızları

Sabahları yataklarımızdan fırlarcasına bizi sofraya çağıran her yörenin kendine has bir kahvaltı kültürü ve bu kültüre ait çok özel tarifli lezzetler var. Biz de kahvaltı kültürümüzde yer alan ve çeşitli bölgelerde hala kahvaltılara damga vuran yöresel kahvaltılıkları sizler için yazdık.


Mercimekli Haşhaşlı Börek


İç Anadolu Bölgesi'ne ait olan bu çıtır çıtır, içi mercimek ve haşhaş dolu börek kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti.

Malzemeler: 6 adet yufka, 2 su bardağı yeşil mercimek, 3 soğan, dilediğiniz kadar maydanoz, tuz, karabiber, kimyon.

Yapılışı: Yeşil mercimeği derin bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip, suyunu çekene kadar haşlayın. Sonrasında soğanları yemeklik olarak doğrayıp renk değiştirene kadar kavurun ve haşlanmış mercimekleri içine ekleyerek 5 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. İçine baharatları ve doğranmış maydanozları ekleyip ocağı kapatın. Bir kasede haşhaş ve sıvı yağı güzelce çırptıktan sonra tezgaha serdiğiniz yufkanın üzerine sürüp 2. yufkayı da üzerine koyun ve bu işlemi tekrarlayın. Yağlı ve haşhaşlı karışımı sürdüğünüz yufkaları 16 parçaya kesip içine hazırladığınız mercimekli harçtan koyun ve sigara böreği gibi sarın. Sonrasında ise yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine tüm börekleri dizip 200 derece fırında 35 - 40 dakika pişirin.

BükmeFotoğraf Kaynak: gulaymutfakta.com


Murtuga


Van’da doğup sofralarımıza misafir olmuş olan Mutuga'nın hem tuzlusu hem de tatlısı yapılabiliyor.

Malzemeler: 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, yarım çay kaşığı tuz, 2 yumurta.

Yapılışı: 3 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Eridikten sonra unu ve tuzu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Farklı bir kapta yumurtaları çırpın, kavurduğunuz unun kokusu çıkınca ise yumurtaları ilave edin. Yumurtalar da piştikten sonra sıcak olarak servis yapın.

MurtugaFotoğraf Kaynak: yemekkulturu.net


Muhlama


Karadeniz’in medar-ı iftiharı muhlamayı bir de bu tarifle kendi ellerinizden yiyin.

Malzemeler: 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 büyük yemek kaşığı mısır unu, 1 su bardağı su ve süt karışımı, 1,5 - 2 su bardağı kadar ince dilimlenmiş eriyen peynir  (Trabzon kolot peyniri, çeçil peyniri, dil peyniri) ve yarım çay kaşığı tuz.

Yapılışı: Tereyağını tavada eritin. Yağ eriyince mısır ununu ekleyip rengi dönünceye kadar kavurun. Ardından su ve süt karışımını ekleyip karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine peynirleri ekleyip eritin. Tereyağı üzerine çıkana kadar bir süre daha pişirin. Son olarak ise servis etmeden önce cezvede 1,5 tatlı kaşığı tereyağını eritip üzerine dökün ve servis edin.

Mıhlama-Muhlama


Nohut Salatası


Antepliler yemeklerinde sıkça kullandıkları nohutu kahvaltıya da taşımışlar. Yeşilliklerle bir araya gelen bu lezzeti siz de kahvaltılarınızda deneyebilirsiniz.

Malzemeler: 1 su bardağı haşlanmış nohut, maydanoz, 3 - 4 dal yeşil soğan, bir küçük kırmızı biber, bir adet domates, istediğiniz miktarda sirke, tuz, kimyon, zeytinyağı.

Yapılışı: Maydanoz, biber, domates ve yeşil soğanı minik minik doğrayın. Nohutu ekleyip sirke, tuz, kimyon, zeytinyağını da ilave edip malzemeleri iyice karıştırın. Servis tabağına aldığınız salatanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

NohutFotoğraf Kaynak: ​pratikevyemektarifleri.com


Semsek


Gaziantep’in peyniri ve taptaze otlarıyla yapılan bu enfes lezzeti mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler: 850 gr. Antep peyniri, 300 gr. taze soğan, 1 bağ maydanoz,
1 yemek kaşığı margarin, tuz, kırmızı pul biber.

Yapılışı: Soğanı doğrayıp margarin ile hafif renk değiştirene kadar kavurun. Peyniri rendeleyin ve içine kavurmuş olduğunuz soğanları ve ince kıyılmış maydanozları ekleyin. Peynirinizin tuzuna göre tuzunu ve kırmızı pul biber ilave edin. Hazırlamış olduğunuz herhangi bir mayalı hamuru pide şekline getirerek iç malzemelerini doldurup fırına verin.

SemsekFotoğraf Kaynak: tuzluvesekerli.blogspot.com