Karpuzun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz belki de hem ana yemeklerde hem de tatlı olarak tükettiğimiz ve asla bıkmayacağımız lezzetlerden. Sıcak yaz günlerinde zengin bir su kaynağı olarak yiyebileceğiniz karpuza kırmızı rengini veren de tıpkı domates gibi tabii ki de likopen. Göz sağlığını korumaktan kanser riskini azaltmaya kadar birçok faydası bulunan likopenin aynı zamanda kalp ve damar sağlığı korunmasında da önemli bir rol oynuyor. 

Oldukça zengin bir C vitamini deposu olan karpuz düzenli tüketimde bağışıklık sistemini de güçlendiriyor ve vücudun çeşitli hastalıklara karşı direncini arttırıyor. İçerdiği C vitamini sayesinde karpuz, cildimizi ve saçımızı da güneşin zararlı etkilerinden koruyor.

Karpuzun sağlığa faydaları

Karpuzun Faydaları
  • Meyve ve sebzelere kırmızı rengini veren likopen deposu olan karpuz, prostat kanseri, katarakt ve kalp hastalıkları riskini düşürüyor.
  • Özellikle yüksek tansiyonu olan kilolu kişilerin yüksek tansiyonunu düşürmeye yardımcı oluyor. 
  • İçerisinde bolca bulunan A vitamini sayesinde göz kuruluğu, göz enfeksiyonu, görüşün zayıflaması gibi A vitamini eksikliklerinden oluşan göz problemlerini ortadan kaldırıyor.
  • %91’i su olan karpuz, su kaybı sonucu ortaya çıkan halsizliğe iyi geliyor.
  • Yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, bakır, magnesyum ve manganez mineralleri içeren karpuz sindirim sistemine de oldukça yararlı.
  • Diyette olanlara da çokca tavsiye edilen karpuz diyetinize destek olmakla birlikte lifli yapısı sayesinde epey tok tutuyor. 
Karpuzun Sağlığa Faydaları

Bonus: Karpuz tüketimi çok fazla abartıldığında içerdiği likopen sebebi ile mide bulantısı, kusma, ishal, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarıyla karşılaşılabilir.
Böbrek hastalarının karpuzu çok tüketmemesi tavsiye edilir çünkü yüksek oranda içerdiği potasyum sayesinde fazla potasyumun atılmasında böbreklere fazla yüklenebilir ve mevcut rahatsızlığını fazlalaştırabilirsiniz.