Leziz Bir Tat: Haytalı

Hatay’ın yöresel tatlısı Haytalı, ismini tatlıyı yaratan köyün adından almış. Anlatılanlara göre köyün fakir bir köy olması sebebiyle tatlı olarak mısır unu ve sütten yaptıkları muhallebiyi gerçek gül suyu üzerine koyup ikram etmesiyle Haytalı ortaya çıkmış.



Yapımında süt, mısır unu ve gül şurubunun kullanıldığı Haytalı, küp şeklinde kesilen muhallebilerin üzerine gül şurubu ve sütlü dondurma eklenerek bir kase içinde servis ediliyor. Kasenin yanında verilen tarihi alüminyum kaşıklar ise sunumun bir parçası. Lezzetine varabilmek için bekletilmeden yenmesi gereken bu hafif tatlı, Arap kültürünün bir parçası. 



Muhallebi, gül şurubu ve dondurmanın bütünleşmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu leziz tatlıyı Hatay’da yiyebileceğiniz en iyi mekan hiç şüphesiz ki Affan Kahvesi’dir. Eski Antakya evlerinin sıralandığı Kurtuluş Caddesi’nin tarih kokan simgelerinden biri olan Affan Kahvesi’nde haytalıyı denemeden gitmeyin deriz. Böylece sadece haytalıya özel sütlü dondurmasının da enfes tadını tatma şansına sahip olursunuz. 



Adana yöresine ait bir tatlı türü olan bici bici ile haytalı sık sık karıştırılıyor.  Bici bicide nişastayla yapılan muhallebinin üzerine meyveler ve tat vermesi için pudra şekeri konur. Koku vermesi için gül seansı ilave edilen bu tatlıyı soğutmak için ise buz eklenir.  Çok fazla karıştırılmalarından oluşan sorunu Affar Kahvesi, ikisi arasındaki farkı en iyi şekilde özetlediği tabelasıyla çözüme kavuşturmuşa benziyor.