Medeniyetler Sofrası Sunan Hatay

Pek çok medeniyete kucak açmış Hatay’ın kültürel zenginlikleri şüphesiz ki yemeklerine de yansımış. Köklü geçmişi ve bu geçmişte yer alan kültürlerin kaynaşmasından doğan lezzet şöleni ile Hatay, içinde bulunduğu çevresel koşulların uygunluğu sayesinde mutfağında yaklaşık 600 çeşit yemek barındırıyor. 



Hatay yemeklerinin en önemli ayırt edici özelliklerinden birisi baharatlardır. Kimyon, karabiber, nane, pul biber, şumra(rezene), zahter(kekik), habak(reyhan) gibi yerel isimleriyle pek çok baharat kahvaltılarda dahi lezzet verici ve süsleme unsuru olarak kullanılıyor. Mutfağın diğer ayırt edici özelliği yoğun olarak kullanılan zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekleriyle etli yemeklerinin vazgeçilmezlerinden olan nar ekşisi. Kurutulmuşuna baş biber denilen kamalak biber olarak da adlandırılan kırmızı biberin özellikle acılısı da Hataylıların gözdesi demeden geçmeyelim.



Her yerde yiyebileceğimiz döneri ise Hatay mutfağından tatmak ayrı bir keyif ve lezzettir. Çünkü evlerin vazgeçilmezi olan tavuk ve et döner, özel soslu ekmekleri ile sunuluyor.
Çöven kökünden elde edilen köpük ve ev yapımı kerebiç ile hamur işleri de Hatay’ın muazzam lezzet şöleninde yerlerini alıyorlar. Özellikle ekmek, hem çeşitliliği hem de tüketim yoğunluğu açısından hamur işlerinin başını çekiyor. 
Süt ürünlerinin bazılarıyla Anadolu ile ortak bir geleneği palaşırken, bazı çeşitleri ile tamamen ayrışan Hatay mutfağı; keçi ve inek sütünden yapılma tuzlu yoğurdu, cara çökeleği ve sürküyle lezzet konusunda yine farkını ortaya koyuyor.



Hatay dediğimizde akla ilk gelenlerden künefe ve çeşit çeşit reçelleri, Hatay mutfağının tatlılar konusunda da zenginliğini ve lezzetini kanıtlıyor. Kireç kaymağında yapılan dışı sert, içi yumuşacık kabak tatlısı üzerine ceviz serpilerek önünüze sunulsa ne kadar da güzel olurdu değil mi? Ya da ister sabah kalvaltısında reçel olarak isterseniz de tatlı niyetine Hatay’ın enfes patlıcan, ayva, turunç ve cevizden yapılan reçelleri? 

Pek çok çeşit yemeği ve tatlılarıyla medeniyetler sofrası sunan Hatay’da her güne yeni bir lezzetle başlayacaksınız.