Michelin Yıldızı Nedir?

Michelin’i ilk duyduğunuzda 1850’lerde Fransa’da kurulmuş bir lastik markası aklınıza geliyor değil mi? İçinizden ‘’Ne alaka?’’ diye de geçirebilirsiniz. Ama bilin ki çok alaka! Bir lastik markası ve Dünyaca ünlü restoranların ve şeflerin Oscar’ı bir ödül arasındaki bu ilginç bağlantıyı okumaya hazır mısınız?

''Tamamen Duygusal'' Doğuş Hikayesi

Fotoğraf Kaynak: embaotomotiv.com.tr

Herşey ''tamamen duygusal'' sebeplerle başlıyor. Fransız lastik markası Michelin’in satışlarının düşmesi üzerine, satışları arttırmayı hedefleyen pazarlamacılar, yol üzerindeki restoran ve cafelere, ziyaretçilerin dikkatini çekmek amaçlı bir rehber çalışması yapıyorlar. Bu rehberde haritalar, araba tamircileri, lastik satış merkezleri, oteller ve benzin istasyonları bulunuyor. Hedef, insanları kara yolu seyahatine yönlendirmek ve dolayısıyla bol bol lastik satmaktı tabiki.

İlk baskılarda restoran önerileri bulunmuyordu. Sonrasında talep sebebiyle restoran önerileri de ekleniyor ve yavaş yavaş işin rengi değişmeye başlıyor. Gerçekten rengi değişmeye başlıyor! Restoranların eklenmesiyle basılan yeni kitaplar kırmızı renkli oluyor ve günümüze kadar gelen ve büyüyen bu serüven gerçek rengini bulmuş oluyor.

Michelin Yıldızı’nın Kuralları Nelerdir?

Fotoğraf Kaynak: suedtirol.info

Michelin Yıldızı 3 seviyeden oluşuyor. 3. seviye en üst derece, yani 3 Michelin Yıldızlı diyince şöyle bir durup, düğme iliklemek gerekiyor. Michelin Yıldızı teker teker takdim edildiği gibi bir anda 3 yıldız da verilebiliyor. Ama iş yıldızı almakla bitmiyor. O yıldızı kaybetmemek ve korumak da bir merifet. Kimliğini kimsenin bilmediği Michelin’in lezzet müfettişleri, yıldız almaya aday restoranları gizlice ziyaret ediyorlar ve hangi restoranın yıldız alması gerektiğine karar veriyorlar. Sonrasında da belli aralıklarla bu denetim, sıkı bir şekilde devam ediyor. Olurda kalitesinden, lezzetinden, temizliğinden ve usüllerden ödün verilmişse, yıldızlar verildiği gibi geri alınıyor. Bir restoran, büyük bir gizlilik içinde görevlerini yapan birçok Michelin gurmesi tarafından değerlendiriliyor.

Michelin Yıldızı Alınca Neler Oluyor?

Fotoğraf Kaynak: 2luxury2.com

Michelin Yıldızı alan şef ve restoran, yıl sonunda yayınlanan bir bültenle sonuçlar duyurulduğu için, kazandıklarını ya da kaybettiklerini halkla birlikte öğreniyor. Sonra bir anda müthiş bir sevinç ve başarı gururu yaşıyorlar. Bununla beraber koskocaman da bir sorumluluk yüklenmiş oluyorlar tabi. Ödüllü restoranlar dolup taşmaya, aylar öncesinden rezervasyonları dolmaya başlıyor. Şefler ise kendi alanlarında adeta film yıldızı gibi şöhrete kavuşuyorlar.

Michelin Yıldızını Kaybettiği İçin İntihar Edenler Kimler?

Fotoğraf Kaynak: photoshelter.com

Film yıldızı gibi üne kavuşan bazı şeflerin, filmleri aratmayan trajedik hikayeleri de oluyor elbet. 1966’da şef Alain Zick, sahip olduğu tek yıldız geri alınınca tabancasındaki tek kurşunu kafasına sıkmıştı. Yıldız uğruna intihar eden ilk ve son şef o olmadı. 3 Michelin Yıldızı ile onurlandırılmış nadir şeflerden biri olan Fransız Bernard Loiseau, 18’inci yüzyıldan kalma bir malikânede ''Cote d’Or'' adlı restoranı işletiyor ve yıldızlarını korumak için büyük bir hırsla gece gündüz çalışıyordu. Fakat ne olduysa 2003 rehberindeki açıklamayla oldu ve Bernard Loiseau’nun bir yıldızının geri alındığı açıklandı. Bunu kendine yediremeyen şef, av tüfeğini çenesine dayayıp maalesef intihar etti. 

Michelin Yıldızı’na Sahip Kaç Restoran Var?


Fotoğraf Kaynak: biteofthebest.com

349’u tek, 81’i iki ve 50’si üç yıldız olmak üzere toplam 480 restoranın Michelin Yıldızı var. Fakat Dünya çapında Michelin Yıldızı’na sahip 8 çok özel restoran var. Bunlardan biri tabiki Gordon Ramsay. Kendisi az çok mutfağa, yemek programlarına aşina herkesin bildiği tanıdık bir isim. Londra’da 3 yıldıza sahip tek restoran var; o da Gordon Ramsay’a ait.

Türkiye’de Michelin Rehberi basılmadığı için henüz bizim yıldızlı bir restoranımız yok. Ama Michelin Yıldızını haketmiş bir Türk Şef’imiz var. O da, Hamburg’daki Le Canard Nouveau isimli restoranıyla 2006 yılında bu çok saygın ödülü olmayı başaran ve halen bu ünvana sahip tek Türk aşçı, Şef Ali Güngörmüş. 

Fotoğraf Kaynak: stern.de

Şef Ali Güngörmüş’ün başarısı, zengin bir yemek kültürüne ve dünyaca ünlü Türk Mutfağı’na sahip oluşumuz bizleri ileriki zamanlar için umutlandırıyor.