O Artık Lüks Değil: Avokado

Bu yılın en popüler meyvesi ne diye sorsak kuşkusuz herkesten alacağımız cevap Avokado olacaktır. Zamanında lüksü ve zenginliği temsil eden bu meyve günümüzde kahvaltı soslarından salatalara, saç bakım maskelerinden geleneksel lezzetlere kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Peki avokadoyu ne kadar tanıyoruz?

Avokado-Dip-Sos-Tarif-Limon

Anavatanı Orta Meksika olan, çiçekli bitkiler (kapalı tohumlular) sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan, defnegiller familyasına ait bir ağaç ve bu ağacın meyvelerinin adına avokado deniyor. Ülkemizde 1970’li yıllardan bu yana, Antalya’dan İskenderun’a kadar olan Akdeniz şeridinde ve don olayı görülmeyen Rize de yetiştiriliyor. Azteklerde ‘’Bereket Meyvesi’’ diye bilinen Avodoya Timsah Armudu da deniyor. Avokadonun alışık olduğumuz meyveler gibi keskin ve belirgin bir tadı yok. Genellikle salatalarda, püre haline getirilmiş karışım sürmeliklerde ve dip soslarda kullanılıyor. Yüksek yağ ve protein içeriği nedeniyle salata ve sandviçlerde et yerine kullanılması diyetlerde öneriliyor. Smoothielerin de vazgeçilmezi. 

Avokado’nun Faydaları

AVokado-Yağı-Tarif-Sağlık

Bu kadar popüler olup, Türk mutfaklarında kendisine yer bulmayı başaran avokadonun faydaları da saymakla bitmiyor. Önemli ölçüde yağ ve protein içeren avokado, bol miktarda A ve E vitamininin yanı sıra B grubu vitaminleri ve potasyum gibi mineralleri içinde barındıran bir besindir. Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. İyi bir hücre koruyucu ve antioksidan olmakla beraber kabızlığa karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır. Vücutta toksik maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli bir rol oynar. Avakado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar. 

Saç derisi ve tellerine de önemli ölçüde fayda sağlayan avokado, bir yumurta ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile püre haline getirilip nemli saça iyice yedirildiğinde ve 15 dk bekletildiğinde saç derisinin canlanmasına ve kırıkların azalmasına da etki ediyor.

Avokadolu Tarifler için linki tıklayabilirsiniz!