Pera Müzesi'nde Kahve Sohbetleri

Pera Müzesi, 'Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni' sergisi kapsamında Mayıs ayına kadar her Cumartesi günü, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin katkılarıyla, kahveye dair birbirinden farklı konularda sohbetler düzenliyor.

pera müzesi kahve sohbetleri

Mayıs'a kadar sürecek olan bu etkinlik serisi dört ayrı konuşmadan oluşuyor. Serinin ilk etkinliği olan 'Yemen'den Dünyaya; Kahvenin Yolculuğu' 20 Şubat Cumartesi günü Osman Serim'in sunumuyla gerçekleşecek.

'Sihirli Meyve' olarak Etiyopya'da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen'den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşır, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini alır, etrafında ritüeller şekillenmeye başlar ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yapılan Kahve Molası seçkisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor.

pera müzesi kahve sohbetleri

Osman Serim’in konuşmasının ardından 26 Mart’ta Yrd. Doç. Dr. Hatice Nihal Bursalı ile “Çekirdekten Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü” üzerine bir konuşma, 30 Nisan’da Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu ile “Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı Var” başlıklı bir sohbet ve Vedat Ozan ile “Koku ve Kahve” konusunda da bir etkinlik gerçekleşecek.

Etkinliğe katılım ücretsizdir, yerler sınırlıdır ve rezervasyon alınmamaktadır.

Dilerseniz İstanbul'un En İyi Türk Kahvesi Durakları yazımıza da göz atabilir ya da Tük Kahvesi yazımızı inceleyip kahveye dair her şeyi öğrenebilirsiniz.