Ülkeden Ülkeye Çay Kültürü

mekan.com
3 Şubat 2016
17 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan çay, ülkemizde sudan sonra belki de en çok tüketilen içecek olarak günlük hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. Kahvaltıdan hanımların günlerine, misafir ağırlamadan iş molalarına kadar hayatın her alanında olmazsa olmaz haline gelmiş çay hakkında, ülkeden ülkeye gezeceğimiz bir yolculuğa çıkıyoruz. Bakalım diğer ülkelerde çayın yeri ne?

Çin Çayı



Çayın memleketi olan Çin’de, çay üretimi ve içimi, binlerce yıl öncesine dayanıyor. Yeşil çay, kırmızı çay, Oolong çayı, çiçek çayı, beyaz çay ve sarı çay Çin’de içilen başlıca çay çeşitleri. Sağlığa ve bazı hastalıkların tedavisine faydalı olan çaylar, aynı zamanda insanın ruhunu da dinlendiriyor. Çin’de çay, aynı bizim gibi misafirlere en çok ikram edilen içecek.

İngiliz Çayı



Beş çayının doğduğu topraklarda da çayın yolculuğu yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Özellikle meşhur 5 çayı, 7. Bedford Düşesi Anna’ın iki öğün arasındaki açlık krizini bastırmak için atıştırmalıklarla çay içmesinden başlayıp, bugün neredeyse tüm Dünya’ya yayılmış bir öğün. O zamanlarda da sütle mi içilirdi bilinmez ama İngiliz çayı denince akla ilk olarak sütlü çayları geliyor. 

İngilizlerde iki tip çay servisi mevcut: Low Tea ve High Tea. Low tea, daha çok alçak masalarda ve saat olarak da öğleden sonra atıştırmalık yiyeceklerle 15.00 - 17.00 saatleri arasında servis ediliyor. High tea ise, daha geç saatlerde, 17.00 sonrasında akşam yemeği yerine geçecek kadar kapsamlı bir menüyle daha yüksek masalarda sunuluyor.

İskoç Çayı



Yumuşak ve değerleri ideal olan İskoçya suyu sebebiyle olsa gerek, İskoç çayının içimi hem çok güzel, hem de çok lezzetli. İskoç çayının bu özel kıvamı, suyuna göre başarılı bir şekilde harmanlanmasından geliyor. Ayrıca İskoçya’da çay her an, her yerde, her yemekle tüketilebiliyor; ikindi yemeklerindeki balık ve etin yanında bile.

İrlanda Çayı



İlk olarak sadece üst sınıfa özel bir içecek olarak tüketilen çay, sonra yavaş yavaş halka, alt sınıflara ve köylere kadar inmiş. Ancak düşük tabakaya ulaşan çayın kalitesi düşük olduğu için demlenmesi zor oluyormuş ve koyu, sert, acı bir tat alıyormuş. Bu nedenle çayı muhakkak sütle içiyorlarmış. Hatta sütle yetinmeyip şeker ve bal ekleyerek de tüketiyorlar. Çayı sütle içmek, İngiltereye de buradan gitmiş olabilir. 



Usulüyle demlenmiş bir çayın lezzetinin yerini hiçbir şey tutamaz. Her ülkede, her yörede farklılıklar gösteren çay kültüründe değişmez bir kural vardır ki, o da doğru demleme tekniği. En sık yapılan demleme hatalarından biri olan, kaynar suyu çaya direk dökmek, yaprakların zarar görüp, çayın tadının bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle hangi çayı yapıyor olursanız olun, kaynamış suyu 2 ya da 3 dk kadar dinlendirip ondan sonra çayın üzerine dökmelisiniz. Demleme süresini de 3 dk.’nın üzerinde tutmamak gerekiyor. Siyah çayı da demlerken, hem alt hem de üst kısma soğuk su koyup, orta ateşte kaynamasını sağlamak gerekiyor. Böylelikle tadına doyulmaz çaylar içebilirsiniz.

Ayrıca envaiçeşit çay bulabileceğiniz Asia Chai Art’ta gerçekleştirdiğimiz etkinlik yazımızdan da çay hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz.