Vejetaryen Kahvaltı Tarifleri

Tariflerimize geçmeden önce size biraz vejetaryenlik hakkında bilgi vermek istiyoruz. Vejetaryen nedir? Kime denir? Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Etyemezlik dense de bu kelime bazı yanlış anlamalara sebep olmaktadır. Hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri yemeyenlere veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ürünlerini kullanan lakto-vejetaryenlerle ilâveten yumurta da yiyen ovo-vejetaryenler de vardır. Yalnızca balık ve tavuk gibi beyaz et tüketip kendisine vejetaryen diyenlerin sayısı da az değil. Veganlık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve vegan tariflere ulaşmak için ‘’Vegan Kahvaltı Tarifleri’’ yazımıza bakabilirsiniz.



İlk kez 1842'de kullanılmaya başlanan vejetaryen sözcüğü, Latincede "sağlam, canlı, yaşam dolu" anlamına gelen vegetus sözcüğünden gelmektedir. Amerikan Diyet Derneği (American Dietetic Association) ve Kanada Diyetisyenler (Dietitians of Canada) Birliğinin açıklamasına göre, doğru bir şekilde planlanmış bir vejetaryen diyet, sağlıklı, besleyici olduğu gibi, kimi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde de faydalı olur. Yapılan araştırmalar, iskemik kalp rahatsızlıklarına vejetaryen erkeklerde, vejetaryen olmayanlara göre %30, vejetaryen kadınlarda ise %20 daha az rastlanıldığını ortaya koymuştur. Bedenin ihtiyaç duyduğu besinler, proteinler ve amino asitler sebzelerden, tahıllardan, yemişlerden, soya sütü, yumurta ve süt ürünlerinden alınabiliyor. Vejetaryen diyetler doymuş yağ, kolesterol, ve hayvani protein açısından düşük, karbonhidratlar, lif, magnezyum, potasyum, folik asit, vitamin C ve E benzeri antioksidanlar, phyto - kimyasallar açısından ise zengindir.

Etsiz yaşayamam diyenlerin yanında, hayatından çoktan kırmızı ve beyaz eti uzaklaştırmış, fakat hayvanların ölümlerine gerek kalmadan ürettikleri besinleri yemeyi tercih eden vejetaryenler için, bol alternatifli kahvaltı tarifleri bu yazımızda!

Isırganlı Krep



1 demet ısırganotu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 soğan
3 diş sarımsak
2 yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı tam buğday unu
Yarım su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karbonat
Tuz
Karabiber
Kırmızı tozbiber

Isırgan otunu temizleyip doğrayın. Soğan ve sarımsakları soyup doğradıktan zeytinyağı döktüğünüz tavada pembeleşinceye kadar çevirin. Sonra ısırganı ve baharatları ekleyip 7 - 8 dk. kadar pişirin. Çukur bir kapta süt ve yumurtaları iyice çırpın.  Buğday unu ve mısır ununu ekleyip çırpmaya devam edin. En son olarak ısırgan otlu karışımı ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Yapışmaz bir tavaya tüm yüzeyine incecik yayılacak şekilde, karışımdan bir miktar dökün. İki tarafı da eşit şekilde pişirin. Yanında beyaz peynir ve domates ile afiyetle yiyin. 

Vejetaryen Yulaf Ezmesi



1/2 bardak yulaf kepeği
1 bardak süt
1/2 muz
1/4 nar
2 yemek kaşığı kıyılmış ceviz yada çiğ badem
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı kuru yaban mersini
1 tatlı kaşığı akçaağaç şurubu

İşte size tüm günü enerjik geçirebileceğiniz, sağlıklı ve besleyici harika bir vejetaryen kahvaltı seçeneği. Tüm malzemeleri karıştırıp afiyetle yiyebilirsiniz. 

Sebzeli Omlet



1 adet orta boy soğan
1 adet kırmızı paprika biber
1 avuç maş fasulyesi 
3 yumurta
Bir miktar dereotu
1 çay kaşığı esmer şeker
Bir çimdik himalaya tuzu

Uzun ince doğradığınız soğanları, az miktarda zeytin yağı koyduğunuz tavada esmer şeker ile birlikte kavurun. Soğan karamelize hale gelince doğranmış kırmızı paprika biberleri ve maş fasulyesini ilave edip birkaç dakika daha tavada çevirin. Bir kasede yumurtaları çırpıp, içerisine doğradığınız dereotunu ve tuzu ilave edin. Yumurta karışımını sebzelerin üzerine dökün ve istediğiniz kıvamda pişirin.

Mantarlı Kiş


Fotoğraf Kaynak :mutfaksesleri.com

2 su bardağı un
1 tutam tuz
125 g tereyağı (soğuk-küp şeklinde kesilmiş)
1 yumurta (orta boy)
3 yemek kaşığı buzdolabında soğutulmuş su
500 g    mantar (ince dilimlenmiş)
2 yumurta (orta boy)
1 çay kaşığı tuz
½ su bardağı krema
½ demet ince doğranmış maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri + Üzeri için de yarım su bardağı kaşar peynir

Unu derin bir kaba eleyin. Tuzu ekleyip karıştırın. Üzerine tereyağı parçalarını ekleyip parmak uçlarınızla fazla ezmeden karıştırarak granüller haline getirin. Üzerine yumurta ve soğuk suyu ekleyip hamur toparlanıncaya kadar kısa bir süre yoğurun. Hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 1 saat bekletin. Kalıbı tereyağı ile yağlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın. Hamuru buzdolabından çıkarıp unlanmış tezgahta merdane ile 26 cm çapında açın. Açtığınız hamuru unlanmış merdaneye sarın ve kalıba alın. Elinizle hafifçe bastırarak hamuru kalıbın tabanına ve kenarlarına yayın. Çatal ile birçok yerinden delin ve yaklaşık 15 - 20 dk pişirin. Mantarları kısık ateşte arada karıştırarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğutun. Yumurta, tuz ve kremayı derin bir kaba alın ve karıştırın. Hazırladığınız mantarlar, maydanoz ve 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini ilave edip tekrar karıştırın. Kiş tabanının üzerine dökün ve tekrar yaklaşık 25 - 30 dk pişirin. Fırından çıkarmanıza 5 dk. kala yarım su bardağı kaşar peyniri üzerine serpin ve tamamen eriyince fırından kişinizi alabilirsiniz.

Biberli Ekmek


Dilimlenmiş esmer ekmek
Rendelenmiş kaşar peyniri
Birer adet kırmızı ve sarı paprika biber
Dilim zeytin
Kırmızı pul biber ve keki
Zeytinyağı
Ezilmiş sarımsak

Ezilmiş sarımsakları zeytinyağı ile karıştırıp, ekmek dilimlerini üzerine sürün. Bu esnada büyük parçalar halinde kestiğiniz biberleri ızgara üzerinde pişirin. Zeytinyağı ve sarımsak sürdüğünüz ekmeklerin üzerine biraz kaşar peyniri, onun üzerine de biberleri koyup daha önceden ısıttığınız fırında kaşarlar tamamen eriyene kadar ısıtın. Fırından çıkardıktan sonra baharatları ve zeytin dilimlerini üzerine ekleyip servis yapabilirsiniz.

Artık kahvaltıyı ya da yemeği dışarıda yemek isteyen vejetaryenler için pek çok restoran, vegan ve vejetaryen menüleriyle hizmet veriyor. ''İstanbul’daki Vegan / Vejetaryen Mekanlar'' listemizden bu restoranlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.