Zerdeçal'ın Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Anavatanı pek çok baharatınki gibi Doğu Hindistan olan Zerdeçal, Zencefilgiller familyasındandır. Hindistan Safranı olarak da bilinen bu baharat, yemeklere ve kumaşlara renk vermesiyle tanınıyor. Tabi tek marifeti yalnızca renk vermesi değil. İçeriğinde demir, potasyum, B6 ile C Vitamini, manganez ve pek çok değerli mineral bulunuyor.

Zerdeçal

İçeriğinde yer alan kurkumin sayesinde kanserli hücrelerin yayılmasını engelleyen özelliği, son zamanlarda Zerdeçal’ın en çok aranan baharatlar arasında yerini almasını sağladı. Ayrıca kolon kanseri, meme kanseri ile cilt kanserinin ve prostat kanserinin önlenmesinde önemli rol oynadığı da bilinmekte. Alzheimer’a iyi gelmesinin yanı sıra cilt üzerindeki yaralara uygulandığında iyileşmeyi hızlandırdığı da görülen etkileri arasında. 

Zerdeçal

Eklem ağrılarına ve iltihaplara iyi geldiği konusundaki yaygın bilgi de Zerdeçal’ı önemli kılan özelliklerden biri. Diyabeti dengelediği gibi sindirim sistemini de düzene koyar ve böylece diyet yapanların büyük destekçisidir. Öksürük ve soğuk algınlığında bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Bu aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirecektir.

Zerdeçal-Çay

Zerdeçal hemen hemen tüm yemeklerde kullanılabilir. Özellikle tavuk ve et sote yemeklerinde, pilavda ve sebzelerde hem rengiyle hem de tadıyla fark yaratacaktır. Çayını da bal ve limon ile, özellikle kış aylarında tüketebilirsiniz. Fakat her şeyde olduğu gibi Zerdeçal’ın da fazlası zarar. Kanı sulandırma özelliği olduğundan doktorunuza danışmadan tüketmemeniz de fayda var.

Dengeli ve sağlıklı beslenmeler...