Asırlık Lezzetler, Asırlık Mekanlar

mekan.com
21 Ocak 2015
12 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Yıllarca kalitesinden ödün vermeden bugünlere gelen asırlık lezzetleri sizler için derlemek istedik. Her biri 100 yılı aşkın olan bu lezzetler. Sadece yerel halkın değil Türkiye için de birer sembol niteliğindeler. Kendinize bir iyilik yapın ve mutlaka bu mekanları ziyaret ederek geçmişi damaklarınızda hissedin...

1912 - Develi Restaurant
Arif Develi'nin dedesinin 1912'de Antep'te kurduğu Develi Restaurant'la kuşaktan kuşağa aktarılan lezzetlerin ve profesyonelliğin temellerini attı. Mesleğe 6 yaşında adım atan Arif Develi 1966 yılında İstanbul'a gelerek Samatya'da Develi Restaurant açtı. Bugün Etiler, Kalamış, Ataşehir, Marin, Eminönü ve Florya'da şubesi açılmış, müdavimlerini oluşturmuş ve gurmelerin uğrak yeri haline gelmiştir. Bu ustalık, bu titizlik, bu profesyonellik Develi efsanesinin oluşmasını sağlamıştır.



1820 -  Güllüoğlu Baklava
Gaziantep’te “Güllü Çelebi” olarak bilinen Hacı Mehmed Güllü tatlıcılık işine merak salar. Hacı Mehmed Bey kendini geliştirmek için Halep ve Şam’a gider. Tatlıcılığın gelişmiş olduğu bu yerlerde tatlıcılığın ve baklavanın inceliklerini öğrenir. Gaziantep’e döndükten sonra kendi işletmesini açar. Babadan oğula devreden bu aile işletmesi lezzetini bozmadan günümüze kadar gelir. Gaziantep’te hala ilk açılan baklava dükkanı devam ediyor. Yolu Gaziantep’e düşemeyenler baklavanın İstanbul’daki en güzel adresi olan Karaköy Güllüoğlu’na uğrayabilir.




1864 - Hafız Mustafa
Hala ilk açıldığı yerde devam eden, onlarca tatlının, lokumun ve muhallebinin sergilendiği enfes bir tatlıcı dükkanıdır. Hafız Mustafa, ilk akide şekeri üreterek başladığı iş hayatına, daha sonraları tatlı çeşitleri katarak zamanın en çok tercih edilen tatlıcısı olmuş. Hafız Mustafa, ilk poğacayı bulup ve üreten kişi olarak da bilinmektedir. Bu asırlık mekan Sirkeci’de, ilk günkü yerinde, duvarlar mavi çinilerle kaplanmış olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Seçim yapmanız zor olacağından sizlerle favorimizi paylaşmak isteriz. İncir muhallebisi ile nirvanaya yükselebilirsiniz.





1865 - Altan Şekerleme
Hazin bir hikayesi olan bu işletme 1865 yılında Karagözoğlu Emin Bin tarafından 1865 yılında kurulur. 1. Dünya savaşına kadar 5 çocuğu ile sakin bir hayat süren Emin Bey’in 4 çocuğu savaşta şehit olur. Daha sonra üzüntüye fazla dayanamayan Emin Bey, geriden kalan oğluna şekerci dükkanını bırakarak Hacca gider, ve Mekke’de vefat eder. Ailenin geride kalan tek erkeği Mustafa Altan Bey senelerce dükkanı işletir ve şekerci dükkanını iki oğluna bırakır. Babalarından devir aldıkları dükkanı kardeşlerden biri hala işletmektedir. 




1876 - Vefa Boza
Vefa Bozacısı, Hacı Sadık Bey tarafından 1876 yılında kurulmuştur. Arnavutluk’tan İstanbul’a gelen Hacı Sadık Bey, evinde kendi imkanları ile ürettiği bozayı güğümlere doldurarak sokak sokak satar. Gelen taleplere yetişemediği yerde, dönemin en popüler semti olan Vefa’da boza dükkanını açar. Dükkanı Vefa’da açtığı için “Vefa Bozacısı” olarak bilinir. Hala aynı yerde hizmet vermeye devam ediyor. 




1883 - Cemilzade
Müziğe gönül vermiş bir gençken ailesinin sorumluluğunu üstlenerek şekerci dükkanını açan Cemil Bey, Udi Cemil Bey olarak anılmanın yanı sıra özenle hazırlanan lokumları ve şekerlemeleri sayesinde şekerci olarak da nam salar. Kadıköy’de bulunan ve hala ailenin son kuşakları tarafından aynı özenle işletilen Cemilzade’yi mutlaka ziyaret edin. Gidemiyorsanız en azından işletmenin web sitesini ziyaret ederek Cemil Bey’in musiki eserlerini dinleyerek kulağınızın pasını silin. 




1897 - Konyalı
Adından da anlaşılacağı gibi Konya Lezzet Lokantası, Konyalı Hacı Ahmet Doyuran tarafından 1897 yılında 4 masayla açılan bir lokanta. Hala Sirkeci’de hizmet veren işletme aile fertleri tarafından işletiliyor. Konyalı, kuruluşundan bugüne kadar başta Atatürk olmak üzere bir çok ülkenin başkan, kral ve kraliçelerini ağırlamış ve Türk Mutfağı'nı en güzel haliyle tanıtmıştır.




1901 - Pandeli
Dünya basının övgüyle defalarca sayfalarına taşıdığı, yabancı iş adamlarının, ünlülerin ve politikacılarının İstanbul’daki ilk duraklarından biridir Pandeli. Bu tarihi mekan; yeme içme kültürümüzü, sofra adabımızı, sunumlarımızı ve de çini sanatımızı en güzel şekilde sunuyor. Odun ve kömür ateşinde, bakır kazanlarda pişen yemekler, harika İstanbul manzarası ile sunuluyor. Mekanda yemeğinizi yerken Galata Kulesi ve Mısır Çarşısı’nı izleyebilirsiniz. Duvarları İznik çinileriyle kaplı bu şahane mekanda yemek yiyerek tarihi hem damağınızda hem de ruhunuzun derinliklerinde hissedeceksiniz. 




1904 -  Meşhur Bebek Badem Ezmecisi
Bebek’e yolu düşenler mutlaka defalarca önünden geçmiş ve kendinizi bu şahane dükkanın içine atmışsınızdır. Bebek Badem Ezmecisi, ilk kurulduğu günden itibaren Bebek’tedir. 2 kez adres değiştiren mekan, 1961 yılında Eski Başbakan Rauf Orbay’ın evinin de bulunduğu binanın girişine taşınır ve hala bu adreste devam eder. Üretiminden sunumuna kadar bir çok aşaması hala elle yapılan ve bu yüzden hiç lezzetini kaybetmeyen badem ezmelerini sadece butik olarak sunuyorlar. Bu lezzeti ve kaliteyi korumak isteyen işletmeci Sevim Hanım bu yüzden şubeleşmek istemiyor.





1907 - Koska
Halil İbrahim Dindar baba mesleği olan helvacılığı Denizli’den İstanbul’a taşıyor. Halil İbrahim Bey, İstanbul’un Koska semtinde ilk helvacı dükkanını açar. Koska Helvacısı tıpkı Vefa Bozacısı’nda olduğu gibi adını bulunduğu semtten alır. Bugün Koska Helvacısı sadece helva değil, enfes tatlılar da üretir.


İLGİLİ MEKANLAR