Baştan Sona Safranbolu

mekan.com
4 Kasım 2015
2 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Safranbolu’nun güzelliği 17. yüzyılda Yunanistan’da başlayıp Karadeniz’e kadar uzanan bir ticaret yolu üzerinden olmasından geliyor. 18. yüzyıl itibariyle tüccarlıktan zengin olan esnaflar kendilerine ‘çarşı’ diye tabir ettikleri bölgede büyük konaklar yaptırarak ilçeyi daha eşsiz hale getirmişler. Bu evlerin bazıları bugün hala ayakta. Bu konaklara yapacağınız ziyaretler size geçmişte kalan hayat tarzlarına göz atma fırsatı sunacak. Antik devirde ‘Paflagonya’ olarak bilinen ilçenin tarihi MÖ 3000’yi yıllara dayanıyor. Safranbolu’ya Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Pondlar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar sırayla hakim olmuşlar. 1196 yılında Türkler'in eline geçen ilçe hala günümüzün en ilgi çeken turizm yörelerinden.

Safranbolu Evleri

Evlerin tamamı ahşap malzemeler ile yapılmış ve neredeyse tamamı 3 katlı. En üst katın bir alttakinden çıkık olarak yapılması evlere heybetli bir görünüm katıyor. Evler günümüzde yaşadığımız düzenden biraz farklı dekore edilmiş. 7 ya da 8 oda olmasına rağmen eşyalar az fakat kullanışlı seçilmiş. Hepsinin bahçesi ve taşlık denen bölümleri mevcut. Hane sakinleri zamanlarını genellikle taşlık denen bu alanda geçirirmiş. Evlerin bir diğer özelliği ise yüzme havuzu sanılacak kadar büyük süs havuzları. Görevleri odaları soğutmak ve dingin su sesi ile evin içine huzur salmakmış. Eğer yolunuz Safranbolu’ya düşerse siz de Asmazlar Konağı'na uğrayın ve zemin kattaki muhteşem havuzun etrafında dinlenin. 

safranbolu evleriFotoğraf Kaynak: ridosotel.com

safranbolu havuzuFotoğraf Kaynak: gulevisafranbolu.wordpress.com

Çarşı

Safranbolu’yu ziyaret etmenin ilk sebebi evleri olsa bile yıllara dayanan tarihi ile çarışısı da görülmeye değer. En çok ziyaret edilen kısmı Yemeniciler Arastası. Burada kahve içmenizi öneririz. Çarşıdaki eyer imalatçılatını, bakırcıları ve diğer zanaatkarları görmek için arka sokaklara inmeli ve hayranlık uyandıracak bu el emeklerinden sevdiklerinize hediyeler almalısınız.

safranbolu çarşıFotoğraf Kaynak: kayıhanzeybek.com

Yörük Köy

Eğer Safranbolu seyehatiniz günübirlik değil konaklamalı ise Yörük Köy’ü mutlaka ziyaret etmelisiniz. İlçeye 11 km mesafedeki köy arnavut kaldırımları ve mimarisi ile sizi kendine hayran bırakacak. 

yörük köy safranboluFotoğraf Kaynak: gunesleyalinayakgeziyorum.blogspot

Safranbolu Mutfağı

Yörenin en bilindik lezzeti ‘Safranlı Zerde’. Pirinç, toz şeker, su ve safranla yapılan tatlı tadına olduğu gibi görüntüsüne de hayran olmanızı sağlayacak. Eğer bu güzel lezzeti deneyecekseniz size yanında Bağlar gazozu içmenizi öneririz.

safranlı zerde safranboluFotoğraf Kaynak: gulevisafranbolu.wordpress.com

Gezilmesi Gereken Yerler

Taş binası ile bizleri büyüleyen Eski Hükümet Konağı'nı ve Kent Tarihi Müzesi'ni mutlaka gezmelisiniz. Hıdırlı Yokuşu,'nu ve harika fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz Hıdırlık Tepesi'ni keşfe çıkabilirsiniz. Osmanlı mimarisini seyre dalmak ve kahvenizi yudumlamak için tepede mola verebilirsiniz.

hıdırlık tepesi safranboluFotoğraf Kaynağı: gezimanya.com

Alınabilecek Hediyeler

Safranbolu Lokumu hediye için en iyi seçenek olacaktır. Fındıklı, safranlı, güllü ve sakızlı lokumları ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Eğer Eylül ayında yolunuz buraya düşerse bağ bozumu şenliklerini yakalayabilirsiniz ve hasadı yapılan çavuş üzümü alabilirsiniz.

safranbolu lokumuFotoğraf Kaynak: kuluckaci.com

bağ bozumu çavuş üzümüFotoğraf Kaynak: youtube.com