Bir Bayram Öncesi Geleneği: Hamam

Kelime olarak ''banyo, sıcak olmak ve sıcak yer'' anlamına gelen Hamam, Türklerin hayatlarında yalnızca bir yıkanma yeri olmaktan öteye geçiyordu. Yüz yıllarca süren bedensel ve ruhsal arınma kültürü, hamam yapılarının mimari şekillenmesine de sebep oldu. Özellikle Müslümanlıkta bulunan arınma kavramı, ibadet öncesi yalnızca bedenen değil ruhsal olarak da yapılması gerektiği için hamamların da kutsal bir tarafı her zaman vardı. Sosyal yaşantının bir parçası da olan hamam, Türk Kültürü ile tanınmış ve dünya çapında üne kavuşmuştur. Sağlık açısından da önemli faydaları bulunan hamamda sıcak hava ve buharın etkisi ile vücudunuzda gözenekleri dolduran tüm kirler yumuşar. Yapılan kese ile tüm gözenekler açılır. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem de daha fazla oksijen alır. Kadınların kabusu selülitlere ise kese  ve masaj birebirdir. Hamam, stresi aldığı gibi zihni de dinginleştirir. 

Türk-Hamamı

Uzun yıllar içerisinde hamamlarda geleneksel hale gelen bazı durumlar ortaya çıkmıştır. Örneğin, erkek anneleri oğullarına kız bakmak için hamama gider, kadınlar gönül rahatlığıyla sohbet etmek için yemeli içmeli ve eğlenceli günlerini burada yaparlardı. Günümüzde de gelin hamamı, lohusa hamamı, bebeğin kırkı hamamı gibi etkinliklerin yanı sıra bekarlığa veda, kına gibi eğlenceler için de modernize edilmiş gelenek uygulaması sürdürülüyor.

Türk-Hamamı-Köpük

Evlerde Ramazan ayının ortasında başlayan bayram hazırlıkları, ev temizliği ile başlardı. Yeni giysiler alınır veya dikilmeye başlanır, pırıl pırıl ayakkabılar bayram sabahını beklerdi. Tabi evler temiz, kıyafetler de yeni olunca bayrama yıkanıp paklanıp hazır olmak gerekirdi. Bu nedenle de arife günleri sabaha kadar hamamlar açık olurdu. Eğer siz de bu eski geleneği yaşamak isterseniz Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Fırsat Bu Fırsat ile tarihi Cağaloğlu Hamamı’nın Bayram özel kampanyasını deneyebilirsiniz.