Bize Hiç de Yabancı Gelmeyen Dünya Mutfağı'ndan 10 Enfes Tat

mekan.com
4 Mart 2016
8 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Dünya’nın her karışı ayrı ayrı kültürlere ev sahipliği yaparken, yemek çeşitliliği konusunda da sınırsız seçenek mevcut. Türk Mutfağı bu kültürler içerisinde en zengini ama, bir o kadar da en kapalı mutfaklardan biri. Damak zevkimiz bellidir, öyle börtü böcekle işimiz olmaz. Fakat Dünya Mutfağı’nda öyle lezzetler var ki, adeta bir Türk annesinin elinden çıkmış zannedebilirsiniz. İşte yurt dışı seyahatlerinizde yadırgamadan yiyebileceğiniz ve evinizde yapabileceğiniz leziz mi leziz Dünya Mutfağı’ndan örnekler.

Güney Amerika / Empanada



Peynirli, ton balıklı, ıspanaklı ya da etli çeşitleri yapılan, Güney Amerikaya özgü bu börek çeşidi bildiğimiz çiğ börek gibi aslında. Kıymalı empanada’ya eşsiz lezzetini veren ise pimento denilen bir baharat çeşidi ve pebre sosu ile birlikte servis ediliyor.

Fas / Tajin



İçinde pişirildiği konik kapaklı toprak kap ile aynı adı taşıyan tajin, her çeşit etle yapılabilen, isteğe bağlı olarak da fındık veya meyve eklenebilen bir yemek.

Chicago / Kruvasan Ekmek



Chicago’daki Beurrage’nın fırınından çıkan kruvasan ekmek somonu, ekşi mayayla yapılmış, kolay kolay dağılmayan bir ekmek çeşidi. 

Kanada / Pate Chinois



Altında bol kıyma ve et olan, üzerinde de mısır ve haşlanmış patatesin dizildiği Pate Chinois, Kanada’daki Fransızların yöresel yemeğidir.

Japonya / Sashimi



Lakerdayı andıran Sashimi, balık eti önce ince dilimler halinde kesilip sonra soya sosu ve çok ince rendelenmiş wasabi ile servis ediliyor. Balığın çok taze olması buradaki püf noktası. 

Rusya / Pelmeni



Ruslar mantıya ‘’pelmeni’’ diyorlar. Hamurunda süt var. Bizim mantımızdan farklı olarak, tereyağında biraz sotelendikten sonra ekşi krema ekleniyor. İstanbul'daki Tarihi Rus Restoranı Rejans da, menüsünde pelmeni sunuyor. 

İspanya / Churros 



Bildiğimiz tombik tulumba tatlısının ince uzun versiyonuna Yurtdışında ise “Spanish Doughnut” olarak da biliniyor. Genellikle içine bandırmanız için sıcak çikolata ile birlikte sunulan Churros, birçok restoranda krema dolgulu, Hindistan cevizli, çikolatalı, vanilyalı gibi çeşitleriyle de servis ediliyor.

Maldivler / Mas Huni



Ton balığının içine rendelenmiş taze hindistan cevizi, soğan ve biber eklenerek hazırlanan Mas Huni, ekmek üzerinde servis ediliyor. Omlet veya sosisle yeniyor.

İsveç / Tunnbrödsrulle 



İsveç’in meşhur fast food yemeklerinden biri olan Tunnbrödsrulle, bildiğimiz dürüm aslında. İncecik lavaş ekmeğinin içine sarılan çeşitli malzemelerle hazırlanabiliyor.

Hindistan / Kalakand



Genellikle festival dönemlerinde tüketilen Hindistan’a özgü kaymaksı bir muhallebi türü olan bu tatlı, fıstıklı helvanın sütlüsü. İstanbul'daki Hint Mutfağı Mekanları'nın bazılarında bulmanız mümkün.