Bowling Aşkına!

Bowling, belli bir mesafede hazırlanan hat sonundaki kukaları devirmek için, oyuna özel topların yuvarlanmasıyla oynanan bir salon oyunu. Tarihi M.Ö. 5000’li yıllara dayanan bu sporla ilgili kazılarda çeşitli buluntulara rastlanmıştır. Bu buluntularda ortaya çıkan sonuca göre spor dışında bazı anlamlar yüklendiği görülüyor. Örneğin, 3. ve 4. yüzyıllarda kilise tarafından, bu sporda başarılı olanların günahlarının daha çok arındığına inanılıyormuş. Burada kukalar günahları temsil ediyor ve her devrilen kuka o günahın temizlendiği anlamını taşıyormuş.

Bowling-
Fotoğraf Kaynak: upload.wikimedia.org

Bowling sporunun Dünya Bowling Federasyonu'nun (WTBA), Uluslararası Bowling Federasyonu(FIQ), Avrupa Bowling Federasyonu(ETBF) tarafından belirlenmiş oyun tipleri bulunmaktadır. 9 pin ve 10 pin şeklinde 2'ye ayrılmaktadır. Türkiye'de oynanan bowling sporunda ise 10 pin bulunmaktadır.  "Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu" altında çeşitli turnuvalar düzenleniyor.

Bowling

İşin profesyonel kısmı bir yana günümüz gençlerinin en büyük eğlencelerinden biri olan Bowling, açılan özel salonlarda oynanmaya devam ediyor. Arkadaş grupları arasında en büyük eğlencelerden biri olan Bowling, oyun için özel üretilen ayakkabıları ve rengarenk toplarıyla belirli kurallar çerçevesinde oynanıyor. Kurallara göre oyuncu, oyun hattının başında, kendine uygun ağırlıkta bir topu seçer ve hattın başındaki çizgiyi geçmeyecek şekilde topu labutlara doğru atar. Amaç, topun mümkün olan en çok sayıda kukayı devirmesidir. Kukalardan bir kısmı ya da hiçbiri devrilmemiş olursa, oyuncu 2. atışını gerçekleştirir. İkinci atışın ardından, sıra diğer oyunculara geçer. Oyunun bazı kuralları için ise açıklık getirilmesi gereken terimler bulunmaktadır:

Strike: Oyun hattının sonunda bulunan tüm kukaların, frame’in ilk atışında devrilmesidir. Tüm kukalar devrildiği için, frame’deki diğer atış yapılmaz. Sembolü X’tir.

Spare: Oyun hattının sonundaki tüm kukaların, frame’deki 2. atış sonunda devrilmesidir. Sembolü /’dir.

Split: İlk kukanın devrilmiş olmasının yanı sıra, aralardaki kukaların devrilerek hiçbir bağlantısı kalmayan 2 ya da daha fazla kukanın ayakta kalması olayıdır. Yani, iki uçta duran ve arasında yan yana olacak şekilde kuka bulunmayan iki ayrı kuka, bu duruma örnektir. Puan tablosunda ise, split olan atışta devrilen kuka sayısının kare veya dikdörtgen içinde belirtilmesi ile gösterilmektedir.

Bowling

Tek ya da ekip halinde oynanabilen oyunun ana amacı, en çok sayıda kukayı devirerek en yüksek puanı alabilmektir. Her biri 2’şer denemeden oluşan toplamda 10 frame, bir oyun için oyuncuya tanınmış atış haklarını temsil eder. Oyuncu, bir frame’de, ilk atışında strike yapamazsa, 2. atışını yaparak o frame’i tamamlar. Sadece son frame’de, strike’tan sonra tekrar atış hakkı verilir.

Zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız, eğlenceli oyun Bowling için şehrin pek çok noktasındaki oyun alanlarında salonlar bulunuyor. Özellikle AVM’ler içerisindeki mekanlar hem hijyenik hem de ferah ortamları nedeniyle tercih edilebilir. Bunun için ''İstanbul'da Bowling Oynayabileceğiniz Mekanlar'' listemizi inceleyebilirsiniz.

Eğlence bowling salonlarında sizleri bekliyor!