Boza Hakkında Her Şey

Genellikle kış aylarında tüketilen Boza, üretildiği bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, çoğunlukla Darı adlı bir bitkiden üretiliyor. Yoğun kıvamlı ve açık bal renginde bir içecek olan Boza'nın içerisine Darı bitkisinin haricinde, su ve şeker de katılıyor. Bol tarçın ve sarı leblebi ile tüketilen Boza'nın besin ve enerji değeri de oldukça yüksek. Geçmişi çok eskilere dayanan Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahillerinden Akdenizli tüccar gemileri aracılığıyla yayılsa da, Türkler tarafından ilk olarak Orta Asya'da yapılmaya başlanmış. Geleneksel içeceklerden sayılan Boza, günümüzde popülaritesini korumaya halen devam ediyor.

Türkiye'nin en eski ve köklü bozacılarından olan meşhur Vefa Bozacısı da, bozalarını darıdan üretenlerden. Yalnız burada Boza'nın muhafazası çok önemli. Boza, üretiminin ardından en kısa sürede tüketilmeli; uzun süre saklanmamalı.

Boza


Peki Boza nasıl yapılır?


Darı bitkisi ile yapılan Boza için ilk olarak, Darı bitkisinin değirmende öğütülerek kepeğinin elde edilmesi gerekiyor. Daha sonra elde edilen darı kepeği geniş bir kazanda koyu bir kıvama gelinceye dek su ile pişiriliyor. Pişirildikten sonra elekten geçirilerek öz haline getiriliyor. Bu hale gelen boza, eski boza veya hamur mayası ile mayalandırılarak serin bir yerde bekletiliyor. Mayalandıktan sonra en önemli özelliği olan şeker ekleniyor ve içime hazır hale geliyor. Boza'yı 4 günden fazla bekletmemekte ve tercihen cam sürahi veya mermer küpler içinde bekletilmesinde fayda var.

Bir diğer ev yapımı alternatif boza tarifi için gereken malzemeler ise, 500 gr. pilavlık bulgur, 1 çay bardağı pirinç, su, şeker ve 1 çay bardağı mayalık boza veya 2 çay kaşığı kuru maya. Bir kabın içine bulguru ve pirinci koyduktan sonra iyice yıkayın. Büyük bir tencereye bulguru ve pirinci koyduktan sonra su ilave ederek kaynatın. Daha sonra blender ile iyice ezerek, tel süzgeçten geçirip, ılımasını bekleyin. İçine mayalık bozayı veya bozamız yoksa kuru mayayı ılık suda çözerek ilave edin. Son olarak toz şekeri ekleyip buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Boza


Gelelim Boza'nın faydalarına


Emziren Anneler

İçerisindeki aktif mayalar sebebiyle emziren anneler için çok faydalı, probiyotik bir özelliğe sahip. Özellikle emzirme döneminde annelerin Boza tüketmesinde fayda var.

Sporcular

Boza'nın zengin protein ve B vitamini içeriğiyle, enerji veren bir yapısı var. Bol enerjiye ihtiyacı olan sporcular için iyi bir enerji depolama kaynağı. 1 litresinde yaklaşık 1000 kalori enerji bulunuyor.

Sindirim Sistemi

Mayalanma sırasında oluşan laktik asit sayesinde Boza, sindirim sistemi problemleri için oldukça faydalı bir içecek. Hazmı kolaylaştırıyor ve bağırsak sağlığına destek oluyor.

Vitamin Kaynağı

İçerisinde bulunan B vitamini, A vitamini ve E vitamininin yanı sıra, karbonhidrat ve protein de bulunduran Boza, sağlıklı beslenmede önemli bir role sahip.

Zihin Açıcı

Boza aynı zamanda zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici, yatıştırıcı doğal bir etkiye sahip.

Kanserojen Maddeler Dışarı

Boza içeriği sayesinde kanserojen maddelerin vücutta tutulmasını engelliyor. Bağışıklığı kuvvetlendirdiği için de hastalıklara karşı önemli bir kalkan oluşturuyor.