Bugün Günlerden Hıdırellez!

mekan.com
5 Mayıs 2015
3 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Bugün günlerden Hıdırellez! Kötülüğün, mutsuzluğun olmadığı; umudun, neşenin, baharın bayramı. 



Hıdırellez Nedir?

5 Mayıs gecesi kış mevsiminin bitip sıcacık yaz günlerinin başladığının en renkli habercisidir. Hıdırellez Bayramı’nı tek bir kültüre mal etmek olanaksız olsa da bazıları, Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğuna; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültürüne ait olduğuna inanmaktadır.

Hıdırellez genelde, yeşillik alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında kutlanmaktadır.



Hızır Kimdir?

Çeşitli rivayetlere göre Hızır kimilerine göre bir veli, kimilerine göre ise bir peygamber olduğu düşünülmektedir. Bir inanışa göre Hızır yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış ve sonsuza kadar bahar aylarında aramızda dolanarak zor durumda olan insanlara yardım edip, bolluk, bereket, zenginlik, dertlilere derman ve hastalara şifa sunarmış. Aynı zamanda Hızır, uğur ve kısmet sembolü olup mucize ve keramet sahibidir.

Hıdırellez’de Neler Yapılır?

İçine para konulmuş bir kesenin bir gül ağacının dibine gömülmesi ya da bir ağacın dalına asılması, ev sahibi olabilmek için çöpler­den yapılan bir ev maketinin gül fidanının dibine bırakılması, hastalıktan kurtulmak amacıyla yeşillikler üzerinde yuvarlanmak, çiçek toplayıp suyunu içmek, bununla el yüz yıkamak, dileğini bir kağıda yazıp veya çizip ağaca asmak, bir alanda yakılmış ateşin üzerin­den sırayla atlamak en bilinen uygulamalardır.



Hıdırellez Duası

Hıdırellez niyeti evime, mutfağıma, gelirime İlyas Peygamberin duası, tıkanmış, yavaşlamış, durmuş işlerime Hızır’ın eli değsin. Bedenime, sağlığıma buluşmalarının gücü aksın. Hayatıma neşe, keyif, huzur ve bereketin hayırlısı gelsin.

Herkesin dileklerinin yerine gelmesi ümidiyle, mutlu bayramlar!