Cihangir & Çukurcuma Rehberi

Mimarisi, butik cafe-restoranları, bir de kedileriyle meşhur güzide semtlerimiz.  En güzel yanları da gerçek İstanbul’u yansıtabiliyor oluşları. Şarküterisi, kasabı, kahvesi, balıkçısıyla Cihangir ve Çukurcuma’da o mahalle kültürü hala yaşıyor. Tüm sokaklarda sağlı sollu sıralanan kahvelerin, restoranların müdavimleri ve işletmecileri iç içe geçmiş, aile olmuş. Her arayışa cevap verecek kadar farklı türde ve sayıda mekan var. İstiklal Caddesi’nin kalabalığından, Asmalımescit’in tükenmişliğinden kurtulmak isterseniz Cihangir ve Çukurcuma ‘ya doğru harekete geçin. 2 farklı başlık altında, 2 farklı yazıda mekan alternatiflerini sıralayacağım.

Kız Kıza Şaraplı & Dedikodulu

İş çıkışı akşam üzeri ya da hafta sonu öğle vakti kız kıza kahve veya birkaç kadeh şarap ve biraz dedikodu için süper  ideal mekanlar biliyorum. Bazıları sessiz sakin, gözlerden uzak,  bazıları da böyle sokak üstü, gelene geçene baka baka sohbet etmek için ideal. Buyrun:

Çukurcuma 49

çukurcuma-49

Çukurcuma’nın göbeğinde oluşu aldatmasın, içeriye adım atar atmaz ortaçağ hanı havası sarıyor insanı. Tuğla duvarlar, ahşap masa, sandalye, aynalar…  Mekanın altındaki şarap mahzenini görebilmeniz için cam zemin düşünülmüş. Ahşap merdivenle çıkılabilen bir asma kat, şirin ötesi bir açık mutfağı var. Karşı duvarda yine ahşap parçalarla martı figüründe yapılmış kitaplıklar, loş ışık, hafif müzik… Kafeden ziyade sokağa nazır yaşayabileceğiniz bir ev gibi Çukurcuma 49. İtalyan mutfağından lezetlerin ağırlıklı olduğu bir menüsü var. Hatta Türkiye’de yediğim en güzel pizzayı  burada yediğimi söyleyebilirim. Adına “Desperate Housewine” dedikleri bir şarap da yapıyorlar kendileri. Şarapları pizzaları kadar muhteşem olmasa da, o keyifli ortama güzel eşlik ediyor. Oda gibi, kutu gibi şirin bir mekan olduğu için yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Oralara kadar gitmeden bir telefon açın derim. Kız kıza keyifli bir buluşmaya ya da romantik & casual bir yemeğe ev sahipliği yapabilir. Hele bir de yağmur yağıyorsa… Pizza fiyatları 25-40 TL arasında değişiyor. Şaraplar ise 15 TL civarında.

Cafe Smyrna

smyrna-cihangir

Açılalı 10 yılı geçmiş. Ama modası hiç geçmiyor. Bana kalırsa  Akarsu Caddesi’nin kraliçesi. Bohemsaray. Adından mı bilmem, sempatim, saygım büyük, yeri bende çok ayrı. İçi de ayrı güzel bu kafenin, ama asıl olay sokakta. Dışarıdaki masalarda (yer bulunabilirse!) sandalyelere kurulup, kahve ya da bir kadeh şarap eşliğinde sokağı izleyerek sohbet etmenin tadına paha biçilemez. Kahvaltılıklar ve başlangıçlar 10-20 TL arasında değişiyor. Salatalar 15-20 TL, ana yemekler ise 25-35 TL civarında. Biraların fiyatı da 10-15 TL aralığında seyrediyor.

Mona Cihangir

mona-cihangir

Mahallenin yeni İtalyanı. Alaçatı’nın Mona’sı 2013 sonunda Cihangir’e de geldi. Lezzetli menü, iddialı dekorasyon,  şahane lokasyon. Daha ne olsun? Mekan belli bir saate kadar restoran olarak hizmet verse de, gece müziğin sesi bir tık açılıyor ve konsept bara dönüşüyor. Yani kız kıza dans edip dağıtmak için ideal hale geliyor…Şık ve romantik bir akşam yemeğine de şahane ev sahipliği yapabilir tabii ki. Menüdeki fiyatlar genel anlamda Cihangir fiyat ortalamasının üstünde kalıyor. Fakat gerek menüsü, hizmet anlayışıyla, gerek dekorasyonu, ambiyansıyla  Mona özel bir mekan ve diğerlerinden ayrılıyor. İtalyan mutfağının birbirinden güzel örneklerinin sunulduğu menüde  başlangıçlar 25-35 TL aralığında değişiyor. Salatalar 20-25, makarnalar 25-35 TL civarı. Menüde birbirinden lezzetli 4 farklı risotto var, fiyatları 30-35 TL arası. “İstanbul’da risotto nerede yenir?” diye sorduğunuzda cevap artık: Mona. Pizzasız İtalyan restoranı menüsü olmaz. Mona’da da birbirinden lezzetli pizzalar bulabilirsiniz. 25-30 TL civarında fiyatlar. Ve tabii ki Tiramisu, tabii ki Panna Cotta! 15 TL civarında tatlılar.

5.kat

Eskilerden. Ama modası hiç geçmez çünkü zamansız bir manzarası var. Aslına bakarsanız en önemli özelliği bu. İstanbul’un en güzel manzaralı terası. Cihangir’de eski apartmanlardan birinde adından da anlaşılacağı üzere 5. katta yer alıyor. Kokteylleri çok lezzetli, ve o manzarayla çok iyi gidiyor. İç dekorasyonu da görülmeye değer. Eski zaman filmlerinden fırlamış bir oturma odası gibi dekore edilmiş. Haftasonları Boğaz köprüsü’nden Sarayburnu’na kadar uzanan muhteşem boğaz manzarası’nda açık büfe brunch sunuyorlar. Taze kahve kokusu, günlük hazırlanmış meyvalı tartlar, kurabiye ve börekler, zeytinyağlılar, şarküteri çeşitleri…  Pazar günü saat 11:00- 15:00 arası, kişi Başı: 55 TL.  Şiddetle tavsiye edilir. Onun dışında 5. Kat Özel Kahvaltı menüsü 26 TL, başlangıçlar 15-30 TL arası değişiyor. Makarnalar ortalama 30 TL. Et yemekleri 40-60 TL aralığında. Tavuk yemekleri 35 TL civarı. Fakat özellikle güzel manzara eşliğinde bir akşam yemeği keyfi için gitmek isteyenlere mekanın özel fiks menülerini öneriyorum.  90.00 TL, 110.00TL ve 130.00TL arasında değişiyorlar. Menüsüne göre 2 ile 6 yerli içki dahil fiyatlara. Menüdeki başlangıç, ana yemek ve tatlıdan dilediğiniz birer tanesini seçip kendi menünüzü oluşturabiliyorsunuz.