Diş Sağlığını Korumak İçin 10 Önemli İpucu

Dişler sağlık açısından büyük önem arz ediyorlar. Dişlerde oluşabilecek rahatsızlıklar zaman içerisinde çok daha önemli hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu nedenle genel sağlık açısından dişlerin bakımını aksatmamak ve yılda en az iki kez diş doktoruna kontrole gitmek gerekiyor. Ayrıca sağlıklı dişlere sahip olmak için düzenli olarak yapacağınız uygulamalarla ağız ve diş bakımınızı gerçekleştirmeniz de şart. İşte diş sağlığınız için çok önemli 10 ipucu!

Diş-Sağlığı

1- Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez dişler fırçalanmalıdır. Tabi fırçalamak yüzeysel kalacaktır; bu nedenle diş ipi ve gargara da mutlaka kullanılmalıdır. Günde bir kez kullanacağınız diş ipi, dişlerin aralarını tam anlamıyla temizlerken diş taşı oluşumunu da engelleyecektir.

2- Dengeli ve sağlıklı beslenmek de dişler açısından oldukça önemli. Vücut için gerekli olan protein, vitamin, mineral ve karbonhidratların gereğince alınması diş sağlığınızda büyük ölçüde rol oynar.

3- Havuç ve elma gibi lifli, sert besinler ısırılarak yendiğinde dişleri temizler ve güçlendirir. Olabildiğince bu tip besinleri çiğ ve ısırarak yemekte fayda var.

4- Fındık, ceviz gibi sert kabuklu besinler dişlerle kırılmamalıdır. Dişlerin kırılmasına hatta köküne zarar vererek diş kayıplarına neden olabilir.

5- Şekerli gıdalar tükettikten sonra ağız bol su ile çalkalanmalı ve fazla zaman geçmeden dişler fırçalanmalıdır. 

Diş-Sağlığı-Doktor

6- Çocukluk çağında, henüz dişler yeni çıkmışken azı dişlerine fissür örtücü uygulaması çürükleri önlemektedir.

7- Sakız çiğnemek dişlerin temizlenmesine yardımcı olur; tabi şekersiz olmak kaydıyla.

8- Asit mideye olduğu kadar dişlere de çok zarar vermektedir. Bu nedenle asitli ve gazlı içecekler yerine maden suyu ya da doğal meyve suyu tercih etmenizde fayda var.

9- Yılda en az iki kez diş doktoruna giderek dişler kontrol ettirilmelidir. Panoramik röntgenle çürük taraması yaptırılmalıdır.

10- Flor uygulaması ile dişler güçlendirilmelidir.