Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi: Yok Olmadan

mekan.com
27 Ocak 2016
6 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş

Bu kültür ve sanat yazısı için Demren Çelik'e teşekkürler! @demrencelik

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Modern 2016 yılının ilk sergisini açtı. Farklı dönemlerden sanatçıların doğaya bakışlarını ve 'sürdürülebilirlik' kavramıyla ilişkilerini yansıtan resim, heykel, fotoğraf, yerleştirme ve hareketli görüntülerine yer verilen sergi 13 Ocak 2016 tarihinde sanatseverlerin ziyaretine açıldı ve 5 Haziran 2016 tarihine kadar gezilebilecek. Sanatseverlerin ilgisinin yanında doğaseverlerinde çok seveceği bir sergi olacak.

 

Yoko Ono Ex It

yoko ono exıt yok olmadan

Fotoğraf Kaynak: kisadalga.com 

Sergide ilk olarak, sanatçı Yoko Ono'nun büyük ölçekli 'Ex It' adlı çalışması en göze çarpanlarda. Ono'nun kendi deyimiyle bir süreklilik olarak yaşamın tam kendisini anlattığı çalışmasıdır.

Canan Tolon'un Alidat Adlı Eseri

Tuval üzerine çelik çubuklar, metal bir levha, tahta, akrilik, balmumu ve çimen ile çalışmış olan sanatçı, uzun ömürlü olmayı garantilemiş yapıtlar meydana getirmektense, geçici çalışmalar yaratmayı tercih etmiş. Böylelikle izleyicinin süregelen bir kaybın geri dönüşü olmayan zamanına tanıtlık etmesini hedeflemiş. 

 

alidat

Fotoğraf Kaynak: besiktaskultursanat.com

Maro Michalakakos Kağıt Üzerine Suluboya Çalışması

Michalakakos'un çalışmaları bir paralel evren göstergesidir. Yakın geleceğimizde dünyayı ele geçireceği düşünülen distopyayı önceden haber verircesine çalışmalar sergilemektedir. Doğallığını yitiren ve mutasyona yaklaşmış dünyamızın, kafasını bacağının etrafına bağlamış flamingo resmindeki gibi, kendi yetersizliklerimiz ve hatalarımızdan bir dünya meydana getirdiğimizi anlatır.

flamingo yok olmadanFotoğraf Kaynak: bjkkultur.com
 

Rodney Graham 

Sanatçı, ağaçları baş aşağı fotoğrafladığı eserinde, fotoğraf tarihinin başlangıç aracı sayılan camera obscura'nın optik özelliklerine dikkat çekmeyi amaçlamış.
 

rodney graham tree yok olmadan

Fotoğraf Kaynak: campaignjr.com

Alper Aydın Taş Kütüphanesi

Sanatçı, sergiye özel olarak hazırladığı bu eserinde, yeryüzündeki doğal yapıların arşivini sergilemiş. Bu toplama, biriktirme ve belgeleme eylemleri her an yok olma ihtimali olan alanları koruma altına alma güdüsü ile ortaya çıkmıştır.

alper aydın taş kütüphanesiFotoğraf Kaynak: zaman.com.tr

Sizlerde sergiyi 5 Haziran 2016 tarihine kadar ziyaret edebilirseniz. Eğer saantsever bir çiftseniz sevgilinizi 14 Şubat Sevgililer Günü'nde sergiye götürebilir, ona sanat dolu bir hediye verebilirsiniz. Eğer başka bir hediye almak istiyor ancak ne alacağınıza karar veremiyorsanız 'Sevgililer Gününde Sevgilinizi Mutlu Edecek Hediye Alternatifleri' yazımızı okumanızı öneririz.