Dünyada Mantı Çeşitleri

Türk Mutfağı’nın göz bebeği nedir diye sorsak kuşkusuz büyük bir çoğunluk mantı diyecektir. Fakat mantı yalnızca Türk Mutfağı’na özgü bir yemek değil. Uzak Doğu’dan Avrupa’ya, Orta Asya’dan Amerika’ya kadar her milletin ve her kültürün kendine özgü mantı tarifleri var. Biz de bunlardan birkaç örneği sizlerle paylaşmak istedik. Bakalım diğer kültürlerde mantı nasıl yapılıyor ve nasıl yeniyor?


Ravioli / İtalya


Ravioli

Türkiye’de en çok karşılaştığımız mantı türü muhtemelen Ravioli. Hamur işlerinde oldukça başarılı olan İtalyan Mutfağı’nın dünya çapında sevilen lezzeti pek çok çeşit olarak yapılabiliyor. Genellikle içine peynir konularak yapılan ravioli, sade tüketildiği gibi, kremalı ve baharatlı soslarla servis ediliyor.


Momo / Nepal


Momo-Mantı

Kuzu, keçi, domuz ya da yak gibi etlerin, soğan, sarımsak, kişniş ve baharatlarla karıştırılarak hamurun içerisinde kendine yer bulduğu Momo, zaman zaman içsiz olarak da pişiriliyor. Haşlama ya da kızartma olarak tüketilen bu mantı, bölge mutfağının bir özelliği olarak hazırlanan farklı soslarla sunuluyor.


Pelmeni / Rusya


Pelmeni-Mantı

Rusların lezzetli et yemeklerini bile gölgede bırakacak olan Pelmeni, bölgede sour cream diye adlandırılan bir nevi kıvam verilmiş süzme yoğurt ile yeniyor.


Ba-Wan / Tayvan


Ba-Wan-Mantı

Tayvan’ın bölgeye özgü yemeği olan Ba-Wan’ın içine her şey girebiliyor. Şefin yaratıcılığına kalmış olan bu mantı, genellikle suyuyla birlikte servis ediliyor. 


Baozi / Çin


Baozi-Mantı

Yaklaşık 15 çeşidi yapılan Baozi, et veya kıyma ile hazırlanabiliyor. Haşlamaktan çok buharda pişiriliyor. Alışık olduğumuz mantılardan da epey bir büyük.


Noqui / İspanya


​Noqui-Mantı

Et ya da sebze ile doldurulup, üzerine çizgi çizgi desen verilen Noquiler, İspanyol Mutfağı’nın önemli ara sıcaklarından.


Dumpling / Amerika


Dumpling-Mantı

Pek çok kökeni ve kültürü bir arada barındıran Amerika’da mantı haşlama ya da kızartma olarak iki şekilde pişiriliyor. Genellikle de et ve sebze yemeklerinin yanında yeniyor.


Kreplach /İsrail


Kreplach-Mantı

İnce açılan hamurun içine et, patates ya da sebze konularak kapatılan mantılar İsrail’de tavuk suyunda pişiriliyor. Çorba gibi olan bu yemek mantıya farklı bir bakış açısı getirmiş.


Mandu / Kore


Mandu-Mantı

İsrailliler gibi mantıyı çorba formatında seven bir diğer millet de Koreliler. Buharda pişirmenin sağlıklı oluşunu çok çok önceden keşfetmiş olan Uzak Doğulular, Mandu’yu da genellikle buharda pişiriyorlar. 


Nikuman / Japonya


Nikuman-Mantı

Çoğunlukla domuz etiyle doldurulan Nikuman, Japonya’nın en önemli sokak lezzetlerinden de biri. 


Vareniki / Ukrayna


Vareniki-Mantı

Diğer tüm mantılardan farklı olarak Vareniki'ye et, mantar, sebze ve patates dışında vişne de konulabiliyor. Rusya’daki gibi kıvamlı bir nevi süzme yoğurt olan sour cream ile servis ediliyor.


Buuz / Moğolistan


Buuz-Mantı

Soğan ve sarımsak tadının ağır bastığı bu mantı bölgede yetişen kök bitkilerle tüketiliyor. İç malzemesi olarak Türk mantısına benzerliğiyle de dikkat çekiyor.


Pierogi / Polonya


Pierogi-Mantı

Diğer mantılara göre farklı bir pişirme tekniği olan Pierogi, önce suda haşlanıyor daha sonra da kızartılıyor. Bu şekilde mantıdan daha çok pişiyi andırıyor.


Khinkali / Gürcistan


Khinkali-Mantı

Moğollar’ın Buuz’una tıpatıp benzeyen Khinkali, mantar, patates ya da et ile doldurularak haşlanıyor. 


BONUS: Türk Mantısı


Türk-Mantısı-Mantı

Türkiye'de mantı diyince kaşığa kırk tane sığması makbuldür. Tabi bu işin mübalağası. Olabildiğince küçük olan mantıların hamuru ince ve içindeki kıyma bol konularak suda haşlanan mantı, sarımsaklı yoğurt ve üzerine tereyağında ısıtılmış biber dökülerek servis edilir. 

İstanbul'un En İyi Mantıcıları ►