​Thesquatgirl Hesabının Sahibesi Doris Hofer İle Keyifli Röportaj

mekan.com
13 Haziran 2016
3 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Hayalindeki Sen kitabının yazarı Doris Hofer'in Thesquatgirl hesabını severek ve ilgi ile takip ediyoruz. Kendisine, önerilerine ve bayanlardan oluşan bir ekibin en 1. özelliği olarak fiziğine bayılıyoruz. Bizde düşündük ve herkes için şahane öneriler içeren bir röportaj yapmaya karar verdik. Yazımızı okuduktan sonra ilk iş gidip kitabı alacak ve sonra Doris Hofer'in önerileri ile fit bir yaşama adım atacaksınız. 



Thesquatgirl hesabınızı yakından ve severek takip ediyoruz. Her zaman böyle fit ve sağlıklı yaşamı mı ilke mi edindiniz yoksa spor hayatınıza sonradan mı girdi?


Ailem oldum olası sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmüştür. Annem evimizin zemin katında Caz Dansı dersleri veriyordu, babam da hala haftada iki kez spor salonuna gider. 70’inde bile altı baklava karın kası olan büyükbabam her akşam yatmadan önce müslisini hazırlayıp bize günde en az bir elma yememizi söylerdi. Bu rol modelleriyle büyüyünce, haliyle sağlıklı beslenmek benim için en doğal şeydi. Küçükken bale yaptım ama ailem beni takım oyunlarıyla ilgilenmeye hiç teşvik etmedi, buna biraz pişmanım. 20 yaşıma bastığımda ağırlık kaldırmayı keşfettim. Ama aslında tam olarak Noah’ın doğumunun ardından spor bağımlısı haline geldim.

Biraz kendinizden ve spora olan düşkünlüğünüzden bahseder misiniz lütfen?

Bağımlılık demekle doğru kelime seçimi yapmış oluyorum sanırım. Spor yapmayı seviyorum! Belki de böylece sadece kendime özel zaman ayırabildiğim içindir. Cep telefonumu spor salonundaki dolaba bırakıp, sınırlarımı zorlamayı seviyorum. Kulağa şizofrenmişim gibi gelmesini istemem ama sanki orada bedenimle baş başa kalıyor ve ona “Hadi, bir kez daha. Yapabilirsin!” diyorum. Böylece sonuç almaya başlıyorsunuz. Mesele bedeninize saygılı olmak ve onu dinlemek. Uykumu doğru düzgün almamışsam ve pek de iyi hissetmiyorsam, hafif bir çalışma yapıyorum çünkü bedenimi zorlamam incinmeye neden olacaktır. Vücudumuzun sağlıklı olması çok önemli. Ne yazık ki birçok insan sadece hastalandıklarında bunun farkına varıyor. Spor yapmak sağlıklı, genç ve enerjik kalmak için harika bir yol.

"Hayalindeki Sen adlı sağlıklı yaşam önerileri içeren kitabınız yeni çıktı. Kitap tam anlamıyla bir "yaşam kitabı". 20 Adımda fit ve sağlıklı ve de tabii sosyal olmayı anlatıyorsunuz. Nedir bu 20 adım, en önemli kural hangisi içlerinde?”

Adımlardan birinin diğerinden daha önemli olduğunu söyleyemem çünkü egzersiz yapıp, doğru düzgün yemek yer ama uykunuzu yeterince almazsanız, hedeflediğiniz sonuçlara ulaşamazsınız. Ben bir blogger ve kişisel spor hocası olarak tüm tecrübe ve bilgimi bu 20 adıma sığdırdım ve bir ay boyunca bunları yapan bir kişinin çok daha fit, kas yoğunluğu artmış bir bedene kavuşup kilo kaybedebileceğini garanti edebilirim.



Spor yapmak için tek seçeneğimiz spor salonları mı?

Spor salonuna gitmeyi seviyorum çünkü oraya kadar yürüyorum ve böylece oraya vardığımda ısınma hareketleri yapmama gerek kalmıyor. Bazen evden dışarı çıkmak iyi geliyor. Ancak evde egzersiz yapmanın avantajı, başka bir yere gitmekle vakit kaybetmemeniz, evinizde canınız ne istiyorsa onu giyip, istediğiniz müziği en yüksek seste dinleyebilirsiniz. Fit olmak için spor salonuna gitmenize hiç gerek yok, her yerde egzersiz yapabilirsiniz! Paylaşım yaptığım platformlarda gösterdiğim gibi hareketlerin çoğu için ekipmana ihtiyacınız yok, sadece beden ağırlığımızı kullanıyoruz.

Peki disiplinli bir beden çalışması için kesinlikle antrenörle mi çalışma yapmak gerekli?

Bir kişisel spor hocası tutmayı karşılayabiliyorsanız, bir süre böyle bir hocayla çalışmanız iyi olurdu. Ama bunu yapamıyorsanız, kitabım da çok iyi bir alternatif oluşturuyor çünkü size gün be gün ne yapmanız gerektiğini anlatıyorum. Ayrıca, Facebook Destek grubumuz da var, insanlar burada sorular sorup fit olmaya çalışan diğerleriyle deneyimlerini paylaşabiliyorlar.

Spor yapanlar için önereceğiniz mekanlar ve menüler neler?

Günümüzde hemen her yerde Kinoa salatası yiyebiliyorsunuz. Ama sorun insanı pek tok tutmaması, bu yüzden de karnımı güzelce doyurabilmek için iki tane sipariş etmek zorunda kalıyorum. İmkân dâhilinde olursa, her yere kendi yiyeceğimi götürüyorum. Eğer restorana gitmekten kaçınmazsam (kitabımdaki 9. Adım), içinde kesinlikle mevsim yeşillikleri olan bir yemek sipariş ediyorum. Salata ya da ızgara sebzelerle, peynir ve Hellim peyniri en favorilerim. Balık ya da et yiyorsanız, menüde ızgara herhangi bir yemek var mı bir bakın. Kremalı çorbalar ve soslardan uzak durun, başkalarına eşlik etmeniz gerektiğini hissettiğiniz için alkol almayın ve taze meyve dışında da tatlı yemeyin. Bekarevi’nin yiyecek yaratımları hoşuma gidiyor; geçen gün de Aşşk Kafe'de harika bir salata yedim. Galata’ya gittiğimde, Kiva restoranda menemen yemeyi seviyorum. Büyük bir porsiyon ve yanında da peynirli salata sipariş ediyorum.

Sağlıklı bir güne başlamak için önerileriniz neler?

Sabahları egzersiz yapabiliyorsanız bu çok iyi çünkü bu kısmı halledip enerjik bir şekilde gününüze başlayabilirsiniz. Bir muzla bir fincan kahve içtikten sonra egzersizlerinizi yapmanızı öneririm. Sonrasında da şöyle güzel bir kahvaltı edebilirsiniz. Şahsen ben Pazar sabahları omlet, İsviçre Müslisi ya da sağlıklı pankeklerden oluşan bir kahvaltıyı tercih ediyorum!



Hangi öğünde hangi besinleri tercih etmeliyiz?

Kahvaltıda çok fazla enerji almalıyız. Ben taze meyvelerle hazırlanmış yulaf lapası yemeyi tercih ediyorum. Kahvaltı porsiyonlarım büyük olduğu için öğle yemeğinden önce başka bir şey atıştırma ihtiyacı hissetmiyorum. Öğle yemeğinde de yine karbonhidrat yiyorum ama bunların yabani pirinç, kinoa ya da tatlı patates gibi iyi karbonhidratlar olmasına önem veriyorum. Sonra egzersiz yapmadan önce enerji toplamak için öğleden sonra saat 3 ila 4 gibi bir şeyler atıştırıyorum. Atıştırmalıklarım her zaman karışık karbonhidratlarla proteinlerin karışımından oluşuyor. Akşamları karbonhidrattan kaçınmaya ve protein ağırlıklı beslenmeye çalışıyorum. Tavuk ve balık iyi seçenekler. Ben vejeteryan olduğum için sebze, tofu ya da mercimek tercih ediyorum.

Yaz geldi çattı, son kalan fazlalıklarımızı atmak için neler yapmalıyız? 

Kitabımı satın alın ve yeni hayatınıza bugün başlayın! Şekerli, tuzlu ve yağlı yiyecekler yemeyi bıraktığınızda, bedeniniz tuttuğu bütün suyu atacaktır ve hemen 1-2 kilo verdiğinizi göreceksiniz. Ekmek, makarna, kızarmış ve önceden pişirilmiş yiyecekler yemeyi bırakın ve her gün 50 dakika hafif tempolu yürüyüşe çıkın. Bu sizin için başlangıç olacaktır.

Her zaman fit görünmek için önerileriniz neler?

Her gece 7 saat uyuyun, günde 2 ila 3 üç litre su için, her gün 50 dakika yürüyün, haftada 3 kere güç arttırıcı antrenman yapın ve yiyeceklerinizin %80’ini sağlıklı gıdalar olsun. Bunun dışında: Geri kalan %20’de sağlıksız yiyecekleri tüketirken sonradan vicdan yapmadan tadını çıkarın. Her zaman hayata güzel tarafından bakın, gülün ve sevin.

Sizce belirli dönemlerde diyet yapmak mı yoksa sürekli spor yapmak mı daha doğru?

Ben hayatım boyunca hiç diyet yapmadım ve bunu kimseye de önermiyorum. Diyet yapmak kısıtlanmak ve suçluluk gibi kötü hisler çağrıştırıyor. Ben pozitif enerji ve eğlenceyle dolu sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik ediyorum. Bir sürü leziz yiyecek yiyorum ama bunları bizzat kendim, sağlıklı gıdalardan hazırlıyorum. İnsanların yediklerinin tadına varmalarını ve hayatlarının geri kalanı boyunca da böyle beslenmelerini istiyorum. Aynı şey spor için de geçerli: Spor salonuna gidip saatlerce ter dökmenize gerek yok, ayrıca bunu asla bir ceza olarak da görmeniz gerekmiyor. Spor eğlencelidir. Kısa bir süre sonra büyük kalabalıklarla egzersiz yapmayı umuyorum. Beni takip eden herkesle eğlenceli vakit geçirmek istiyorum.



Gün içerisinde sürekli oturarak çalışanlar için önerileriniz neler?

İş arkadaşınıza e-posta göndermek yerine, onunla yanına gidip konuşun. E-posta gönderirken karın kaslarınızı sıkıp bırakın. Sandalye üzerinde fit kalmanın bir sürü yolu var. İşte bütün gün ofislerinde masa başında çalışan kişiler için hazırlamış olduğum egzersiz programı burada: squatgirl.com/ofis-sporu

mekan.com olarak beyaz yakalı, kurumsal firmalarda çalışan ya da üniversite öğrencilerinden oluşan üyelere sahibiz. Doğal olarak üyelerimiz yorucu bir tempo içerisinde çalışıyor ve spora pek fazla zaman ayıramıyorlar. Bu yoğunluk içerisinde sporu hayatlarına katmaları için önerileriniz neler?

En önemlisi bu kararı alabilmek. Şöyle demelisiniz: “Ben sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek istiyorum!” Sonrasında yapmanız gereken tek şeyse bu 20 adımı uygulamak. Size nasıl yemek pişirmeniz ve ne yemeniz gerektiğini öğretiyorum. Günlerinizi planlayıp yemeğinizi yanınızda taşıyacaksınız. Birlikte gerçekçi hedefler belirliyoruz, arzu ve hak ettiğimiz şeylerle de kendimizi ödüllendiriyoruz. 1-2 hafta içerisinde fark görmeye başlayacaksınız ve dostlarınızın iltifatları sizi daha da fazla güdüleyecek.