Ege'ye Yolunuz Düştüğünde Yemeden Dönmemeniz Gereken 10 Lezzet

mekan.com
16 Mart 2016
5 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
İklim ve bitki örtüsü sebebiyle, çeşit çeşit otların yetiştiği, bu otların da zeytinyağı ile buluştuğu yemeklerin kaynağı Ege, leziz mi leziz sofralara ev sahipliği yapıyor. Neresine giderseniz gidin, daha önce hiç denemediğiniz, bunun için de pişmanlık duyacağınız tatlar, yeniden gitmek için sebep yaratır cinsten. Biz de düşündük ve olur da yolunuz Ege’ye düşerse, gittiğiniz yerlerde tatmadan dönmemeniz gereken 10 efsaneleşmiş yemeği sizlerle paylaşmak istedik. 

Deniz Börülcesi



Ege’deyseniz ve hele bir de gün batımına karşı çilingir sofrası kurulmuşsa, o sofranın olmazsa olmazı deniz börülcesidir. Üzerine zeytinyağı, sarımsak ve limon dökülerek servis edilen bu eşsiz lezzetin en güzelini tabiki Ege’den başka bir yerde yemeniz mümkün değil. 

Ege Keşkeği



Keşkek, Türk Mutfağı’nda ve özellikle yöresel mutfaklarda sabitleşen yerini yüzyıllardır koruyor. Pek çok bölgede, bayram ve düğün gibi özel zamanlarda pişirilen keşkek, Ege’de bir başka doğrusu.

Hoşmerim



Bizim ilk olarak Ayvalık’da rastladığımız bu lezzetin ilginç isminin bir hikayesi var. Yıllar yıllar önce, bir kadın, askerden gelen eşine özel bir yemek yapmak istemiş. Fakat fakirlikten evde çok fazla malzeme olmayınca, olanları karıştırıp bir tatlı hazırlamış. Eşi geldiğinde, yaptığı tatlıyı endişeyle sofraya getiren kadın, adam tadına baktıktan sonra ‘’Hoş mu erim?’’ diye sormuş. Adam tatlıyı çok beğenmiş ve zaman içinde ‘’Hoş mu erim?’’ olmuş sana ‘’Hoşmerim.’’ Tabi bu rivayet ne kadar doğru ne kadar değil bilemeyiz ama hoşmerimin enfes tadından şüphe etmeyiz.

Papalina

Fotoğraf Kaynak: photos1.blogger.com

Türkiye’de sadece Ayvalık’ta avlanabilen bu balık, hamsiyi andıran küçücük bir lezzet abidesi. Kılçıklarını ayıklamaya gerek olmadan, ekmek ve soğanlı kıvırcık salatayla sandviçinizi yapıp afiyetle yiyebilirsiniz. İstanbul'un En İyi Balıkçıları listemizde de olan Papalina Balık Restaurant, yalnızca Ağustos ayında papalina servis ediyor. Ayvalık, özellikle de Cunda’ya yolunuz düşerse mutlaka deneyin. Tekne turlarında da ikram ediliyor, aklınızda olsun. Cunda Adası'nın popüler mekanları için de linke tıklayabilirsiniz. 

Kuru Börülce Çorbası



Börülcenin her türlüsünü çok seven Egeliler, kuru halini de en doğru ve lezzetli şekilde değerlendirmeyi bilmişler. Hele ki bir de köyde yeme şansınız olursa, kıskanırız doğrusu.

Ot Kavurmaları



Ege, envaiçeşit otun bittiği ve mutfaklarda değerlendirildiği bir bölge. Bugüne kadar adını hiç duymadığınız pek çok otla karşılaşabilirsiniz. Özellikle radika, devetabanı, gelingülü (gelincik), rezene ve ebegümeciyle yapılan kavurmaları her öğünde tüketebilirsiniz. 

Kırlı Patlıcan 




Ege’nin bostanlarından taze taze toplanan o sebzelerin şahı patlıcanı, hiç bu kadar güzel görmemiş olabilirsiniz. Közlenmişini de ayrı tutalım tabi ama soğan, sarımsak, domates ve biberle özellikle yaz aylarında ılık ılık yiyebileceğiniz Kırlı Patlıcan, Ege yolculuğunuza damga vurabilir.

İzmir Lokması



İzmirliler, ‘’Eğer İzmir’e gelip de lokmaya para veren şapşaldır.’’ derler. Herhangi bir sokağın köşesinde dururken bile birisi elinde lokmayla gelip ikram edebilir. Her an bir yerlerde birileri hayrına lokma döktürüyordur kesin. Özel günlerde, cenazelerde ve anmalarda geleneksel olarak döktürülen lokma, üzerinde tarçın ya da hindistanceviziyle de çok yakışıyor. Bodrum’da da çok güzel lokmalar yemeniz mümkün. 

Kabak Çiçeği Dolması



Ege’de hemen hemen her yerde pişirilen kabak çiçeği dolması, toplandıktan bir saat sonra kapandığı için taze taze pişirilmelidir. Bu nedenle en iyisi yerinde yemek. Hele bir de bağı bahçesi olup, kabak çiçeği yetiştiren bir restorana ya da bir tanıdığa denk gelirseniz sizden şanlısı yok.

İncir Reçeli



O romantizm ve acı kokan filmi bir kenara bırakalım, incir reçeli Ege’nin güzelim incirlerinin kurutulmasıyla ortaya çıkan efsane bir lezzet. Köylü teyzelerden bulabilirseniz de ne ala. 

Oralara kadar gidecek vaktiniz yoksa da, ''İstanbul'un En İyi Ege Mutfağı Restoranları'' listemizden, Ege'yi ayağınıza getiren harika mekanları seçerek, bu lezzetleri ve çok daha fazlasını deneyimleyebilirsiniz.