Günümüzde Popüler Olan 10 Türk Klasiği

mekan.com
10 Aralık 2015
7 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Türk edebiyat tarihinin mihenk taşı pek çok eser, son dönemde yeni nesil tarafından tekrar keşfediliyor. Bazıları kulaktan kulağa yayılan, bazıları diziler ve filmlerle yeniden dikkat çekmeye başlayan eserler, rafların en çok satanlar bölümünde okuyucularını bekliyorlar. Biz de sizler için her döneme dokunan, anketlerde liste başı olmuş 10 Türk klasiğini listeledik. Hala aralarında okumadıklarınız varsa zaman kaybetmeyin deriz, keyifli Okumalar.


1- Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali

Sabahattin Ali’nin İlk olarak ‘’Hakikat Gazetesi’’nde 18 Aralık 1940 - 08 Şubat 1941 tarihleri arasında dizi halinde yayımlanan, 1943’te ise kitap olarak basılan romanı son yıllarda adeta yeniden keşfedildi. En çok satanlar listesinde ilk sıralardaki yerini koruyor.


Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali
Fotoğraf Kaynak: sanatkitabevi.com

2- Anayurt Oteli / Yusuf Atılgan

Yusuf Atılgan’ın 1973 yılında yayımlanan ikinci kitabıdır. Perşembe gecesi gecikmeli Ankara treni ile gelen bir kadının bir gece kalıp ertesi gün yine geleceğini söyleyip gitmesiyle başlayan bu psikolojik roman, 1986 yılında senaryolaştırılıp, Ömer Kavur yönetmenliğinde filme çekildi. En iyi on türk filmi arasına giren ‘’Anayurt Oteli’’, kitaba olan ilgiyi de günümüzde oldukça arttırdı.


Anayurt Oteli / Yusuf Atılgan
Fotoğraf Kaynak: blogspot.com


3- Aşk-ı Memnu / Halit Ziya Uşaklıgil

Halid Ziya Uşaklıgil’in bu realist-naturalist romanı ilk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünun Dergisi’nde dizi olarak, 1900 yılında da kitap olarak yayımlanmıştır. Halit Refiğ yönetmenliğinde ilk kez 1975’te 6 bölüm’lük dizi halinde TRT’de gösterilen ‘’Aşk-ı Memnu’’, Türk televizyon tarihinde, televizyona uyarlanan ilk eserdir. 2008 yılında Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Hazal Kaya, Selçuk Yöntem ve Nebahat Çehre gibi oyuncuların rol aldığı ikinci televizyon uyarlamasıyla kitap günümüzde yeniden popüler olmuştur.


Aşk-ı Memnu / Halid Ziya Uşaklıgil
Fotoğraf Kaynak: kitapambari.com

4-Tutunamayanlar / Oğuz Atay

1970 yılında TRT roman ödülü kazanan, Oğuz Atay’ın ilk romanıdır. Dil ve anlatım şekli itibariyle edebiyatta yepyeni bir çığır açan, Türk edebiyatının en önemli eserleri arasında yerini almış bu roman, son dönemde en çok okunan kitaplar arasında.


Tutunamayanlar / Oğuz Atay
Fotoğraf Kaynak: d.gr-assets.com

5- İnce Memed / Yaşar Kemal

Yaşar Kemal’in 1953-1954 yıllarında Cumhuriyet gazetesi’nde dizi olarak, 1955 yılında da kitap halinde yayımlanan ilk romanıdır. İlerleyen yıllarda kitabın devamı niteliğinde üç roman daha yazarak, kahramanın öyküsünü 1987’ye kadar taşıyan Yaşar Kemal’i ne yazık ki 2015 yılının şubat ayında kaybettik. 32 yıllık bir zaman dilimine yayılarak yazılan bu eser, düzene başkaldıran Memed’in ve tüm mozaiğiyle Çukurova’nın hikayesini anlatmaktadır. Yaşar Kemal’in yalnızca ‘’İnce Memed’’i değil tüm eserleri neredeyse klasikleşmiş ve halen güncelliğini korumaktadır.


İnce memed / Yaşar Kemal
Fotoğraf Kaynak: egonomik.com

6- Saatleri Ayarlama Enstitüsü / Ahmet Hamdi Tanpınar

Şiirlerinde sembolist bir dil kullanmasına rağmen, romanlarında gerçekçi ve sosyal sorunlara eğilen bir tarzı tercih eden Ahmet Hamdi’nin 1961 yılında yayımlanan romanıdır. İki uygarlık arasında bocalayan Türkiye toplumunun yanlış tutumlarını, davranışlarını alaya alan eleştirel bakış açılı bu roman, Türk edebiyatının günümüzde de popülerliğini kaybetmemiş eserlerinden biri.


Saatleri Ayarlama Enstitüsü / Ahmet Hamdi Tanpınar
Fotoğraf Kaynak: ankakedisi.files.wordpress.com

7- Fatih Harbiye / Peyami Safa

1931 yılında basılan roman, modern bir hayatla eski değere bağlı bir hayat arasında bocalayan Neriman’ın hikayesini anlatmaktadır. İlk olarak TRT 1 ekranlarına televizyon dizisi olarak uyarlanan roman, 2013 yılında ikinci kez dizi olarak televizyonda yer almış ve kitaba olan ilgiyi de arttırmıştır. Bu arada Peyami Safa’nın ilk kez 1930 yılında basılan ve en çok beğenilen otobiyografik eseri ‘’Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’’nu da mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Fatih -  Harbiye / Peyami Safa

Fotoğraf Kaynak: kitapdiyari.org

8- Memleketimden İnsan Manzaraları / Nazım Hikmet

Siyasi kimliğiyle tanıdığımız, sürgünü ve aşkıyla yüreklerimizi dağlamış Nazım’ın 1939 yılında başlayıp 1960’ların ikinci yarısında yayımlayabildiği, Nazım Hikmet şiirinin doruk noktası kabul edilen, On yedi bin mısradan oluşan bu şiir kitabı, düz yazı, şiir ve senaryo tekniklerinin iç içe kullanıldığı bir eserdir. Beş ciltten oluşmaktadır fakat, beşinci cilt tamamlanamamıştır.


Memleketimden İnsan Manzaraları / Nazım Hikmet
Fotoğraf Kaynak: herodevyapilir.com

9- Yaban / Yakup Kadri Karaosmanoğlu

İlk kez 1932 yılında yayımlanan, Türk edebiyatı’nda aydın ve halk arasındaki uçurumu açık ve kaygıdan uzak bir şekilde ele alan nadir romanlardan olmakla birlikte, belki günümüzde de güncel bir sorun olmasından mütevellittir ki hala en çok okunan kitaplar arasında.

Yaban / Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Fotoğraf Kaynak: iletisim.com.tr

10- Seyahatname / Evliya Çelebi

Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış, on ciltten oluşan gezi kitabıdır. Gezip görmüş olduğu tüm memleketleri kendi üslubuyla anlatan Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde 17. yüzyıl Osmanlı coğrafyasından halkın özelliklerine, giyim kuşamdan yemek tariflerine kadar pek çok konuda önemli bilgiler aktarmıştır.  

Seyahatname / Evliya Çelebi
Fotoğraf Kaynak:
finalpazarlama.com