İki Yıldır Çöp Atmayan Restoran: Sandwich Me In

İstatistik Kurumunun yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye genelinde kişi başına 1,5 kilo çöp üretiyoruz. İstanbul nüfusu ile bu rakamı birleştirdiğimizde ise günde 24.000 tonluk bir çöp yığını oluşturmuş oluyoruz. Her gün bu koskoca çöp yığını ile doğaya verdiğimiz zararın ise haddi hesabı yok.

Geri DönüşümFotoğraf Kaynak: filiztur.com
Yaşadığımız bir günü düşünürsek çöpe attığımız atıklar çoğunlukla kağıtlar, ürün ambalajları, içecek kutuları, gibi o gün kullandığımız malzemelerden oluşuyor.

Sandwıch Me In - ChicagoFotoğraf Kaynak: facebook.com/SandwichMeIn

Bu denli tüketim ve atık içinde bir restoran düşünün ki çöp atmayan, tüm atıklarını geri dönüştüren ve kompost eden. Evet, Türkiye’de de bu hareketi başlatan birkaç restoran var fakat bu restoran Şikago’da. Sandwich Me In isimli bu restoran 2 yıldır kapısından dışarı çöp çıkartmamış. Çöp olarak çıkan tüm kağıt ve plastikleri geri dönüştürerek tekrar kullanmış.

Sandwıch Me İn - Chicago
Fotoğraf Kaynak: facebook.com/SandwichMeIn

2 yılı aşkın bir süredir hizmet vermekte olan Sandwich Me In’de bu süre içerisinde sadece 30 kilo geri dönüştürülemeyen atık çıkmış, bu atıkları ise restoranın sahibi Justin Virany yeni yaptığı heykel projesinde kullanması için bir heykeltraşa bağışlamış. Sandwich Me In’de geri dönüşümlü çöplerin yanı sıra dönüştürülebilir enerji ve sürdürebilir malzemeler de kullanılıyor. Siz de Türkiye'de doğa dostu bir restoran arıyorsanız KitchenetteTom's Kitchen ve Frankie'yi tercih edebilirsiniz.