İstanbul'daki En Güzel Tarihi Hamamlar

mekan.com
20 Ocak 2016
1 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
İnsanlar, tarih boyunca yıkanmayı manevi bir ritüel olarak kullanmışlardır. Bunun yanında da bu ritüel, insanların fiziksel olarak da temizlemelerine yardımcı olmuştur. Müslümanlar bedensel ve ruhsal arınmaya son derece önem verdiklerinden dolayı hamamlar inşa edilmiş ve tercih edilmiştir. Bundan dolayı, hamam için ''bedensel ve ruhsal arınma geleneği'' tanımlamasını yapmak yanlış olmasa gerek. Kültürel ve geleneksel gerçeklere dayanarak tanımlamak gerekirse de; sadece bir yıkanma yeri değil, daha ötesi ''sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezler'' diyebiliriz. Biz de sizler için, bedensel ve ruhsal arınma sağlayabileceğiniz, şifalanacağınız İstanbul’un en güzel ve en özel tarihi hamamlarını yazdık. Sıhhatler olsun!

Cağaloğlu Hamamı

New York Times'a göre ölmeden önce görülmesi gereken mekanlar arasında yer alan Cağaloğlu Hamamı, 1741 yılında, dönemin padişahı I.Mahmut’un Ayasofya Külliyesindeki kütüphanesine ve Aya Sofya Camii'ne gelir sağlamak için yaptırılmıştır. 1768 yılında Sultan III. Mustafa tarafından şehrin artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle büyük hamam yapılmasının yasaklanmasından önce yapılan son büyük hamam olması nedeniyle tarihte ve günümüzde büyük önem taşımaktadır. 300 yıldır bütün ihtişamı ile ayakta duran Cağaloğlu Hamamı, günümüzde halen restorasyon yapılmadan, gelen ziyaretçilerine sadece fiziksel değil, ruhsal bir tarihi deneyim de yaşatan en önemli mekanlardan biri. Cağaloğlu Hamamı fırsatı ile bu dillere destan mekanda hamam sefasına hazır olun!

Ayrıca bu muhteşem hamamı ziyaret etmeden önce, orada gerçekleştirdiğimiz güzellik etkinliğimizi, ''mekan.com Güzellik Kulübü Bath And Body Works ile Cağaloğlu Hamamı'nda Buluştu!'' başlıklı yazımızdan okuyabilir, Cağaloğlu Hamamı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Fotoğraf Kaynak: cagalogluhamami.com.tr

Galatasaray Hamamı

Galatasaray Hamamı’nın yapımı gizemli bir hikayeye dayanır. Sultan Beyazıt, o zamanlar şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın yer aldığı arsada gezinirken bir kulübe gözüne çarpar. Bu kulübe zamanın sayılan zatlarından olan Gül Baba’ya aittir. Sultan Beyazıt bu zat ile tanışıp ''Gül Baba bir dileğiniz var mıdır?'' diye buyurur ve Gül Baba da cevaben bu arsaya yüzyıllara hükmedecek, içinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamam bulunacak bir külliye yapılmasını ister. Sultan Beyazıt bu dileği aynen kabul ederek 1481 yılında külliyeyi inşa ettirir. Gül Baba’nın yatırı halen külliye içindedir ve Galatasaray Hamamı Gül Baba’nın aynen istediği gibi yüzyıllara hükmetmektedir. Bu buram buram tarih kokan, pek çok sultan, sadrazam ve kadıya hizmet etmiş mekanda siz de kendinizi Sultanlar gibi hissedeceksiniz.

Fotoğraf Kaynak: listelist.com

Çinili Hamam

Çinili Hamam 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Kösem Sultan hamamın kadınlar bölümü bittiğinde ölmüş ve inşaatı kardeşi devam ettirmiş. İnşaat sırasında Çinili Camii, kütüphane, karakol ve hamam olarak 4 eser bir arada yaptırılmış. Çinili Hamam'ın tamamen doğal bir ısıtma sistemi bulunmakta. İki kubbenin ortasında bulunan, kadınlar tarafına daha yakın olan bölümün altında büyük bir kazan var. Bu kazana atılan büyük odunlar sayesinde hamam ısıtılıyor. Genellikle hamamların basık ve kapalı bir atmosferi olmasına rağmen, Çinili Hamam‘da basık bir hava yok. Bunun nedeni ise, geniş bir alana sahip olması ve kubbelerinin oldukça yüksek yapılmasından kaynaklanmaktadır. Ferahlamaya ve kendinize zaman ayırıp bütün bir arınmaya ihtiyacınız varsa Çinili Hamam kesinlikle doğru adres.

Fotoğraf Kaynak: cinilihamam.com

Çemberlitaş Hamamı

Hamam, Sultan II. Selim’in eşi ve Sultan III. Murad’ın annesi Nûrbânû Sultan tarafından Üsküdar’da Toptaşı’ndaki, Vâlide-i Atik Külliyesi’ne gelir getirmesi için yaptırılmış ve vakfedilmiştir. Hamam Tuhfet’ül-mi’mârin’e göre Mimar Sinan yapısıdır. Kitabesinden anlaşıldığına göre hamamın yapılış tarihi 992/1584′tür. Mimar Sinan’ın ustalığının son döneminde, sadelikten vazgeçmeden, fonksiyon zenginliği, zarafet ve dinginliği bu yapıda buluşturmuştur. Bu nedenlerden dolayıdır ki günümüzde halen yerli ve yabancı araştırmacıların, üniversitelerin, fotoğrafçıların, film yapımcılarının, basın-yayın kuruluşlarının ve öğrencilerin ilgi odağı halindedir. Bu mimari şaheserin içinde, tarihte derin bir yolculuğa hazır olun!

Fotoğraf Kaynak: howtoistanbul.com

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Türk hamamı; Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan'a 16. yüzyılda (1556 – 1557) Ayasofya'nın yanına, 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa ettirilmiştir. Tarihi Yarımada'da, Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi'nin tam ortasında yer alan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, hamam, restoran ve cafe bölümleri ile üç dönümlük alana yayılmaktadır. Tarihin en dikkat çeken karakterlerinden Hürrem Sultan’ın yaptırdığı bu hamam görülmeye değer.

Fotoğraf Kaynak: cigdemziplar.com

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Kılıç Ali Paşa Hamamı, İstanbul’un denizcilikle bağdaşmış en eski bölgelerinden biri olan Tophane’de, Osmanlı donanmasının güçlü komutanlarından Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılmış en güzel yapılardan biridir. Leventlere hizmet vermesi amacıyla 1578 - 1583 tarihleri arasında inşa edilen Kılıç Ali Paşa Hamamı, gün ışığını geçiren geniş ve görkemli kubbesi, dış cepheden rahatlıkla fark edilebilen harika siluetiyle, meraklı gözlere Büyük Usta Mimar Sinan’ın mührünü taşıdığını hemen belli eder. 7 sene süren kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından, misafirlerini tekrar ağırlamaya başlayan Kılıç Ali Paşa Hamamı, tarihin izlerini taşıyan büyülü bir atmosferde, konuklarına zamanı durduracak bir deneyim sunuyor.

Fotoğraf Kaynak: kilicalipasahamami.com

Süleymaniye Hamamı

1557 yılından beri ayakta olan hamam, kubbeleri ve birbiri ardına dizilmiş bacalarıyla İstanbul’un en güzel süslerindendir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan hamamı Mimar Sinan, ''kalfalık eserim'' diye tabir eder. Hamam ile birlikte o dönemde Süleymaniye Camii ve külliyesi inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın bir zamanlar yıkandığı özel loca bölümü de hamamın kullanılan bölümüdür. İstanbul’daki en önemli tarihi yapılardan biri olan Süleymaniye Hamamı, Osmanlı atmosferini yaşayabileceğiniz nadide yerlerden biri. 

Fotoğraf Kaynak: suleymaniyehamami.com.tr

Külliye Hamam

İstanbul Hamam kültürüne yeni bir soluk getiren Külliye Hamam, tarihi hamamların mimarisi ve modern hamamların konforunu aynı çatı altında ahenkle buluşturuyor. Külliye Hamamı fırsatı ile Sultanlara yakışır bir hamam sefası sizleri bekliyor.

Fotoğraf Kaynak: firsatbufirsat.com