İstanbul'daki En İyi 10 Sahaf

mekan.com
12 Aralık 2015
35 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Kitapların yaşanmışlığından keyif alan, basımı durmuş artık bulunamayanların peşine düşen, okumayı seven herkesin müdavimi olduğu mekanlardır sahaflar. Uygun fiyatları ve takas yöntemiyle alışveriş yapılabilmeleri açısından da kitap severlerin çokça tercih ettikleri bu mekanları araştırdık ve sizler için İstanbul’un en iyi ve köklü 10 sahafının listesini yaptık. 

Sahaf Dil-Tarih
Kurucusu, gazetelerde 100’den fazla makalesi yayımlanmış ve 8 kitabı bulunan, Türk Dili ve Edebiyatı mezunu öğretmen Sami Önal olan Sahaf Dil-Tarih, bu yıl 32. yılını kutladı. Tarih, sanat, edebiyat, politika, felsefe kitaplarının yanı sıra, Osmanlıca, el yazması kitaplar, eski kartpostallar, beratlar, fermanlar ve eski dergileri burada bulmak mümkün. Akademisyenlerin ve özellikle yurtdışından türkologların uğrak yeri olan bu mekan, birkaç yıl önce Türkiye’nin büyük gazetelerinden birinin hazırladığı en iyi sahaflar listesinde bir numaradaydı. 


KAYNAK: images.boomsbeat.com

Sahaf Turkuaz & Antiquariat
Emin Nedret İşli ve Püzant Akbaş tarafından 2001 yılında ortak faaliyete geçen bu sahaf, Beyoğlu’nun önemli bir kültür noktası. Koleksiyonunda başta Türkçe ve Osmanlıca olmak üzere, Ermenice, Rumca, İbranice ve diğer yabancı dillerde de kitaplar bulunan Sahaf Turkuaz, yerli ve yabancı çok sayıda araştırmacı ve akademisyenin müdavimi olduğu bir yer. Aynı zamanda pek çok kütüphane ve araştırma merkezine de referans kitaplar sağlamaktadır. 

KAYNAK: facebook.com

Barış Kitabevi & Sahaf
1966 yılında Beyazıt Sahaflar Çarşısı’nda sahaflığa başlayan Halil Bingöl, bu işe sinemaların önünde Teksas, Tommiks satarak başladığını söylüyor. 1994’te Beyoğlu Aslıhan Pasajı’na taşınınca dükkânı oğlu Barış Bingöl’e devretmiş fakat kendisi de halen işin başında. Kadıköy Kafkas Pasajı’nda bir şubesi de bulunan Barış Kitabevi’nde, Osmanlıca, Yunanca, Ermenice, İbranice, Karamanlıca, Türkçe anı-hatırat, tarih, araştırma kitaplarının dışında eski evrak, belge, kimlik ve fotoğraf gibi pek çok ürün alınıp satılıyor.

KAYNAK: facebook.com

Denizler Kitabevi & Sahaf
1993 yılında Beyoğlu’nda kurulan Denizler Kitabevi’nde, çok nadir bulunan kitaplara, eski haritalara ve pek çok antik esere rastlayabilirsiniz. Müzayedeler de yapan bu mekanı görmenizi tavsiye ediyoruz. 

KAYNAK: facebook.com

Simurg Kitabevi & Sahaf
1988 yılından bu yana hizmet veren, Üç kardeş Mehmet, İbrahim ve Coşkun Yılmaz`ın ortaklaşa işlettikleri kitabevinde Türkiye`yi konu edinen her türlü kitabı bulmak mümkün. Yüz binin üzerinde kitabı olan ve kedileriyle meşhur Simurg’un sahibi İbrahim Bey, elinden geçen en eski kitabın 1542 yılına ait olduğunu söylüyor. İstanbul’daki en özel sahaflardan biri olan Simurg’u pek çok ünlü isim favorileri arasında gösteriyor. 

KAYNAK: inspiringwallpapers.net

Sahaf Nazım Hikmet
Sahibinin adını taşıyan bu ufacık, şirin mekanda özellikle tiyatro ve felsefeye dair birçok kitap bulmanız mümkün. Fiyatların uygun olmasının yanı sıra, sahibi tarafından cam önünde hazırlanmış alanda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

KAYNAK: facebook.com

Narteks Sahaf
"Nar" Luvice'de ateş demek; "Tek" Apotek, diskotek gibi kelimelerdeki "tek" yani "taşıyan, bulunduran, koruyan" anlamına geliyor. Narteks de bu iki kelimenin birleşiminden oluşan, içinde ateş taşınabilen bir bitkinin adı. Aradığınız birçok kitabı rahatlıkla bulabileceğiniz bir sahaf. Beyoğlu’nda Aslıhan Pasajı’nda bulunan Narteks'e uğramanızı ve sahibi emekli öğretmen Sıtkı Bey’le sohbet etmenizi tavsiye ederiz. 

KAYNAK: favim.com

Librairie de Pera
1920’lerde Alman ya da Avusturya asıllı bir kitapçı olan Adolph Plathner tarafından kurulmuş. Çeşitli Almanca kitapların ithalat ve satışı yanında bazı İstanbul rehberleri ve dil kitapları da yayımlamış olan Plathner, daha sonra dükkanını Yorgo Patriarkias'a devretmiş. Zamanla birçok el değiştiren mekanı son olarak 1984’te Uğur Güracar satın almış. Günümüzde gözlem yayıncılık Ltd. tarafından işletilen Librairie de Péra, 1985 yılında başlattığı ve Cumhuriyet döneminde bir ilk olan kitap müzayedelerini yapmakta. Librairie de Pera’da ders kitabı yok. Türk Edebiyatı, tarihi ve kültürü ile ilgili kitapların ağırlıkta olduğu mekanda, Türkçe ve Osmanlıca dışında pek çok dilde kitabı bulabilirsiniz. 

KAYNAK: facebook.com

Dilmen Kitabevi & Sahaf
Sahibi İbrahim Manav kitaplarla ilgilenmeye küçük yaşlarda başlamış. 184 metrekare depoya sahip dilmen kitabevi 1964 yılında kurulmuş. Telefon ve faksla sipariş alınıp, şehir ve ya yurtdışına kargoyla gönderiliyor. Müdavimleri arasında Celal Şengör, Cem Boyner ve İlber ortaylı gibi değerli isimler var. 

KAYNAK: globalcomment.com

Enderun Kitabevi & Sahaf
İsmail Özdoğan'ın sahibi olduğu Enderun Kitabevi 1969 yılından bu yana hizmet veriyor. Ders kitabı ve yabancı dilde kitap bulunmayan kitabevinin uzmanlık alanı Osmanlıca tarih ve edebiyat kitapları. Her ayın son cumartesi günü çaylı, kekli kültür sohbetleri düzenlenen mekanı meraklısına tavsiye ediyoruz. 

KAYNAK: loc.gov

Eğer sizde sahafları ziyaret etmeye karar verirseniz 'Günümüzde Popüler Olan 10 Türk Klasiği' yazımızdan kendinize uygun eserleri seçip, muhteşem hikayelere yelken açabilirsiniz.