İstanbullu! Bu Sokaklarda Lezzet Var!

mekan.com
9 Ekim 2014
1 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş

Türkiye'nin Sokak Lezzetleri... Hepsi birbirinden nefis ve sokaklarımızın kültür varlığı. Osmanlı zamanında sokak lezzetleri yasaklanmak yerine belirli standartlara tabii tutulmuş. Şimdilerde ise bu lezzetler yok edilmeye çalışılıyor. Sokak yiyecekleri kültürümüze sahip çıkalım ve tarih boyunca bizleri ne kadar mutlu ettiklerini unutmayalım!

Sabah erken saatlerde aceleyle işe yetişmeye çalışırken imdadımıza yetişen simitçiler, maç veya konser günlerinde bir anda ortaya çıkan köfteciler, Unkapanı'ndan geçerken asla hayır diyemediğimiz meşhur nohut pilavcılar, bir Eminönü'nü klasiği olan balık ekmekçiler, midye dolmacılar, Beyoğlu'nun ara sokaklarındaki seyyar sandviçciler...Bu liste uzar gider. mekan.com olarak sizler için vazgeçemediğimiz sokak lezzetlerini yazdık.

 

Kokusunda Davet Var: Balık Ekmek

Eminönü, Karaköy, Galata'nın meşhur lezzeti: Balık Ekmek. Kokusuyla ve dumanıyla kendini hemen belli eden balık ekmekçiler sayesinde ayak üstü karnımızı az mı doyurduk?

 

Fırından Yeni Çıktı! Taze Simit!

Aceleyle bir yerlere yetişmeye çalışıyoruz sürekli. Böyle durumlarda açlığımızı dindirmek için imdadımıza hep simitçiler yetişir. Metroya binmeden hemen önce, gevrek simit. İsterseniz Karaköy- Üsküdar vapurunda martılarla da paylaşabilirsiniz.


 


Yasak Lezzet: Kokoreç

Temiz mi değil mi diye bin türlü tartışmaya konu da olsa, kokoreç vazgeçilmezlerimizden. En bilinen adreslerden biri Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki Mercan Kokoreç. Midye tavasını da denemeyi ihmal etmeyin. 

 


Denizden Lezzetler: Midye Dolma

Midye dolma en sık karşılaştığımız sokak lezzetlerinden biri. Bir başlanıldı mı durmak mümkün olmuyor. Hala Marmara midyesinin sağlıklı olup olmadığı tartışılırken siz siz olun iyisini buldunuz mu hemen yiyin. 



Kışın En Sevilenlerinden Lezzetlerinden Biri: Kestane

Her kış "evde de yaparım ne var" diyip kilo kilo alıp evde közlesek de özellikle soğuk havaların sokak lezzetlerinin vazgeçilmezidir sıcak sıcak közde kestane. İstanbul'da neredeyse her sokakta bir kestaneci ile karşılaşmanız mümkün. Ne demişler? "Kestane Kebap, Yemesi Sevap!"
 

Taze Süt Mısır!

İster haşlanmış ister közlenmiş, mısır arabalarıyla ''Taze süt mısır var!'' diye seslenerek gezen mısırcıları sevmeyen yoktur.


 

Bol Kısırlı Kumpir

Özellikle Ortaköy'e gittiğimiz zaman fazla seçenekten bolca kafa karışıklığı yaşarız. En iyilerinden biri: Maya Kumpir



 

Kağıt Helvacılar & Pamuk Şekerciler

Çocukluğumuzun en renkli en gözde yiyecekleri arasında yer alan kağıt helva ve pamuk şeker hala popularitesini koruyor, satıcıları sokakta gördüğümüz anda içimize mutluluk veriyor.
 


 

Unkapanı Pilavcıları

Unkapanı'nda uzun bir kuyruk görünce pilavcının orada olduğunu hemen anlarız. Hiçbir yerde aynı lezzeti bulamayacağımız bu nohutlu pilav üzerine tavuk da istedik mi tek eksiği ayran kalıyor :)

 

Sokak Turşucuları

Unkapanı, Eminönü, Fatih, Galata civarında mutlaka bir seyyar turşucuya rastlarız. Turşu sofralarımızın vazgeçilmezi. Bir bardak acılı turşu suyu almaz mıydınız?




 

Maç Öncesi Vazgeçilmez Lezzet: Tükürük Köftesi

Konser veya maç gibi bir etkinlik olduğunda stadyum girişlerinde dumanlı arabalarından ve yaydığı kokudan tanırız onları. Tükürük köftesi pek kulağa hoş gelmese de bu şekilde sokak lezzetleri kültüründe yer etmiş ve kendini kabul ettirmiş enfes bir lezzettir. 

 




Islak Hamburger

Bir Taksim sokak lezzeti klasiği. Sokak yemekleri deyince akla ilk gelenlerden biridir ıslak hamburger. İster gün içinde, ister gece sonunda. Özel bir sos ile yapılan bu hamburgeri her saatte yiyebiliriz. Taksim'deki en ünlü adreslerinden: Bambi Büfe





Hande Bozdoğan'ın  Flavours of the street :Turkey isimli yurt dışı bir yayınevi için hazırlamış olduğu ve sadece ingilizce basılan kitabında " Sokak yemekleri tarihe karışıyor " başlıklı yazısında söylediği gibi;

" Sokak yemekleri bizim gibi çağdaşlaşma özentisi içindeki ülkelerin varlığından utanç duydukları ve ne pahasına olursa olsun yok etmeye çalıştıkları kültür varlıkları. Oysa bu lezzetleri bir daha geri gelmemek üzere yitirmek bizi ciddi biçimde yoksullaştıracak. "

Sokak lezzetlerimize sahip çıkalım!