İstanbulluların Vazgeçemediği 17 Lezzet Durağı

Türk kahvesi: Mandabatmaz

İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarından birinde, İstanbul’un en güzel Türk kahvesini keşfetmeye hazırsanız Mandabatmaz’a gitmelisiniz. Bu küçücük mekanda yer bulmak biraz zor olsa da bu keyif için beklemeye değer.

Kokoreç: Çengelköy Kokoreççisi

Kokoreçe “sensiz olmaz” diyenler zaten biz Ç demeden Çengelköy Kokoreççisini anlayacaktır. Gece geç saatlerde önünde oluşan sıra, lezzeti ile ilgili size verdiğimiz bir ipucu olsun.

Kahvaltı: Kaymakçı Pando

Kallavi kahvaltıların yıldızı ballı kaymağın en lezzetli adresi, geçmişten günümüze tüm değerlerini korumuş ve değişime direnmiş, salaş ve doğal haline bayıldığımız Pando.

Döner: Bayramoğlu Döner

Öğle yemeği saatlerinde civardaki beyaz yaka çalışanlar tarafından adeta istila edilen, insanı sırf “Bayramoğlu”nda döner yemek için kimi zaman kilometreler aştıran bu adreste henüz döner denemediyseniz kesinlikle öneriyoruz.

Menemen: Taksim Lades Muhallebicisi

Methini duymayan kaldı mı bilmiyoruz ama menemen denildi mi aklınıza gelmeyecek envai seçeneğiyle Lades, İstanbul’un en sevdiğimiz menemencisi olarak bu listeye girmeye hak kazanıyor :)

Kurufasülye: Bizce Kuru

Bizce kuru burada yenir. Henüz keşfetmediyseniz gidip yedikten sonra bize teşekkür etmek isteyeceksiniz.

Tantuni: Suat Usta 33

Tantuni için Mersin’e gitmeye gerek yok. İstanbul’da gerçeğine en yakın tat, lezzeti ile dillere destan olmuş Suat Usta’da.

Burger: Virginia Angus

Virgina Angus’a gitmeden önce, bana İstanbul’un en iyi burgerini Eminönü’nde yolumu kaybede kaybede bulacağımı söyleseler inanmazdım. Ama 240 gramlık Virginia Burger’den ilk ısırığımı aldığım an yolumun buraya daha çok düşeceğini anladım. Biraz sıra beklemek gerekse de değer. Lokum burger, fıstıklı sucuk ve mekanın kendi üretimi olan hardalını da denemeyi unutmayın.

Çay: Bebek Kahve

Çay, manzara ile bir araya geldiğinde tadı bir başka güzel… İşte tam da bu sebepten, çay keyfinizi tamamlayacak eşşiz manzarası, salaş ve keyifli atmosferiyle Bebek Kahve…

Köfte: Meşhur Filibe Köftecisi

İsminin başındaki “meşhur”u, lezzetiyle sonuna kadar hak eden İstanbul’un eski köftecilerinden Filibe Köfteci’sinde 1,5 porsiyon köfte, yanına mis gibi bir piyaz ve bu ikilinin yanına yakışır bir ayran ile müthiş bir “köfte ziyafeti” çekebilirsiniz.

Pide: Bafra Pide

Samsunlu sahibi, Bafra’da çırak olarak başladığı pide serüvenini öğrendiği sırlar ve lezzetler ile beraber İstanbul’a taşımış, iyi ki de yapmış ki bizi gerçek pidenin tadıyla tanıştırmış. Kıymalı, peynirli, kavurmalı, pastırma veya sucuklu pide yiyebileceğiniz gibi kararsızlara özel “karışık” pidesini de ısmarlayabilirsiniz. Buranın en önemli özelliklerinden biri de pideleri 1 metreden uzun yapabiliyor olmaları.

Börek: Tarihi Sarıyer Börekçisi

Semt ismi ile özdeşen kimi lezzetler vardır, Kanlıca’nın yoğurdu, Vefa’nın bozası neyse, Sarıyer’in de lezzeti börek, bu lezzetin ev sahibi Tarihi Sarıyer Börekçisi’dir işte.

Dondurma: Prinkipo

İçinde bulunduğumuz bu sıcak yaz günlerinde,  Prinkipo dondurması yemeye gitmek  ada vapuruna atlamak için başlı başına yeterli bir sebep olabilir bizce. :)

Balık ekmek: Eminönü

Balık ekmek yemek istiyorsanız Eminönü’ndeki balıkçı teknelerine doğru yol alacaksınız. Gerçek lezzet bu teknelerin içindeki taptaze balık ve sıcacık ekmeklerde gizli.

Midye: Gala Kokoreç

İstanbul’un en sevilen sokak lezzetlerinden olan midyenin en güzelini kim bilir, belki de her gün önünden geçip yürüdüğünüz seyyar satıcıda keşfedeceksiniz. Bu yüzden bu lezzetin peşinden koşmaya devam. Eğer bize bir isim soracak olursanız, deneyip tadını da çok sevdiğimiz, seyyar arabaya dayanan eski geçmişiyle Gala Kokoreç’in midyesini tavsiye ederiz. 

İçli Köfte: Sabırtaşı Restaurant

Babadan oğla geçmiş bu samimi ve sıcak mekanda Mustafa Bey üzerinde beyaz önlüğü ve güleryüzüyle karşılıyor sizi. İstiklal Caddesi’ni baştan sona izleyebildiğiniz bu mekanda içli köftenin hem kızarmışını hem de haşlanmışını bulabilirsiniz. Acelem var 5. kata kadar çıkamam diyenler için ise Sabırtaşı içli köfteleri, yıllardır süregelen geleneğini bozmadan sokağın üzerindeki minik el arabası içinde de satılıyor.

Mantı: Kardeşim Mantı

Samimi ve sıcacık bir mekan olan Emirgan’daki Kardeşim Mantı, gerçek mantıseverlerin vazgeçemediği geleneksel lezzetinin yanı sıra her masada bulunan peynir ve cevizli karışımı da önerebiliriz. Şaşırtıcı bir şekilde mantıya oldukça yakışıyor.

 

 

İLGİLİ MEKANLAR