İstanbul Çarşılarının Lezzet Durakları

Sonbaharın ilk demlerinde şöyle serin serin gezelim, çarşı pazar görelim, yorulduğumuzda da leziz bir şeyler yiyelim diyorsanız bu yazımızda sizler için İstanbul çarşılarındaki en lezzetli durakları keşfettik.

Halil Lahmacun

1981 yılında açılan Halil Lahmacun, o yıllarda lahmacun, özel peynirli pide ve kendi yapımları olan ayran servisi ile kendini duyurmuş, kısa sürede çıtır çıtır gevrek lahmacunları ve pideleriyle bir efsane haline gelmiş. İstanbulluların çok sevdiği lahmacunun en iyi adreslerinden olan Halil Lahmacunun lezzetlerinden henüz yemediyseniz acilen yola koyulmanızı tavsiye ederiz.

Halil Lahmacun - Kadıköy ÇarşıFotoğraf Kaynak: harbiyiyorum.com

Kadı Nimet Balıkçısı

Nimet Köseoğlu tarafından kurulan Kadı Nimet Balıkçısı, önceleri balık satışı için açılsa da şimdilerde hem satış yapılan hem de taptaze balıklar seçip yiyebileceğiniz bir restoran olmuş. Mekanda, çarşıyla iç içe olmak isteyenler için hem dışarıda hem de teras katında masaları mevcut. ‘Kıymetlimiz Balık’ sloganıyla yola çıkan Kadı Nimet Balıkçısı’nda lakerda, balık pastırması, çiroz ve ahtapot ızgara gibi deniz ürünlerinin en lezzetli halini tadabilirsiniz.

Kadı Nimet Balıkçısı - Kadıköy ÇarşıFotoğraf Kaynak: kadinimet.com

Özcan Turşucusu 

Tam olarak 80 yıllık bir işletme olan Özcan Turşucusu’nun İstanbul’un en iyi turşularını yaptıklarını idda edebiliriz. Burada turşunun yanı sıra sizleri çeşit çeşit zeytin tezgahı ve de dolmalık asma yaprakları karşılıyor. Turşularına gelecek olacak favorimiz olarak çubuk ve erik turşularını seçiyoruz; mis gibi şalgam ve doğal böğürtlen suyu da denemeye değer.

Özcan Turşucusu - Kadıköy ÇarşıFotoğraf Kaynak: facebook.com/MeshurOzcanTursu/

Yanyalı Fehmi Lokantası

Yanya’dan göç edip İstanbul’a gelen Fehmi Efendi, Türk mutfağına ilgisi olması nedeniyle Bolulu Hüseyin Efendi’yi yanına alarak lokantacılık mesleğine adım atmış. Özellikle Türk ve Osmanlı mutfağınden lezzetler sunan Yanyalı Fehmi’nin ince dilimler halinde kızartılan patlıcanlara sarılıp fırınlanan Yanya köftesi buranın en meşhur lezzetlerinden.

Yanyalı Fehmi Lokantası - Kadıköy ÇarşıFotoğraf Kaynak: facebook.com/yanyalifehmi

Köfteci Şükrü

Bostancı caddesinin hemen başında bulunan Köfteci Şükrü, Bostancı’nın eskilerinden. En başta bizleri içi sulu köfteleri ve piyazıyla cezbeden Şükrü Usta’nın sürpriz lezzeti olan ızgara yaprak ciğeriyle de tanışmanızı tavsiye ederiz.

Köfteci Şükrü - Bostancı ÇarşıFotoğraf Kaynak: harbiyiyorum.com

Cunda Balık Restaurant

Ege otlarının sevilen adresi Cunda Balık’da Radika, cibes otu, şevket-i bostan gibi bilindik otları bulurken izvinye, papules, gelincik ve muhliye gibi çok bilinmeyen ama yine enfes tatlarda olan otları deneyebilirsiniz. Burada balığınızı garson önerileri eşliğinde seçebilirsiniz. Balığın yanında bizim önerimiz ise öncelikle Ege otları tabağı, sonrasında ise kalamar ve ahtapot ızgara kesinlikle tadına doyum olmaz bir seçim.

Cunda Balık Restaurant - Bostancı ÇarşıFotoğraf Kaynak: cundabalik.com.tr

Kanaat Lokantası 

Üsküdar’da bulunan Kanaat Lokantası, Osmanlı ve Türk mutfağından lezzetli yemekler yiyebileceğiniz bir mekan. Burada zeytinyağlısından çorbasına, kebaplardan tatlılarına kadar birçok çeşit bulunuyor.

Kanaat Lokantası - ÜsküdarFotoğraf Kaynak: backupdunyasi.com

Kanatçı Pala

Kocaman bir mangal ve altında iyice közlenmiş kömür ateşinin üzerine lezzetlendirilmiş kanatlar, butlar ve bütün piliçler konulup çevrilerek yavaş yavaş pişiriliyor, ortaya tadına doyamayacağınız bir ziyafet çıkıyor. Burada bıldırcın çevirme de yapılıyor.

Kanatçı Pala - ÜsküdarFotoğraf Kaynak: facebook.com/KANATÇI-PALA

Karadeniz Pide ve Döner Salonu

Beşiktaş Çarşı’nın içinde bulunan genellikle döner başındaki Asım ustası ile bilinen bir mekan olan Karadeniz Pide Döner Salonu, İstanbul’un en leziz, en büyük dönerini yapıyor. Aynı zamanda kendi fırınlarında pişirdikleri sıcacık tırnak pide ile servis edilen bu leziz döneri yediğinizde bu güne kadar yediğiniz tüm dönerleri unutabilirsiniz.

Karadeniz Pide ve Döner Salonu - Beşiktaş ÇarşıFotoğraf Kaynak: eksitarif.com

Tuşpa Meze & Şarküteri

Hergün 40 çeşit taptaze mezeler çıkaran Tuşpa, Ermeni mutfağı ağırlıklı. En sevilen mezesi ise "Topik"; tabii Çerkes tavuğunu da unutmamak gerek. Mezelerin yanı sıra geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Tuşpa, çeşit çeşit peynir, şarküteri ürünü ve sandviçleriyle de sevdiğimiz yerlerden.

Tuşpa Meze Şarküteri - Kurtuluş ÇarşıFotoğraf Kaynak: tusbauzmanmezeci.com

Göreme Muhallebicisi

Küçük bir mekan olmasına rağmen Göreme Muhallebicisi oldukça sıcak ve keyifli bir mekan. Burada birçok sütlü tatlının en leziz halini yiyebilirsiniz, fakat aç bir şekilde tatlı yemeyelim diyorsanız tavuksuyu çorba, menemen ve kurufasulyede de tecrübelerini konuşturduklarını söyleyebiliriz.

Göreme Muhallebicisi - KurtuluşFotoğraf Kaynak: facebook.com/gorememuhallebicisi

Üstün Palmie Pastanesi 

45 yılı aşkın bir süredir hizmet vermekte olan Üstün Palmie Pastanesi, önünden geçtiğinizde dışarıya süzülen paskalya çöreği kokusu ile sizi mest edip içeriye doğru çekiyor. Burada çikolatalarının lezzetini de unutmamak lazım tabii; özellikle de paskalya ve vişne likörlü çikolataları dillere destan.

Üstün Palmie PastanesiFotoğraf Kaynak: ustunpalmie.com

Akmanoğlu Fırını

Akmanoğlu Fırını, 1883 yılınden beri tam tamına 6 kuşaktır Eyüp Camii’nin Güney kapısının karşısında hizmet veriyor. Akmanoğlu’nun çeşitli kurabiye ve unlu mamüllerinin yanı sıra, geleneksel lezzeti olan, pekmez sürülmemiş simit tarzı kıtır kıtır yiyeceği yanında demli bir çayla iyi gider.

Akmanoğlu Fırını - EyüpFotoğraf Kaynak: lezzetkasifleri.com

Eyüp Sultan Güveçcisi Erol Usta

Güveç deyince akla hemen toprak kaplarda pişirilen yemekler gelmesine rağmen Eyüp’ün güveci sadece baharat, kıyma ve domates üçlüsünden oluşan bir pide. Bunu da burada en iyi Erol Usta yapıyor. Eyüp çarşısına gidince uğramadan geçmeyin deriz; iki güveç eşliğinde bir şişe ayran ile mideniz şenlensin.

Eyüp Sultan Güveçcisi Erol Usta
Fotoğraf Kaynak: lezzetkasifleri.com​

Meşhur Fetih İşkembecisi

Balat’a geldiğinizde Fetih İşkembecisine uğramadan dönmeyin. Damar tuzlaması, kelle, işkembe çorbası ve tandırda yapılan yıldız lezzetleri olan kokorecine doyum olmuyor.

Meşhur Fetih İşkembecisi - Çıfıt ÇarşısıFotoğraf Kaynak: eksitarif.com

Köfteci Arnavut Mavi Köşe

1937 yılında açılan tarihi köfteci. Köftenin yanında en iyi giden lezzet olan piyazın da ustası aynı zamanda. Eğer burada farklı lezzetler de denemek istiyorsanız harika işkembe çorbalarını ve sadece belirli günlerde yapılan Arnavut ciğerini deneyerek buranın müdavimi olabilirsiniz.

Köfteci Arnavut Mavi KöşeFotoğraf Kaynak: harbiyiyorum.com

Sur Ocakbaşı

Kadınlar Pazarı’nda bulunan Sur Ocakbaşı’nın en meşhur lezzeti Büryan kebabı. Sıcacık tırnak pidenin üzerinde servis edilen Büryan kebabının yanında bademli perde pilavı ve bakır tasta gelen bol köpüklü ayran olunca tadına doyum olmaz. Eğer ki kilo almayı problem etmiyorsanız üstüne de bir Sur tatlısı iyi gider.

Sur OcakbaşıFotoğraf Kaynak: gordumduydumbiliyorum.com

Fatih Karadeniz Pidecisi

Pide konusunda tescillenmiş bir lezzet adresi. Burada pideye lezzet katacak her şey Türkiye’nin dört bir yanından geliyor. Un Konya’dan, kavurma Rize’den, yumurtalar Afyon’dan ve Tereyağı Trabzondan getirtiliyor. Tabii tüm bu malzemeler kendi yöresinden gelince odun ateşinde pişen pidenin de tadına doyum olmuyor.

Fatih Karadeniz PidecisiFotoğraf Kaynak: gurmerehberi.com

Kömür Türk Mutfağı

Yemek reyonunun arkasında yazan “sağlığınız için az yiyin” yazısı ile ne kadar esprili ve iddaalı olduklarını anlayabiliriz. Kömür Lokantası sahibi eski balıkçılardan olduğu için burada birçok balık çeşidinin buğulamasını, ızgarasını ve tavasını bulabiliyorsunuz. Ayrıca tencere yemekleri, paça çorbası ve yağsız kuru fasulyesinin enfes olduğunu belirtmeliyiz.

Kömür Lokantası - FatihFotoğraf Kaynak: komurlokantasi.com

Tarihi Fatih Sarmacısı

80 yıllık bir işletme olan Tarihi Fatih Sarmacısı, yağ kullanılmadan yapılan meşhur Fatih sarmasının belki de en iyi adresi diyebiliriz. Hazırlanan pandispanyanın içine kayısı marmelatı koyup rulo haline getirildikten sonra şerbeti verilir ve sonrasında dilim olarak yazın dondurma kışın ise manda yoğurdu ile servis edilir. 

Tarihi Fatih SarmacısıFotoğraf Kaynak: guidefrancophoneistanbul.com

Şehzade Cağ Kebap

Cağ kebabının en usta adreslerinden olan Şehzade Cağ Kebap, cağ kebabının en lezzetlisini sizlere sunuyor. Acı severler için kebabın yanında acılı ezmesi ve yoğurduyla şahane gidiyor.

Şehzade Cağ Kabap - EminönüFotoğraf Kaynak: culinarybackstreets.com

Meşhur Filibe Köftecisi

120 yıldır lezzetini ve konumunu değiştirmeyen Meşhur Filibe Köftecisi’nin sırrı dana etinin soğan ve kimyonla buluşup elle yoğurularak leziz köfteler çıkmasında yatıyor. Burada köftenin yanına piyaz, üstüne de yoğurt tatlısıyla bir cila attınız mı değmeyin keyfinize.

Meşhur Filibe Köftecisi - EminönüFotoğraf Kaynak: eksitarif.com

Günbilir Meyhanesi

Varuhan Usta’nın bizlere emaneti olan Günbilir Meyhanesi’nin ön plana çıkan mezgit balığı, böreği ve midye dolması mutlaka yenilmeli. Ana yemek olarak olarak torikden hazırlanan lakerda da yıllardır iddasını konuşturuyor.

Günbilir Meyhanesi - SamatyaFotoğraf Kaynak: gunbilirbalik.com​

Kuleli Meyhanesi Ato’nun Yeri

Burada stresinizi bir kenara bırakıp mekana giriyorsunuz. Toplamda 40 çeşit mezesi bulunan Ato’nun Yeri’nde yıldız gibi parlayan mezeler arasında Girit ezmesi, ahtapot dolma ve balık salatası var. Balıklarda ise her mevsimin en lezzetli balıklarını bulabiliyorsunuz ve isteğinize göre pişiriliyor.
Fakat buradan hamsili pazı sarma yemeden ayrılmanızı tavsiye etmeyiz. 

Kuleli Meyhanesi Ato'nun Yeri - SamatyaFotoğraf Kaynak: galatagelato.wordpress.com

İLGİLİ MEKANLAR