İstanbul'un Karakterli ve Nezih Semti: Moda

Eski İstanbulluların nezih, güzel manzaralı temiz semti: Moda. Nostaljik tramvayın, çocukların oynadığı parkların, çay bahçelerinin ve şimdilerde bir çok cafe, bar'ın mekanı. Tarihi M.Ö. 7. Yüzyıla dayanan semtte ilk yaşayanlar Fenikelilermiş. İngiliz, İtalyan ve Fransız ailelerin de en gözde semtlerinden biri olan Moda deyince akla ilk gelen şeylerden biri Moda Tarihi İskelesi ve Barış Manço'nun evi...
 

Tarihi Moda İskelesi
Moda'dan Pendik'e kadar kıyı boyunca sıralanan iskelelere Köprü'den kalkıp Adalar-Anadolu-Plaj Seferleri hattında çalışan vapurlar uğrardı. Bu hattaki vapurların ilk iskelesi Moda idi. Moda iskelesi de Haydarpaşa İskelesi gibi dönemin ünlü mimarlarından Vedat Bey'in eseridir. 1916-1917 yıllarında inşası sona eren iskeleye orta yerinde sağa doğru bir dirsek yapan taş bir yoldan geçerek varılır. Zarif Kütahya çinileriyle süslü olan iskele 1937 yılındaki çok şiddetli bir lodos fırtınasında ciddi hasar görünce, üst katı yıktırılarak ortadan kaldırıldı. 2000 yılında TDİ ile Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığı'nın ortaklaşa çalışarak restore ettirdiği Tarihi Moda İskelesi, 1 Temmuz 2001 yılında Kabotaj Bayramı günü yeniden hizmete açıldı. Haftasonları kahvaltı yapabilir ya da akşam esintisi eşliğinde dalga seslerini dinleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.





Moda Deniz Kulubü
Bir çok faydalı şeyin olduğu gibi Moda Deniz Kulübü'nün kuruluş hikayesi Atatürk'ün talimatına dayanıyor. Atatürk’ün talimatıyla kurulan Moda Deniz Kulubü semtin ve İstanbul’un en güzel kulüpleri arasında yer alıyor. 


 

Kahvaltı Mekanları

Haftasonları kahvaltı mekanlarında yer bulmak bazı semtlerde gerçekten çok zor oluyor. Moda'da onlardan biri. 

Naan Bakeshop
Başrolde ekmeğin olduğu mekanda, lezzetli ve tok tutucu, kaliteli ekmekler satılıyor. Ekşi maya ile yapılan ürünleri dükkana ilk girdiğiniz andan itibaren mis gibi kokularıyla etrafınızı sarıyor. Kültürümüzde ekmek kahvaltıların vazgeçilmezidir. Dilerseniz çok lezzetli bir kahvaltı yapabilir, veya diğer lezzetleri deneyebilirsiniz.




Munchies Crépe & Pancake
Moda'da son zamanlarda açılan krep & pancake mekanı Munchies, kahvaltı sunumu ile gönüllerde taht kurdu. Lezzet de yerinde olunca herkesten tam puan alıyor. Mekan biraz küçük o yüzden sıra bekleyebilirsiniz. 




Moda Teras
Moda'nın en bilinen adreslerinden biri olan Moda Teras, yazları Adalar manzarasıyla misafirlerine keyifli vakit geçirtiyor ancak kışları da en çok tercih edilen mekanlar arasında. Açık Büfe kahvaltı ve manzara için doğru adres. 
Her Cumartesi 10:00 - 13:00 Açık Büfe Kahvaltı 
Her Pazar 10.30 - 14.00 Brunch



 

Keyif Cafe'leri


Muaf
Kahvaltısı ile semtin öne çıkan mekanlarından biri olsa da biz Muaf'ı keyif cafe'si olarak değerlendirmek istedik. Konumu itibariyle de mekanın denize inen sokakta yer alması her daim bir tanıdıkla karşılaşmanıza sebep oluyor. Kahvaltı dışındaki lezzetleri de deneyebilir, kahvenizi yudumlayabilirsiniz. 




Saklı Köşk
Adı gibi saklı olan Saklı Köşk, Moda'nın en keyifli mekanlarından. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı ortamıyla akla gelen ilk yerlerden. Yemekleri de mekan kadar başarılı. 



Havalı Semtin Havalı Çikolatacıları


Çikolata Dükkanı
Ufacık, tefecik bir dükkan. İçeriye mütemadiyen girmeye imkan yok. Herkes birşeyler yiyor, kapıda kuyruk. Bisküvili spesiyal, Antep fıstıklı bitter, susam krokan... hepsine bayılacaksınız. 





Rumeli Çikolatacısı
Eski kahve kültürünün modern görünümlü enfes çikolatacısı. 



 

Nerede Yiyebiliriz?

Köyüm
G
eleneksel Karadeniz Pidelerinin yıllardır Moda'daki değişmeyen adresi. Kurufasulye, mantı, köfte hatta karides güveç...gibi lezzetleri de deneyebilirsiniz. 


 


Kassap Köfte & Döner
Neredeyse her çeşit köftenin olduğu, dönerinin de çok başarılı olduğu mekan. Moda'nın tam ortasında, lezzetiyle olduğu kadar iyi servisiyle de dikkat çekiyor. 





Tabela

Dışarıdan gördüğünüzde dikkatinizi çeken mekanda ızgara ya da müthiş sandviçler yiyebilirsiniz. Bir de yanına şarap istediniz mi değmeyin keyfinize.




Semolina

Günlük taze ürünler yapan, ev yapımı makarnaları ile ünlü şirin bir İtalyan Bistrosu. 



 

Şahsına Münhasır Barlar


Ayı Pub
100'e yakın çeşit birası, kokteylleri ve ahşap banklarıyla şimdilerde gençlerin en sevdiği mekanlardan olan Ayı Pub, hem atmosferi ile hem de menüsü ile sizi kendine çekiyor. 



Zeplin Pub
Çok yüksek ses müzik açan mekanlarda konuşamadığınız için sıkılıyorsanız Zeplin Pub tam size göre. Burada hem iyi müzik dinleyip hem de sohbet edebilirsiniz. İçeriye girdiğinizde sizi ahşap kokusu ve nezih bir dekorasyon karşılıyor. Fish&Chips denemenizi öneririz.




Karga
Haydarpaşa Garı’nın mimarlarının, inşa süresince konaklayacakları lojman olarak tasarladıkları dördüz yapının bir binasında, orijinaline sadık kalınarak tüm iç dekorasyonu kullanılmış ve yaşamış objelerden oluşturulan mekan, 5 katlı binanın biri asma katla desteklenen ilk üç katı café-bar hizmeti verirken, dördüncü ve beşinci katı Mayıs 2001’de Kargaşa sergisiyle kapılarını açan çok amaçlı bir kültür sanat mekânı olan KargART olarak yoğun bir programla hizmet veriyor.




Viktor Levi
İstanbul'un şarapevi konseptinin asırlık temsilcisi mekan, 2 katlı köşkte hizmet veriyor. Özellikle yaz aylarında keyif yapabileceğiniz bahçesi ile sabah 10:30 gece 03:00 saatleri hizmet veriyor. Kavaklıdere tarafından özel üretilen şarapları sunan Viktor Levi, dünya mutfağından sunduğu yemekler ile de öne çıkıyor. 

İLGİLİ MEKANLAR