Kabuklu Deniz Canlıları Nelerdir ve Nasıl Tüketilir?

Kabuklu deniz ürünleri balık sofralarının ara sıcağı olarak çok sevilir. Midye, ıstakoz, karides, yengeç, kerevit, istiridye gibi çok sayıda çeşidi olan deniz ve tatlı su kabukluları, protein, mineral, fosfor ve vitaminler bakımından zengin yiyeceklerdir. Lezzetlerinin yeri de bir başkadır. Kabuklu deniz ürünleri balık sofralarının ara sıcakları olarak en sevilenlerdendir. Midye, ıstakoz, karides, yengeç, kerevit, istiridye ve daha fazlası olan deniz ve tatlı su kabuklu canlıları protein, mineral, fosfor gibi pek çok değerli vitamini barındıran yiyeceklerdir. Lezzetleri de oldukça güzel bu olan bu kabukluların bekleme süresi çok uzun değildir. Bu nedenle kabuklu deniz canlısı satın alırken taze ve eğer imkanınız varsa canlı olmasına dikkat etmenizi özellikle öneriyoruz. Özellikle midye ve istiridye yaz aylarında normalden çok daha hızlı bayatlar ve sonrasında insan bedenini zehirleyecek şekilde bozulur. Sizlerin bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmaması adına taze aldığınız deniz kabuklularının nasıl pişirildiğini ve yenildiğini konusunda öneriler veren yazımız umarız faydalı olur.



İstakoz

En lezzetli deniz kabuklusu olarak bilinen istiridye aynı zamanda en pahalı olandır. Beyaz eti oldukça lezzetli olduğu için avlanmakta ve kaynar suya atıldığı zaman rengi kırmızıya dönmektedir. İstakozu canlı alma şansınız yoksa taze olup olmadığını anlayabilmek için gövdesini ve bedeni ile kuyruğunun arasını koklamanız gerekmektedir. İstakozun genellikle çorbası, salatası, haşlaması ve soslu yemekleri hazırlanır. 



Langust

En lezzetli deniz ürünlerinden biri de böcek olarak bilinen Langust’dur. Eti çok daha beyazdır ve canlı, taze olarak haşlanır. 



İstridye

Midye türünden olan iki kabuklu bir deniz canlısıdır. Eti midyeden çok daha lezzetli ve kıymetlidir. Yazın yenmesi zehirlenme sebebi ile tehlikeli olabilir. Bunun nedeni yaz aylarında istiridyelerin hastalanmasıdır. Genelde çiğ olarak tüketilmektedir. Önce kabuğu ikiye ayrılır ve eti midye gibi alt kabukta bırakılır. İstiridye üzerine limon sıkılarak, tuz ve karabiber serpilerek tüketilir. Izgara istiridye de pişirme tekniği ile istiridye yemek isteyenler için güzel bir lezzet sunmaktadır. 



Deniz Tarağı

İstiridyeden farkı kabuklarının oyuklu ve yelpaze formunda olmasıdır. Eti oldukça lezzetlidir ve istiridye ile aynı şekilde tüketilir. 



Karides

Hem tatlı hem tuzlu sularda yaşayabilen bir su canlısıdır. Beyaz ve lezzetli bir eti vardır. Aynı istakoz gibi kaynar suya atıldığı zaman rengi kırmızıya dönmektedir. Haşlama, güveç, salata ve aperatif şekilde kokteyli hazırlanmaktadır. Kırmızı şarap ile tüketildiğinde tadını neredeyse ikiye katlar.  



Yengeç

Eklem bacaklı canlıların kabuklular sınıfında yer alan yengeç yanlamasına yürüyen bir canlı türüdür. Halk arasında çalpara ve çağanoz diye de bilinmektedir. Canlı şekilde kaynar suya atılarak pişirilebilir. Kızartması buğlaması ya da suda haşlaması yapılır.



Midye

Denizlerde kaya, iskele ayağı ve kalaslara yapışık olarak yaşayan midyeler toplumumuzda en çok tüketilen kabuklu deniz canlılarıdır. Midyelerin dolması, pilavı, tava ya da ızgarası ve güveci yapılmaktadır. İri midyelerden tava, küçük olanlardan ise ızgara ve haşlama yapılır. 



Kabuklu Deniz Canlılarını Pişirme Yöntemleri

Yukarıda yazdığımız bazı kabuklular hem çiğ olarak tüketilebilir hem de pişirilerek. İstakoz ve böcek gibi kabukluların suyuna bol tuz ve sirke koymanız gerekmektedir. Karides gibi kabuklu canlılar içinse eğer temin etme şansınız varsa deniz suyu kullanmanız gerekmektedir. İstakoz ve böcek kabuklularının haşlama süresi beden uzunluklarına göre hesaplanır. Her bir santim için 45 saniye pişirme süresi en uygunudur. Midye, istiridye ve karides gibi kabuklular ise kuru sıcaklıkta pişirilmeye olanak sağlar. Tüm bu kabuklu canlıların ızgarası en lezzetli pişirilme biçimini ortaya koyar.

Eğer ben evde pişiremem ancak dışarda yerim diyorsanız sizin için hazırladığımız 'Deniz Mahsülü Yapan En İyi Mekanlar' listemizi okumanızı öneririz.