Kadıköy: Anadolu Yakasının Kültür Elçisi

Kadıköy denince futbolseverlerin aklına ilk gelen şey şüphesiz Fenerbahçe’dir. İstanbul’un Anadolu yakasının en önemli ilçesi ve merkezi olan Kadıköy; Anadolu yakasının Güneybatı ucunda bulunan bir ilçedir. Üsküdar, Ataşehir, Maltepe ve Marmara Denizi’ne komşudur.

İlçenin E-5’in kuzeyinde kalan kısmı 2008 yılında çıkan bir yasa gereğince Ataşehir olarak oluşturulan yeni ilçeye dahil edilmiştir. Bu düzenlemeden sonra Kadıköy’ün yüzölçümü büyük bir oranda küçülmüştür. Kadıköy; Acıbadem, Bostancı, Caddebostan, Caferağa, Dumlupınar, Eğitim, Erenköy, Fenerbahçe, Feneryolu, Fikirtepe, Göztepe, Hasanpaşa, Koşuyolu, Kozyatağı, Merdivenköy, 19 Mayıs, Osmanağa, Rasimpaşa, Sahrayıcedid, Suadiye ve Zühtüpaşa olmak üzere toplam 21 mahalleden oluşmaktadır.


Havadan Kadıköy


KÜLTÜR-SANAT İLÇESİ
Kadıköy tam bir kültür-sanat ilçesidir. İlçede çok sayıda tiyatro ve sinema bulunmaktadır. İlçenin önemli kültürel binalarını saymak gerekirse; Süreyya Operası, Rexx Sineması, Barış Manço Kültür Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi, Haldun Taner Sahnesi, Halis Kurtça Kültür Merkezi, Müjdat Gezen Tiyatrosu, Çağdaş Sahne, Enver Demirkan Tiyatrosu, Bostancı Gösteri Merkezi’ni örnek gösterebiliriz.

Müze olarak Kadıköy’de sadece 2005 yılında şair Sunay Akın tarafından açılan İstanbul Oyuncak Müzesi ve Barış Manço’nun Moda’daki evi bulunmaktadır. (Bkz: Barış Manço’nun evini ziyaret ettik)

FENERBAHÇE
Kadıköy denince akla ilk gelen şey Fenerbahçe’dir. Fenerbahçe Spor Kulübü Kadıköy’de doğmuştur. İlçenin Söğütlüçeşme ve Kızıltoprak semtleri arasında Fenerbahçe’ye ait Şükrü Saraçoğlu stadyumu bulunmaktadır. Ayrıca yine ilçenin belirli bölgelerinde Fenerbahçe kulübüne ait spor tesisleri ve yapılar da bulunmaktadır. Bu yapılar daha çok Fenerbahçe semtinde toplanmıştır.

BAĞDAT CADDESİ
İlçenin en önemli ve aktif caddesi Bağdat Caddesi’dir. Cadde de dünyaca ünlü markaların şubeleri, lüks kafe ve restoranlar bulunmaktadır.

ÜNİVERSİTE
Marmara Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve Okan Üniversitesi’nin kampüsleri Kadıköy ilçesinde yer almaktadır.

DÜZENLİ YERLEŞME!
İstanbul’un Avrupa yakasındaki dağınık yerleşmeye taş çıkartacak bir güzellikte olan Kadıköy, toplu ve düzenli yerleşmenin İstanbul’daki en önemli örneğidir. İlçenin sokakları bile cetvelle ölçülmüş gibi düzenli ve planlıdır. Fakat bu düzen ilçenin Fikirtepe Mahallesi civarında göz ardı edilmektedir. Fikirtepe Mahallesi gecekonduların bulunduğu çok dağınık bir yerleşme olarak ortada sıkışıp kalmıştır.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ
İlçenin alışveriş ihtiyacı genel olarak Bağdat Caddesi, Kadıköy Çarşı, Bahariye ve Altıyol’daki mağaza ve pazarlardan karşılanmaktadır. İlçenin en önemli pazarı olan Salı Pazarı ise geçtiğimiz yıllarda İspark Otopark alanına çevrilerek kaldırılmıştır.

İlçede modern alışveriş merkezi sayısı oldukça azdır. Merkezine en yakın olan İbrahimağa bölgesinde Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca ilçenin E-5’e yakın semtlerinde de büyük alışveriş merkezleri bulunmaktadır. İlçe sınırlarındaki Kozyatağı bölgesinde Kozzy Alışveriş Merkezi vardır.

Kanunla Ataşehir’e bağlanan mahalleler yüzünden Kadıköy’ün alışveriş merkezi sayısı azalmıştır. Yasayla Ataşehir’e bağlanan bazı alışveriş merkezlerini şöyle sıralayabiliriz; Optimum Outlet Center, CarrefourSA İçerenköy, Bauhaus, Metro, Palladium Alışveriş Merkezi

Fakat İstanbul’un genel alışveriş merkezi profiline baktığımızda Kadıköy ilçesinin alışveriş merkezleri ne yazık ki alt sıralarda kalmaktadır.

ULAŞIM
İlçe içi ulaşım genel olarak minibüs ve otobüslerle sağlanmaktadır. Kadıköy; Anadolu yakasının önemli bir ulaşım merkezidir. Anadolu yakasının neredeyse her yerinden Kadıköy’e giden otobüs ve minibüs hatları vardır. İlçede raylı sistem olarak T4 Kadıköy-Moda Nostaljik tramvayı bulunmaktadır. Bu tramvay İskele Meydanı ve Moda semti arasında kısa bir ring sefer yapmaktadır.

Kadıköy yakın gelecekte Zeytinburnu/Kazlıçeşme-Kadıköy/Ayrılıkçeşme arasında çalışacak olan Marmaray projesinin de içinde olacaktır.

Bunların dışında ilçeden modern raylı sistem olarak Anadolu yakasının ilk metrosu olan M4 Kadıköy-Kartal metrosu geçmektedir. (Metro projesiyle ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın)

Kadıköy’ü Kadıköy yapan bir tarihi yapı ise Haydarpaşa Garı’dır. Marmaray projesinden sonra Haydarpaşa Garı’nın önemi tamamen azalacaktır, hatta bitecektir.

İlçede deniz ulaşımı da yaygındır. İDO, Şehir Hatları AŞ vs. iskeleleri ilçenin meydanında bulunmaktadır. İstanbul’un en önemli projesi olan Metrobüs projesi de Kadıköy’e bambaşka bir değer katmıştır.

İLGİLİ MEKANLAR