Kahvaltı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kahvaltı çocukluğumuzdan beri olmazsa olmaz öğünlerimizden oldu ve annelerimiz çoğu zaman ‘Kahvaltı etmezsen aklın çalışmaz’ diyerek zorla da olsa kahvaltı etmemizi sağladı. Peki yapılan araştırmalar sonucu kahvaltının çokta gerekli bir ürün olmadığı ortaya çıktı desek? Sizler için olmazsa olmaz denilen kahvaltının yanlış bilinenlerini sıraladık.

Kilo Vermek İstiyorsanız Kahvaltı Etmek Zorundasınız

Daha önceden yapılan araştırmalara göre obezite ve fazla kilo sorunundan kurtulmak isteyenler için en önemli öğünün kahvaltı olduğu söylenirdi. Hatta güne kuvvetli bir kahvaltı ile başlamanın herkes için önemli olduğuna da değinilirdi. The American Journal Of Clinical Nutrition adlı beslenme ile ilgili klinik araştırmalar yapan dergi sağlıklı bir kahvaltının güne başlamak için iyi bir seçenek olduğunu ancak bunun kilo verme konusunda bir fayda sağlamayacağını açıkladı. Kısaca inanışa göre kahvaltı yapılmadığı zaman gün içerisinde çok fazla yemek yeneceği ve günlük kalori alım miktarının fazlalaşacağı yönündeki inanışın pek doğru olmadığını ortaya çıkardı. Her gün kahvaltı yapan ve yapmayan kişiler üzerinde yapılan araştırmalar özellikle diyet yapan kişilerin kahvaltının ne kadar önemli olduğunu benimsediğini ancak kahvaltının kilo vermek konusunda bir etkisinin olmadığı diyet sonuçları ile kanıtlamış durumda. Metabolizmanın gerçekten hızlanması için tüm yeme alışakanlığının değişmesi gerektiğini ve bunun da yine fiziksel aktivite ile desteklenmesi gerektiğini açıkça gösteriyor.



Kalp Sağlığı Üzerinde Kahvaltının Önemi

Yine aynı dergide yapılan araştırmaya göre inanılanın aksine kahvaltı yapıp yapmamanın kardiyovasküler sistem üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadığı kanıtlandı. Kalp sağlığını korumak için kullanılan yağlara, tüketilen besin miktarına ve saatlerine, spor ya da günlük hareket seviyesine dikkat edilmesi gerektiği açıkça gözler önüne seirlmiştir.



Kahvaltı Yapmazsan Gün İçerisinde Daha Fazla Gıda Tüketirsin

Açsın ya da değilsin, kalktığında yemek yiyebiliyorsun ya da yiyemiyorsun fark etmez gün içerisinde daha fazla gıda tüketmemek için kahvaltı yapmalısın! Bu inanışın da çok doğru olmadığı yine belgelerle kanıtlandı. Kahvaltı öğünü atlandığı zaman öğlen yemeğinde daha fazla gıda tüketildiği ancak gün sonunda tüketilen kaloriler arasında fark olmadığı açıkça gözler önüne serildi. Eski araştırmalar kahvaltının metabolizma hızını arttırdığı ve bu şekilde yakılan kalori miktarının arttığını söylüyordu. Eğer sabahları karnınız aç uyanıyorsanız sağlıklı bir kahvaltı ile açlığınızı bastırmalısınız ancak niyetiniz gün içerisinde daha az açlık ile karşı karşıya kalmaksa protein değeri yüksek bir diyet uygulamanız en doğrusu olacaktır. Kısaca gün içerisinde yaşadığımız açlık ve tokluk hissi kahvaltıdan daha çok düzgün bir protein diyeti yapıp yapmamamızla ilgili. 




Tüm İnsanlık Kesinlikle Kahvaltı Yapmalı

Araştırmaya göre bu eski tanının sonucu eğer atletizm sporu ile ilgileniyorsanız kesinlikle doğru. Yoğun bir fiziksel aktivite ile meşgulseniz aktiviteniz öncesi kesinlikle kahvaltı yapmalısınız. Pazartesi sabahı işe gitmek için herkesin yoğun moral motivasyona ihtiyaç duyduğu bir gerçek ancak bu durumun kalori ile hiçbir alakası yok. Çünkü araba kullanmak, servise binip işe ya da okula gitmek düşündüğümüz kadar çok kalori yakmamıza neden olmuyor. Şehir hayatının yorucu olduğunu unutmadan elimizden geldiği kadar iyi beslenmeyi denemeliyiz ancak neyi ne kadar ve ne sıklıkta yemek istediğimiz tamamen bize kalmış.



Sabah Erken Saatte Kahve ve Çay Tüketmek Su Kaybına Neden Olur

Çay ve kahvenin içerisinde bulunan kafeinin su kaybı yani dehidrasyona sebep olduğu tamamen gerçek. Ancak biraz düşününce çayı ve kahveyi demlemek için su kullanıyoruz kısaca normalde su miktarının azalmasın sebep olan kahve ve çayı su ile demlemek suyu dengelediği için hiçbir sorun teşkil etmemekte. Yani kahvaltı saatinize gönül rahatlığı ile çay ya da kahve tüketebilirsiniz.