Karadeniz'in Meşhur Yemekleri

Hamsi, fındık ve çay denilince akla hemen Karadeniz gelir. Pilavdan tatlıya, çorbadan buğulamaya kadar her çeşit yemekte hamsiyi görebilirsiniz. Zonguldak’tan tüm Karadeniz boyunca üretilen fındık vitamin deposu, çay ise kahvaltılarımızın vazgeçilmezidir. Tereyağı, peynir, karalahana, pirinç ve mısır ununun bolca kullanıldığı geleneksel mutfağın tadına bir kez vardığınızda da bir daha vazgeçmeniz de mümkün olmaz. 

Peki bunlar dışında Karadeniz mutfağını daha yakından tanımak ister misiniz? 

Karadeniz turuna çıkanlar şimdi tanıtacağımız yemekleri hatırlayacaklardır. Henüz Karadeniz’i gezme şansını yakalayamayanlar ya da oralarda yiyip de tekrar doya doya tadını çıkarmak isteyenler için Karadeniz’e lezzet yolcuğumuzu başlatalım;
 
1. Kuymak/ Artvin

Karadeniz’in en meşhur lezzetlerinden biri olan Kuymak, Artvin’de diğer yörelerden farklı olarak taze kaymak ile yapılıyor. Kaymağa ek olarak mısır unu, su ve tuz ilave ediyorsunuz. Kullanılan malzemeler oldukça basit, lezzeti ise muazzam. Hele ki tavanın dibini sıyırması yok mu!

Beşiktaş’ta küçük bir aile işletmesi olan Kuymak Beşiktaş, Sarıyer’de Anzer Sofrası kahvaltınızı kuymakla yapmak istiyorsanız mutlaka uğramanız gereken mekanlardan. 



Fotoğraf (http://berfendber.blogspot.com.tr/2009/06/konsept-tasarm-ve-isletimplanlamas_2271.html)

2. İskilip Dolması/ Çorum   

Çorum, kökleri Hititler’e dayanan zengin bir yemek kültürüne sahip. Bu özel yöreye gelip de geleneksel lezzetleri tatmamak olmaz. Bunların başında özellikle festival, etkinlik, düğün gibi özel günlerde rastlayabileceğiniz İskilip Dolması geliyor. Yapımı oldukça zor. İri taneli akçeltik pirinciyle yapıldığından İskilip Pilavı olarak da anılıyor.  

İskilip Dolması’nın en meşhur durağı Katipler Konağı. Çorum’un yöresel yemekleri bu ünlü konakta can buluyor. İstanbul’da ise bu geleneksel lezzeti tadabileceğiniz bir mekan mevcut değil, meraklılarını uzun bir yolculuk bekliyor. 



Fotoğraf (http://www.gurmerehberi.com/yemek-kulturu/bilinmeyen-tatlar/iskilip-dolmasi/)


3. Cevizli Ot Kavurması / Karabük 

Soğan, sarımsak, ceviz ve 40 çeşit otun yağda kavrulması ile hazırlanan ot kavurması, Karadeniz’in eşsiz doğasının tabağınızdaki sunumu…

40 çeşit farklı otu bir araya getirmeniz mümkün olmayabilir. Ama bölgenin en bilindik bitkilerinden karalahana oldukça yaygın. Hemen Beyoğlu’ndaki şirin mi şirin Klemuri Lokanta’da çorbasını içebilirsiniz. Bu ay mekan Vedan Milor’un programına da konuk olmuş. 


Fotoğraf (https://gulevisafranbolu.files.wordpress.com/2014/07/ot-kavurma1.jpg)

4. Tirmit Kavurması /Ordu 

Mantar severlerin kaçırmaması gereken bir lezzet. Yağmurun ardından kendini gösteren tirmit mantarı kayın ya da çam ormanlarından toplanır, terayağı ve soğanla kavrularak sofralara sunulur. Yanında kızarmış mısır ekmeği ile denemeye ne dersiniz? Şimdiden afiyet olsun. 


Fotoğraf (http://visnap.blogspot.com.tr/2014/09/tirmit-kavurmas-mantar.html)


5. Kaygana/Trabzon  

Karadeniz olur da hamsiziz olur mu?  

Hamsili ya da hamsiziz tercih edebileceğiniz kaygana yörede gaygana olarak da biliniyor. 15. yüzyılda Kaygusuz Abdal’ın şiirlerinde “ballı kaygana” olarak anıldığını bile görürüz. Evde yapmak isteyenler için kısa bir tarif verelim; yumurta, mısır unu, tuz ve karabiber güzelce çırpılır. Üzerine ince ince doğranmış hamsiler ve maydanoz eklenir. Hamsili karışım tavada pişirildikten sonra afiyetle yenir. 

İstiklal Caddesi’ndeki Hayvore Karadeniz Mutfağı ünlülerin ve karadeniz severlerin en uğrak mekanlarında. Burada yiyeceğiniz kaygananın tadını bir daha unutmanız zor.  Lazca’da “ben burdayım” anlamına gelen Hayvore adı kadar iddialı. 

Fotoğraf (http://tombikcafe.blogspot.com.tr/2012/08/kaygana_21.html)

6. Bakla Dolması /Amasya

Türkiye’nin neresine giderseniz gidin sarmanın farklı bir çeşidiyle karşılaşırsınız ve hep şunu duyarsınız; bizim sarmamız farklıdır. Yöreye özgü ufak tefek farklılıklar olsa da aslında birbirlerine çok benzerler. Amasya’nın bakla dolması ise özgün tadıyla örneklerinden gerçekten ayrılır. Bu yemeğe o faklı lezzetini katan şeyse pişirilirken altına konan kaburgalar.

Yöreye ait pek çok yemeğin bulunduğu Sisore Karadeniz Pide deneyen denemeyen herkesi Karadeniz Mutfağı'na davet ediyor. Adını da buradan alıyor restoran; Sisore Lazca’de “sen neredesin” demek.




7. Kaysefe /Artvin 

Tatlı olarak ilk tercihimiz doğranarak güneşte kurutulmuş kayısı veya erik kurusuyla hazırlanan Kaysefe. Çoğumuzun bilmediği bir lezzet.  Erikler tencereye konduktan sonra üzerine su ve şifa kaynağı pekmez dökülüyor.  Suyu çekene kadar pişirildikten sonra öğütülmüş ceviz ve tavada kızdırılan tereyağı üzerine gezdiriliyor. Sıcak servis edilen tatlının lezzeti bir tabak daha dedirten cinsten. 

Sadece ben değil  arkadaşlarımın hepsi Karadeniz mutfağına bayılır diyorsanız, grupları ağırlayan Vezir Sofrası’nı tercih edebilirsiniz. 



Fotoğraf (http://www.mutlumutfaklar.com/yemek-tarifleri/tatlilar/kaysefe/)

8. Halışka /Bartın

Bartın’ın mutfağı da en az Karadeniz’in diğer illeri kadar zengin. Yapılan araştırmalarda 100’den fazla çeşide rastlanmış. Bartın mutfağından sizin için 1 tatlı 1 de çorba seçtik. Tatlımızın adı Halışka. Abdipaşa Usulü ve Ulus Usulü olmak üzere 2 farklı şekilde yapılıyor. Aralarındaki farksa birinde süt tercih edilmesi diğerinde ise pekmez. Biz sütlü Halışka’yı beğendik, siz hangisini tercih ederdiniz?

 Fotoğraf (http://www.yemektarifleri.net.tr/kolay/yemek/hamurisi-tarifleri/page/9)

9. Pum Pum Çorbası/ Bartın

Bartın’dan ikinci lezzetimiz Pum Pum Çorbası. Adı oldukça akılda kalıcı yapımı da bir o kadar kolay. Kış mevsimine doğru yaklaşırken Karadeniz’den içinizi ısıtacak Pum Pum Çorbasını evde yapmak isteyenlere tarifimiz; tereyağ ile mısır unu kavrulduktan sonra rendelenen domates ve ılık su üzerine ilave edilir. Karışım kaynadıktan sonra çorbamız hazır hale gelir. Üzerine kaşar peyniri ekleyip kıtır ekmekle servis edebilirsiniz. 


Fotoğraf (http://www.tvyo.com/tvyogurme/video/pum-pum-corbasi)


10. Pepeçura /Rize

Pepeçura Doğu Karadeniz’e özgü, siyah üzüm şırası ve nişastadan yapılan lezzetli bir muhallebi çeşidi. Yunanistan’da da Moustalevria  adıyla rastlayabilirsiniz. Kıvamı kakaolu pudingi andırıyor ve inanılmaz güzellikte bir rengi var. Üzüm şırasının rayihasını kaybetmek istemiyorsanız fazla şeker katmadan pişirmeyi unutmayın. Servisiniz üzüme veya nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz. 

Nalia Karadeniz Mutfağı Pepeçura’yı tadabileceğiniz nadir mekanlardan.  

Fotoğraf (http://www.ardaninmutfagi.com/yemek-tarifleri/tatlilar/ramazan-tarifleri-pepecura)