Kendinize Bir Sürpriz Hazırlayın: Yummy Cupcakes

mekan.com
11 Kasım 2014
23 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş

Cupcake furyası başlamışken ve herkes müptelası olmuşken, nereden girdi hayatımıza bu cupcake, öncüleri kimlerdi gibi araştırmalarımız sonunda Yummy Cupcakes'in sahipleri Aylin Kosova Bilgin ve Gamze Tanrıvermiş'e ulaştık ve görüşmek istediğimizi söyledik. Tabii dediler, müthiş yoğunluklarına rağmen görüşmek istediler ve Caddebostan Kültür Merkezi'nin karşısındaki küçük dükkanlarına bizi davet ettiler. Dükkana küçük dediğimize bakmayın, dünyası ve etkisi çok büyük...



Mekan.com: Yummy Cupcakes'in serüvenini sizden dinlemek istedik.
Aylin Kosova Bilgin: Memnuniyetle :)

AKB: Ben ve ortağım Gamze Tanrıvermiş kurumsal hayatta çalışıyorduk. 2011'de burayı açtık. Süreç içinde ikimizinde aklında kendimize ait bir iş yapmak vardı. Bu süre zarfında kendi kriterlerimizi koyduk. Bizi mutlu edecek bir iş seçmek, ailemize daha fazla vakit ayırmak istedik. Söylerken gurur duyacağımız, ciddi bir iş. Kurumsal hayattaki prestij, finansal güç, ciddi iş kriterlerini sağlayacak hem de eğlenceli bir iş yapmak istiyorduk. Bütün oklar gıdayı gösterdi önce. Ben geçmişimde Coca-Cola'da uluslararası iletişim ve pazarlama alanlarında çalıştım. Dolayısı ile ben işin o tarafını bilirken, mutfağı hiç bilmiyordum. Gamze'de en son KVK'da satın alma müdürü idi. Ondan önce de Sabancı Holding'de VIP Services ve Catering'in başındaydı. Mutfaktan ve şeflerden yolu geçmiş, satın almayı bilen, o süreçleri yönetmeyi bilen yakın dostumdu. Ve puzzle parçaları gibi birbirimizi tamamladığımızı gördük. Gıdada da yine birçok alternatife baktık.




Cupcake Mutluluğu Barındırıyor, Kutlamalar, Partiler, Neşeli Zamanlar...

Onların içinde benim yurtdışında Coca-Cola ile yaptığım iş seyahatlerinde gördüğüm cupcake'in parlayan ışığı idi. Türkiye için yeni bir konseptti o zaman, yani 2011 senesinde. Bir çok tanıma da uyuyordu: mutluluk olsun mesela.. mutlu çünkü cupcake'in talihini düşünün. Helvanın talihi ile ne kadar farklı. Helvayı hiç bir pozitif günde düşünmezsiniz, cupcake'i de hiçbir negatiflikte düşünmüyorsunuz. Mutluluğu barındırıyor cupcake, herkes kutlamasında, parti verirken, neşe ile ilgili şeylerde cupcake'i bağdaştırıyor.




M: Franchise olmasının sizin için avantajları neler?
AKB: Franchise olması beraberinde de bir disiplini getirdi. Tecrübelerimi aktarabilmemi sağladı ve ciddiyeti getirdi. Finansal olarak da çerçevesi tanımlı idi. Kurumsal hayatı bırakmış ve köşebaşı pastanesi açmış iki kadın olmak istemiyorduk hiçbir zaman… ciddi ve bizi ileri götürecek bir iş olmasını istiyorduk. Franchise çoğu kişiye bir kelepçe gibi geliyor. Ancak mevcut bir bilgiyi direkt uygulamaya başlayabiliyorsunuz, ve bildiklerinizi hemen üzerine inşa edebiliyorsunuz. Bu aslında daha bize göre: daha profesyonel, daha fazla ciddiyeti olan bir is... ve bir de sanırım şimdi tahlil edebiliyorum bunu, garanticilik de yaptık aslında biraz da. Yani burada oturup mutfakta, şef eğitimi almadan, sıfırdan bir şey yaratmaya gerek kalmadan, daha fazla duvara toslama riskini almadan, mevcut bir sistemi alıp adapte ettik. Bu yüzden franchise olması bize daha sıcak geldi.




M: İş modeli seçildi peki neden Yummy Cupcakes?
AKB: Kendi kriterlerimizi göz önünde bulundurarak bir çok markayı eledik. Herhangi bir cupcake firması değil, sorumluluğunu aldığımıza değecek bir cupcake firması olmasını istedik. Yummy Cupcakes dünyada gıdada en fazla lezzet çeşidine sahip firma. 450'den fazla lezzet çeşidi var. Bu bize göre franchise olmaya değecek bir değerdi. Sürekli gelişen bir portföy. Biz ilk Yummy Cupcakes ile görüşmeye başladığımızda bu sayı 245 idi. Bu 3 sene içerisinde 450'nin üstüne çıktı. Ancak şöyle bir durum vardı... Yummy Cupcakes ile görüşmeye başladığımızda ne Amerika'da ne de dışarıda franchise vermemişlerdi. Franchise sistemini yapmış bir şirket değildi. Bizim tarafta kurumsal hayatın getirdiği bir iş yapış şekli vardı, mesaj yazarken bile bir sistem içinde yazıyorsunuz. Bunun matematiğini anlat deseler zor olur ama yazışmalarla farketmeden bunları onlara aktarabilmişiz. Daha sonradan onlar da bunu itiraf ettiler. İlk görüşmeleri yaparken Türkiye, İstanbul'un başkenti mi diye bize sordular. Hangisi şehir hangisi ülke, dünyada nerede, sonradan haritayı açıp bakmışlar. Sonuçta süreç içinde şunu öğrendik, onlar franchise için bir hazırlık yapıyorlarmış ancak Amerika kıtası içerisinde. Uluslararası franchise'a hazır değillermiş, birlikte gerekli tüm dökümanları topladık. Sistemleri birlikte oturttuk. Amerika'daki sistem ile uluslararası sistem asla aynı değil. Mesela, en basitinden Amerika içinde franchise’ların internet satışına izin vermiyorlar. 




Dünyadaki İlk Franchise Mağaza İstanbul'a Açıldı

Yummy Cupcakes 2011 yılında daha açılma arifesindeyken Yummy Cupcakes California'nın 1 numaralı cupcake markası seçildi. Cupcake, California'da çıkmış bir ürün, bu da bizim için çok önemli oldu ve bizim için tabiiki iyi oldu. Sonuçta birlikte yolumuza devam ettik.


M: İstanbul destinasyonundan sonra Yummy Cupcakes Amerika dışında başka yerlere franchise verdi mi?
AKB: 3 sene içerisinde Yummy Cupcakes hem Amerika kıtası içinde, Michigan, Indiana, Pasadena ve Encinitas’a,  hem de uluslarası olarak Kuveyt, Katar, Dubai'ye franchise verdiler. Bu süreçler ile alakalı olarak da birlikte çalışmalarımızı yapıyoruz.



Cupcake Amerikalılar İçin Büyükannelerinin Yaptığı, Evde Kokusuna Uyandıkları Hafif Geleneksel Bir Ürün

Bizim poğaçamız gibi, börek gibi. Börekte bize çocukluğumuzu hatırlatır, cupcake'de onlara hatırlatıyor. Yüzü batıya dönük, modern, başka bir nesli temsil ediyor. Yummy Cupcakes'in görsel kimliklerinin Türkiye'ye uygun olmadığını düşündük. Örneğin; duvarlar bembeyaz, bütün tezgahlar gri ve metalik, daha hijyen ve laboratuar ortamı çağrıştırıyor mağazaları. Bunun nedeni ise şu mesajları vermek; buradaki ürünler evde yaptıklarınızdan daha hijyenik, çok fazla çeşit var, daha üretim sürecine ait detayları vermek istiyorlar. Bunun üzerine biz bu markayı Türkiye'de nasıl konumlandırmak istediğimizi tasarım firmamıza anlattık ve bu tasarımlar çalışıldı. Sonra bu tasarımları Amerika'ya gönderdik, aslında bazı detaylar markanın sahip olduğu detaylardı ancak biz onları öne çıkardık. Biraz renklerini belirginleştirdik. Kutuları kahverengiydi, şimdi bizim kutularımız renkli mesela. Logo'da böyle değildi, mevcut logolarına facelift yaptik, hatta sonra onlarda logolarını derhal bu hale getirdiler. Daha biz Türkiye’de açılmadan önce.



Nişantaşı, Etiler, Bağdat Caddesi Gibi Yerlerde Hata Yaptığınızda Geri Dönüşü  Çok Büyük Oluyor

Ortağım ve ben de bu tarafta yaşadığımız için dükkanı açmakta karar verdiğimiz mevkide de bu işe başlamadan önceki önceliklerimizi göz önünde bulundurduk. Saatlerimizi yönetebiliyor olmak, yolda vakit kaybetmemek, Caddebostan kültürel bakımdan yeniliklere açık olan bir semt. O yüzden Bağdat Caddesi’ni seçtik. Burada üretimi, servis standardlarını ve genel anlamda kaliteyi çok iyi kontrol edebiliyoruz.

Açıldıktan 2 Ay Sonra Migros ile Görüştük ve Macrocenter’larda Yummy Cupcakes Satmak İstediklerini Söylediler

Ancak cupcake raf ürünü değil. Herkes muffin ile kıyaslıyor. Muffin ile cupcake aynı şey değil. Bize bir satış noktası vermelerini istedik. İyi bir yerde olsun, bizim çalışanımız bunu anlatsın ve satsın. Kanyon Macrocenter’da başlamak istediler, biz de kabul ettik. Sonra, Kanyon yönetimi bize niçin sizin kendinize ait bir satış noktanız yok dedi. Bize birkaç ay deneme süreçli bir kiosk verdiler, süreç içerisinde o kiosk büyüdü. Şimdi orada camla kaplı bir mağazacıkla devam ediyoruz.

Bu girişimlerimizden sonra bize birkaç teklif daha geldi ancak biz üretimin tek noktadan olmasını istediğimiz, ürünlerin tazeliğini koruması gerektiğini ve üretildikten 24 saat sonra tüketilmesini istediğimiz için daha kontrollü açılmak istedik.

Ayrıca Türkiye içerisinde çeşitli şehirler için franchise görüşmeleri yaptığımız kişi ve kurumlar da var...




Mutfağımızda Ödüllü Şefler İle Çalışıyoruz

Biz yola çıkarken nasılolsa mevcut tarifler var deyip burada yapabileceğimiz şeyleri azımsamadık. Onun içinde mutfağımızda ödüllü şefler ile çalışıyoruz. İlk günden beri aynı şeflerle çalışıyoruz. Hem lezzet hem tasarım dalında ödüllüler her ikiside.



Cupcake Türkiye'de Günlük Bir Ürün Değil

Ben bu akşam tv karşısında cupcake yiyeyim diye uyanmıyorsunuz. Hep özel bir kutlama, doğumgünü... vs gerekiyor. O zaman da ürünleri kişiselleştirmek istiyorlar. Bir de özel gün kapısını aralarken aslında içi pastalarla dolu bir alan o. Pastayı da yapıp o yoldan geçip, pasta yapıyoruz ama cupcake de ister misiniz demek de bizim için önemliydi. Dolayısı ile şeflerimiz bu bakımlardan da çok kıymetli.

Görüntü Çok Güzel, Peki Ya Lezzeti?

Bize görüntüsü önemli lezzeti mühim değil... diye gelen müşteriler oluyor. Bizim için lezzet çok önemli, o zaman bize gelmemelerini söylüyoruz. Örneğin cupcake'in üzerine konulan frosting malzeme her cupcake'cinin yapamadığı bir şey. Bizim 400 çeşit cupcake'imizin en az 300 tanesinin frostinginin formülü dahi farklı! Yani birindeki şeker oranıyla, ötekinin yap oranı farklı. Biri limon püresi ile yapılıyor bir tanesi ahududu tanesiyle yapılıyor. Çırpma sayıları dahi farklı. Bu yaklaşımla yaklaştığınızda sizden istenilen basit, ve olmaması gereken şeyleri yapamıyorsunuz.


Cupcake'in keki çok farklı, ıslak bir kek. Üzeri de seçilen tada göre değişkenlik gösteriyor. Biz de bu süreç içerisinde cupcake kültürünü Türkiye'de anlatmayı kendimize misyon edindik.



M: Kurumsal müşerilerle çalışıyor musunuz?
AKB: Yves Rocher, Avivasa, Bosch, Nobel Ilac, Unilever, Turkcell, BP, Shell vs müşterilerimiz arasında. Bunlardan bazıları ile yillik anlaşmalar yapıyoruz, bazıları ise okazyon bazında bizimle çalışıyorlar… Beyaz yakalılar zaten potansiyel müşterilerimiz. Organizasyon firmaları var. Süslenen masalarda, şeker köşelerinde kullanılmak üzere bizlerden ürün talep ediyorlar. Çocuk organizasyon firmaları ile de çalışıyoruz. Onlara Amerika'nın portföyünde olmayan tatlı&tuzlu ürünlerimiz var. Sadece catering projelerimizde kullandığımız ürünler. Okullar, hastaneler, doğumgünü arasından da birçok bildiginiz marka ve firma ile çalışıyoruz. Yılbaşı gibi dönemlerde ise birçok firma kurumsal hediyeleri icin bizimle iletişime geçiyor, onlara bütçelerine göre hazırlıklar yapıyoruz. 

Eğitimlerimiz Var

Aylık eğitim programımız var. Minimum 3, maksimum 6 kişilik gruplara eğitimler veriyoruz. Eğitim sonunda sertifika da veriyoruz. Şirketlere de ayrıca eğitimler verebiliyoruz. Caddebostan mağazamızı o gün kapatabiliyoruz veya şirketlerin kendi toplantı lokasyonlarında eğitim veya workshoplar yapabiliyoruz.

İstanbul dışındaki şirketlere özel eğitimlere de gidebiliyoruz. Halihazırda çalıştığımız birçok firma mevcut. 

M: Bu kadar fazla ürünü aynı anda nasıl sunuyorsunuz?
AKB: Her gün 23 lezzet çıkarıyoruz. Her aya ait lezzet menüsü belirliyoruz. Her ay sabit olarak pişecek 18 lezzet belirliyoruz, her hafta 5 farklı lezzet ekliyoruz. Lezzetlerimizi seçerken, mevsime, özel günlere özellikle dikkat ediyoruz. Sonuçta sadece doğal malzemelerle üretim yaptığımız için yazın balkabağı veya kışın kavun gibi lezzetleri üretmiyoruz.



Cupcake Temalı Ürünler Satıyoruz

Dediğimiz gibi kültürü insanların hayatının içine daha çok sokmak istiyoruz. Bilezik, kolye, süsleme malzemeleri, özel mumlar, tepsiler, tabaklar, önlükler, bebek kıyafetleri…

Ayrıca yılbaşı gibi özel dönemlerde o dönemin temasına uygun sunum, servis ve süsleme malzemelerinin satışını da yapıyoruz.  

M: mekan.com takipçilerine iletmek istediğiniz bir şey var mı?
AKB: Eğer ürünlerimizi denemediler ise kendilerine göre mutlaka bir ürün bulabileceklerini söylemek isteriz. Her zaman bekleriz.