Kira Muratova'nın Filmleri Pera Film’de!

mekan.com
22 Şubat 2016
19 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Rus sinemasının yaşayan efsanesi Kira Muratova'nın filmleri Pera Müzesi’nde!

Rus sinemasının en özel kadın yönetmenlerinden Kira Muratova’nın filmlerinden oluşan 'Gölgede Kalmış Aşk' başlıklı program, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Pera Film'de sunulacak. Sinemadaki tüm kalıpları reddeden efsanevi yönetmen Muratova’nın 6 uzun metrajlı filmi 5-19 Mart arası Pera Film'de izlenebilecek.

astenik sendrom kira muratova

'Gölgede Kalmış Aşk' başlığı altında sanatçının, 'Kısa Karşılaşmalar', 'Tutkular', 'Astenik Sendrom', 'Akortçu', 'Üç Hikaye' ve 'Çehov’un Motifleri' adlı filmleri yer alacak.

1934, Moldovya doğumlu olan Muratova  'Rus sinemasının yaşayan efsanesi' olarak kabul ediliyor. Son 55 yılda yaptığı 20 film, toplumun en temel özelliklerini dile getirme konusunda farklı bir estetik ve benzersiz bir beceri ortaya koyuyor.

Muratova’nın başı hep sansürle belaya girdi ve hatta bir dönem Sinemacılar Sendikası’ndan ihraç edildi. Sonunda glasnost döneminde, yeni bir kuşak tarafından keşfedildi. 1987’de filmleri ilk kez Sovyetler Birliği dışında gösterildi.

Muratova, film programında yer alan “Kısa Karşılaşmalar”da korkunç konutları, kamu tesislerinin yokluğunu, şanslarını şehirde denemek için kırsalı terk etmiş genç işçilerin büyüyen umarsızlığını yansıtıyor.


 
Muratova’nın en sıradışı filmi “Tutkular”, sirk performansçısı Violetta’nın öyküsünü yansıtıyor.



Belgesel, fars, melodram, kara komedi, toplumsal sorun filmi ve psikolojik portre biçemlerini bir arada kullanan “Astenik Sendrom”, benzersiz ve türünün tek örneği bir film…



Yüzyıl başı Rus dedektiflerinden birinin anılarından yola çıkan bir ‘polisiye melodram’ olan “Akortçu”, zeki ama beş parasız müzik öğrencisi ve piyano akortçusu Andrey’in öyküsünü yansıtıyor.



”Üç Hikaye”, birbirine ortak bir cinayet temasıyla bağlanan üç kısa filmden oluşuyor ve yüksek kültürün klasiklerine esprili göndermeler yapıyor.



“Çehov’un Motifleri” ise ünlü yazarın iki yapıtından, “Tatiana Repina” adlı oyundan ve “Zor İnsanlar” adlı öyküden yola çıkıyor.



Her gösterim indirimli müze giriş bileti (10 TL) ile izlenir. Pera Müzesi Dostları'na ücretsiz. Yerler sınırlıdır ve numaralı değildir. Rezervasyon alınmamaktadır