Kırmızı Et Nasıl Marine Edilir?

mekan.com
27 Şubat 2015
1 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Sadece Tazedirekt.com’da bulunan Boğazköy Çiftliği etleri için usta şeflerden tüyolar aldık. Etlerimizi marine ederek orijinal lezzete aroma katkısı verirken, bir yandan da bir miktar daha yumuşamalarını sağlarız. Esasında, 3 temel katkı ile mükemmel sonuca ulaşabiliriz.
 
  • Yağ
  • Baharat
  • Asit

Yağ sayesinde, etin mevcut aromasını koruyabiliriz. Aynı zamanda da kurumasına engel oluruz. Elbette, çok iyi bir zeytinyağı veya susam yağı lezzete de biraz katkıda bulunabilir.

Taze otlar, baharatlar, hatta bal, şeker gibi katkılar ise, hayal gücümüz ve damak tadımız ile de geliştirebilir.

Yemek asitleri ise proteinleri ayırarak, etin yumuşamasını, ama aynı zamanda aromasını içinde muhafaza etmesini sağlar. Sirke, şarap, limon veya narenciye suyu, yoğurt, süt gibi malzemeler bu görevi başarıyla yürütür. Öte yandan, sarımsak, incir, kivi, ananas gibi meyveler de çaktırmadan aynı işe yarar.
Çok kalın olan et kesimlerinde marinasyon mükemmel sonuç veremeyebilir. İç kısımlara daha fazla nüfus edebilmesi için bir çatal yardımıyla delebilirsiniz. Ama en iyisi eti ince parçalara kesmektir.


Marinasyon Süresi


Seçilen etin cinsine ve kesime göre 15 dk. ile 24 saat arasında değişir. Hali hazırda yumuşak kesimleri 15 dk. ile 2 saat arasında marine etmek yeterlidir. Süre uzarsa lifler aksine, sertleşebilir. 24 saatten daha fazlası çamurumsu bir kıvama getirebilir.

Marinasyon Sırları

 
  • En iyi yöntem, kilit ağızlı plastik torba içinde marine etmektir. Bu sayede istediğiniz gibi kolayca çalkalayıp, marinasyonun eşit dağılmasını sağlarsınız. Ayrıca bulaşık derdi kalmaz :)
  • Kapağı sıkı olan cam veya çelik kaplarda da aynı işlemi yapabilirsiniz. Hatta vakum makineniz varsa, hem ideal sonuç alırsınız, hem de marine süreniz ¾ oranında kısalır. Alüminyum kullanmaktan ise kaçının, çünkü kimyasal reaksiyon etinizi mahvedebilir.
  • Bir kez kullandığınız marinasyonu başka yemekler için kullanmayın. Mutlaka kullanmanız gerekiyorsa, önce kaynatın.
  • Her zaman marinasyon işlemini buzdolabında gerçekleştirin.
  • Pişirme aşamasına gelmeden oda sıcaklığına ulaştığından emin olun!

Akşama damakta iz bırakan bir et yemeği yapmaya karar verdiyseniz buraya da mutlaka göz atın deriz.

Küçük Bir Sürpriz: mekan.com kullanıcılarına özel indirim kodunuz var! MEKAN15 yazıp 15 TL indirim* kazanmayı unutmayın! :)
* 75 TL ve üzeri alışverişlerinizde geçerlidir.