''Kurda, Kuşa, Aşa'' Felsefesiyle Ekmek Pişiren Mekan: Derun

mekan.com
5 Eylül 2016
208 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Teşvikiye’de gün geçmiyor ki yeni bir cafe, restoran ya da bar açılmasın. Fakat son dönemde semte yeni bir soluk daha geldi: Derun. Elektrikli taş değirmende % 100 organik tahıllardan un üretilen Derun’da, bu unlardan enfes ekmekler ve tatlılar da yapılıyor.

Derun-Derunun

Zeynep Tükek, Koç Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra sağlıklı gıdalara ve beslenmeye merak salmış. Bunun üzerine taş değirmeni alıp Anadolu’dan da tahıl getirtip öğütmeye başlamış. Önceleri eşe dosta dağıtma amacı olan Zeynep Tükek, ablasının da desteğiyle Teşvikiye’deki Derun’u açmış.

Derun-Derunun

Eskiden çiftçi tohumu toprağa ''kurda, kuşa, aşa'' diye atar ve kurt, kuş, börtü, böcek de nasiplensin denirmiş. Fakat kapitalist sistemin, aç gözlü tüketim çılgınlığı insanoğlunu ''hepsi benim'' algısına getirdiği için, bu algıyı kırmak amacıyla hareket edilen Derun’da, felsefenin gereği organik ve ekolojik tahıllar kullanılmaya başlanmış. Doğanın verdiği kadar hakkı tüketmek gerektiğini kendine motto edinen mekan, Anadolu bereketine kapılarını bu felsefeyle açmış. 

Derun-Derunun

Raf ömrünü uzatmak için unları eleyen pek çok yerin aksine Derun’da bu unlar elenmiyor. Taze taze çekiliyor ve aynı tazelikte kullanılıyor. Ekmeklerde beyaz un kullanılmıyor ve hepsi ekşi maya ile yapılıyor. Beyaz unun kullanıldığı yalnızca birkaç ürün mevcut; onun bilgisi de müşteriyle paylaşılıyor. Ürünlerin bir diğer özelliği de şeker kullanılmaması. Şeker yerine bal ya da pekmezle tatlandırılan ürünlerden en favorisi ise Tahinli Çörek. 



Yalnızca tereyağı yada zeytinyağı kullanılarak yapılan diğer tatlılarda kalori olarak fazla olsa da, katkı maddesi bulunmadığından oldukça sağlıklı. 



Anadolu motiflerinin hakim olduğu mekan, renkleriyle ve dekorasyonuyla da oldukça cezbedici. İnsan kapısından geçerken içeri girmekten kendini alamıyor. Sıcacık karşılama ve güleryüzlü hizmet de güven duygusu uyandırıyor. MSA Pasta Ve Ekmekçilik Bölümü’nden iki şefin ve bir de stajyerin çalıştığı Derun mutfağından, birbirinden leziz ekmekler ve tatlılar alabilirsiniz. Hatta ekmeğinizi evinizde yapmak istiyorsanız bu doğal unlardan edinmek için Teşvikiye’deki Derun’un yolunu tutmaya başlayın :)