Kurtuluş Rotası

Kurtuluş da nerelere gidilir? İşte size farklı tatları tadabileceğiniz Kurtuluş Rotası
 

Pangaltı İşkembe Salonu / İşkembe Çorbası
Yıllardır Pangaltı’da hizmet veren işkembeci, bu işin ustalarından. Sakatat ağırlıklı menüsü ile bu özel lezzetleri arayanların rağbet ettiği bu mekan, sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar açık. Özellikle Beyoğlu’ndaki eğlence mekanlarından gece geç çıkan insanların uğrak yeri.

Tuşba Şarkuteri / Topik – Çerkez Tavuğu – Tarama – Patlıcan Salata

1968 yılında Ermeni meze mucidi Vartan Türker ve Vanlı Doğan Yörükoğlu tarafından kurulmuş. 40’dan fazla meze çeşidi ile sadece bölgeden değil, Avrupa yakasından da bir çok misafir ağırlayan bir mekan. Zaman içinde çırakları tarafından satın alınsa da, Tuşba’nın ismi ve lezzetleri değişmeden devam ediyor.

Adana Ocakbaşı / Adana Kebap

1978’den beri ocakbaşında misafirlerini ağırlayan Adana Ocakbaşı Kurtuluş’un arka sokak lezzetlerinden. Ocakbaşı ve etrafında bir kaç sandalye ve masa ile bu küçük mekanda, büyük lezzetler sunuyor.


Göreme Muhallebicisi / Manda Yoğurdu

1965’ten günümüze sınırlı menüsündeki lezzetleri sunan bu mekan Tavukgöğsü, Yoğurt ve Menemen’i ile meşhur. Eski yıllarda tam karşısındaki sinemadan gece matinesinden çıkan lezzet düşkünlerine gece geç saatlere kadar servis yapan mekan bugün de o yıllardaki lezzeti müdavimlerine sunmaya devam ediyor.


Pelit Turşucusu / Turşu Suyu

Kurtuluş’un kült mekanlarından. Yıllara meydan okuyan tarihi ve çeşit çeşit meyve ve sebzelerde yapılmış turşuları ile kış aylarına farklı bir renk katıyor. Tarihe tanıklık eden 60 yıllık mekan, hem lezzetleri hem de duvarlarında sergilediği resimler ile bir miras niteliğinde.


Madam Despina Meyhanesi / Yaprak Ciğer, Pilaki
İstanbul’un işleteni ve sahibi kadın olan ilk meyhanesi. Güzelliği dillere destan olan Madam Despina tarafından kurulan ve işletilen mekan, 2006 yılında kendisi vefat etmeden önce orjinali gibi korunması koşulu ile Ercan bey’e devrediliyor. Tarihi gazino ve meyhane havasını koruyan mekan, lezzetler konusunda da aynı koruyuculuğu yaşatmış. Mekanın favorileri çiğer ve pilaki.


Nazar Pastanesi / Profiterol
Kurtuluşun en eski mekanlarında biri ve 66 yıllık tarihi ile bir lezzet kültürü. Uzun denemeler sonrası özel kıvamını ve aromasını bulduğu profiterolü dillere destan olarak İstanbul’un bir çok yerinden misafirleri Kurtuluş’a getiriyor. Mekanın sahibi Bahattin bey aynı zamanda bir maraton koşucusu. Yaşına rağmen gösterdiği performans ve duvarları süsyelen maraton fotografları takdire şayan.